Minden alkalommal, amikor meghámozol egy banánt, és kidobod a héját, egy ízletes, tápláló nassolnivalót hajítasz el. Összeszedtük a banánhéj egészségügyi előnyeit!
Az egészségtelen összetevők helyettesítése ma már nem egy nehéz feladat, rengeteg egészséges alternatíva létezik. A cukor, a liszt és a zsír helyettesíthető szerzetes gyümölccsel, steviával, lenmaggal, mandulaliszttel, kókuszolajjal, avokádóolajjal – a listát még lehetne folytatni.
De gondoltál volna valaha is a banánhéjra? Az ACS Food Science and Technology című szaklapban 2022-ben megjelent tanulmány szerint nemcsak a lisztet helyettesítheti, hanem jelentősen növeli a tápértéket is.
Ne dobd ki a banánhéját
A banán édes, puha gyümölcs, amely világszerte népszerű. Vastag, rostos héjuk azonban kevésbé gyakori táplálékforrás, legalábbis a nyugati országokban. De ellentétben azzal, amit sokan gondolnak, a banánhéj nemcsak biztonságosan fogyasztható, hanem számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik, sőt, ha megesszük, csökkenthetjük a háztartási hulladékot is.
Mind a banán, mind a banánhéj az érettségtől függően eltérő egészségügyi előnyökkel járhat. Az alulérett, zöld banán hatékonyabb lehet az emésztési problémák kezelésében, míg az érett, barnuló banánról kimutatták, hogy segít a fehérvérsejteknek a betegségek és fertőzések leküzdésében.
Jót tesz a sütiknek
A banánhéj nem rontja el a sütik ízét, sőt, még bőségesen kapsz ásványi anyagokat és rákellenes tápanyagokat is a segítségével. A banán héjával dúsított cukros keksz például sokkal több rostot, magnéziumot, káliumot és antioxidáns vegyületet tartalmaz. Hátránya, hogy a túl sok hozzáadásával kissé barnák és kemények a sütik, valószínűleg a sok rosttól. Ezenkívül három hónapig szobahőmérsékleten is jól eláll a polcon.
Egy 2021-ben készült tanulmány kimutatta, hogy a gyümölcs sárga héja természetes ételszínt ad a sült terméknek a tápanyagon túl. Eközben egy 2016-os tanulmány megállapította, hogy a búzaliszt akár 10 százalékának banánhéjliszttel való helyettesítése magasabb fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalommal gazdagíthatja a kenyeret.
Egészségügyi előnyök
Mindezek mellett a banán fogyasztása rengeteg előnnyel jár, például enyhíti a depressziót, mivel magas benne a triptofánszint és B6-vitamin. A triptofán lebomlása során szerotoninná alakul, ami javítja a hangulatot. A B6-vitamin segít az alvásban.
Valamint enyhíti a székrekedést és a hasmenést. A benne lévő A-vitamin segíti a látást, a banánhéj tele van polifenolokkal, karotinoidokkal és más antioxidánsokkal, amelyek felveszik a harcot a rákot okozó szabad gyökök ellen.
Forrás: Suggest, Web MD, Science Alert
Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix