Barion Pixel Dobozolás egész hétre – így állj neki a meal-prepnek! – Coloré

Dobozolás egész hétre – így állj neki a meal-prepnek!

2021. 06. 18.

Egy ideje már terjednek a neten az úgynevezett „meal-prepping” videók, amelyek között olyan sok frappánsan megvágott tartalom van, hogy a magamfajta rendszerezés- és rendmániásnak öröm nézni őket. De mi is valójában ez a metódus, és tényleg érdemes hétvégén megfőzni egy hétre előre?

Mi ez az egész?

Nincs új a nap alatt, maximum új nevet adnak neki és felkapja a közösségi média. Meal-preppingnek hívjuk, amikor hétvégén nagy adagokban megfőzzük a következő hétköznapokon elfogyasztani vágyott ételt. A meal-prep fázisai közül a leghosszabb a tervezés, hiszen ki kell találnod, hogy milyen alapanyagokat szerzel be, azokból milyen ételeket fogsz megfőzni vagy sütni, és persze a maradékoknak is helyet kell majd találnod. Az is fontos, hogy az alapélelmiszerek (tojás, tejtermékek, konzerv, egészséges köretek stb) és fűszerek is legyenek otthon, mert így tudod majd hét közben felturbózni a korábban elkészített menüt. A tervezést a bevásárlás követi, majd pedig az előkészületek és az előfőzés. Ne felejtsd el a bevásárlásnál a variálható dobozokat és üvegeket, amikben majd az ételeket tárolod.

meal prep
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A meal-prep azoknak a legpraktikusabb, akiknek hét közben nincs idejük vagy lehetőségük főzni, de ha home-officeban dolgozunk is szuper megoldás. Receptötleteket bőven találunk a neten, de mi is kísérletezhetünk. Inspirációnak itt van például a BBC Good food, a Budget Bytes és a Sweet Peas and Saffron angol nyelvű cikkei.

Miért jó?

  • Olcsóbb, mert nem kell elviteles ebédet kérni a munkahelyi kantinban vagy rendelni valamit
  • Kevesebb fáradság – mivel egyszerre készítesz el több napi adagot, így az egyes napokon nem kell majd főzőcskézéssel tölteni az időt
  • Egészséges, hiszen pontosan tudod mi kerül a dobozodba, te határozod meg az adagokat és a tápanyagok arányát, ami egy diéta alapvető eleme
  • Időt is spórolsz vele, plusz az irodában is kimaradsz az – olykor ugyan élvezetes – „na jó, ki mit akar ma enni, honnan rendeljünk?” – dilemmából.
  • Környezetbarát – mivel te vetted meg a hozzávalókat, gondoskodhatsz róla, hogy miben viszed haza az alapanyagokat, miben tárolod őket, míg az elviteles ebédek rendszerint eldobható dobozokban, felesleges zacskókkal érkeznek. Emellett a maradéknak is helyet találsz, ezért az ételpocsékolástól is megszabadulhatsz.

Kinek nem jó?

  • Ha szeretsz változatosan enni, és nem bírod, ha hétfő-kedd-szerdán is szinte ugyanazt eszed – de ezt egy kis fűszerezéssel, feltétek variálásával el lehet kerülni.
  • Ha a munkahelyen nincs mikró, de számodra az ebéd az majdnem mindig meleg étel
  • Ha frissen szereted az ételeket, és nehezményezed, ha valami már többnapos