Barion Pixel A gyömbér mellékhatásai, amit kevesen ismernek: súlyos panaszokat okozhat – Coloré

A gyömbér mellékhatásai, amit kevesen ismernek: súlyos panaszokat okozhat

2022. 02. 07.

A gyömbérnek számtalan gyógyhatása van, például a daganatos és a szív- és érrendszeri betegségek elleni védelemben, és sok más betegség esetén. Használata bizonyos esetekben ugyanakkor többet árt, mint használ, ezért összegyűjtöttük azokat a mellékhatásait, amelyeket csak kevesen ismernek.

A gyömbér gyógyászati és konyhai használata hosszú múltra, egyes források szerint egészen a Krisztus előtti ötödik évszázadra nyúlik vissza. Mivel vadon élő állománya ismeretlen, így őshazája sem tisztázott. Indiában mutatja a legnagyobb biológiai változékonyságot, ami arra utal, hogy a faj onnan származik.

A gyömbér húsos, földalatti hajtását, úgynevezett rizomáját hasznosítják. Úgy néz ki, mint egy gyökér – gyakran úgy is nevezik, „gyömbérgyökér” -, kívül barnás héjjal, belül világosabb hússal. A fiatalabb rizomák enyhébb aromájúak; az öregebbek jóval erősebb ízűek. A gyömbért por formájában is árulják. Sokféle ételben, sok különböző konyha használja fűszerként, elsősorban az ázsiai, indiai, közel-keleti és nyugati gasztronómiában. A gyömbér több antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületet tartalmaz, többek között szogaolt, gingerolt és 6-dehidroginerdiont (DGE).

A gyömbér kevésbé ismert mellékhatásai

Vérhígító hatású, ezért erőteljes vérzést okozhat

Vérzékenység, illetve vérzéses állapotok, például menstruáció alatt nem tanácsos a gyömbér alkalmazása, mivel vérhígító hatása fokozhatja a vérzés erősségét. A vörös here, a fokhagyma, a ginzeng és a szegfűszeg pedig tovább súlyosbítja a helyzetet, éppen ezért vérhígító készítményekkel sem ajánlott együtt fogyasztani. A vérzéses állapotok (a normál havi vérzés kivételével) egyébiránt orvosi ellátást igényelnek.

Gyomber Mellekhatasa
A gyömbérnek a számtalan jó tulajdonsága mellett mellékhatásai is vannak (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Erőteljesen csökkentheti a vércukorszintet

A fogyókúrázóknak jól jöhet, ha nem ingadozik a vércukorszintjük, így elkerülhetik az falásrohamokat, és könnyebbé válik a diéta betartása. Ebben a gyömbér segítséget jelenthet, viszont be kell tartani az előírt adagolási irányelvet. A gyömbér vércukorszintre gyakorolt kedvező hatása segítséget jelenthet a diétával még karban tartható cukorbetegség esetén, ám a cukorbetegségre szedett gyógyszerekkel egyidejűleg történő alkalmazása erősen kerülendő, mert könnyen hipoglikémiát, vagyis a vércukorszint túlzott csökkenését okozhatja.

Vérnyomásproblémákat okozhat

Bár a kutatások a gyömbér vérnyomás-szabályzó hatására kevéssé fókuszálnak, azt kiemelik, hogy vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése mellett nagymértékben csökkenti a vérnyomást a túl sok gyömbér fogyasztása, ami megnyilvánulhat például erős szédülésben. Ráadásul mindez a szívritmus-zavarokhoz vezethet, amely hosszabb távon súlyosbíthatja a szívbetegségeket.

Várandósság és gyermekágy idején mértékkel fogyasszuk

Bár a kismamáknál jelentkező reggeli rosszullétet hatékonyan csökkentheti a hideg gyömbértea, egyes kutatások felhívják a figyelmet, hogy vetélést is okozhat. Emellett a gyömbér fogyasztása gyomorégést és refluxot is előidézhet a várandósság idején. Nagyobb vérveszteséggel járó szülést követően fogyasztása a gyermekágy idején szintén kerülendő.

Emésztőrendszeri panaszok

A gyömbér, mint általában a fűszernövények, emésztésjavító hatású, túlzásba vitt fogyasztása azonban épp az ellenkező hatást válthatja ki. Böfögést, gyomorégést és felfúvódást is okozhat. Stimulálja az epehólyagot, fokozza az epe kiválasztását, mely epehólyag-gyulladás és epekő esetén egyáltalán nem tanácsos. Éhgyomorra fogyasztva a gyömbérben található gingerol emésztési zavart és gyomorgörcsöt is okozhat. Ezekre megoldást jelenthet, ha kapszula formájában fogyasztjuk a gyömbért, de a napi maximális adagot így sem szabad túllépni.

Allergia

A gyömbér irritálhatja a szájüreget, ami nem egyenlő a csípős íz okozta érzéssel. Ez egy allergiás reakció, mely együtt járhat kellemetlen szájízzel, a száj duzzanatával, a száj nyálkahártyájának és az ajkak körüli bőr, valamint a fülek bizsergésével, viszketésével is. Itt is segíthet a kapszulás forma, de nem minden esetben, ezért erről egyeztessünk kezelőorvossal. A gyömbér elfogyasztása további allergiás reakciókat is kiválthat, melyek közül a leggyakoribbak a kiütések, de bőrgyulladás, bőrpír és szemviszketés is kialakulhat, illetve egyéb megnyilvánulási formák is lehetségesek.

Miért egészséges?

A gyömbérnek számtalan gyógyhatása van, például a daganatos és a szív- és érrendszeri betegségek elleni védelemben, és sok más betegség és egyéb körülmény esetén. Egy 2008-as, a Saudi Medical Journal című folyóiratban megjelent cikk egy klinikai kísérletről számol be, melyben gyömbért használtak olyan kísérleti alanyok esetében, akiknek vérében magas volt a zsírok, a koleszterin és a trigliceridek szintje.

Gyomberszeleteles
A friss gyömbérgyökeret könnyű használni, és hűtőszekrényben szorosan becsomagolva jól eltartható (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

A kutatók a kezelt csoportnak naponta három gramm gyömbért tartalmazó kapszulákat adtak, 45 napon át. Azt tapasztalták, hogy a csoportban szignifikáns módon csökkent a vérszérum triglicerid, a koleszterin, az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL), a nagyon alacsony sűrűségű lipoprotein (VLDL), melyek közül bármelyiknek magas szintje, növeli a szívbetegségek kockázatát. Ezenkívül azoknál a kísérleti alanyoknál, akik gyömbért fogyasztottak, növekedett a magas sűrűségű lipoprotein (HDL) szintje, mely véd a szívbetegségek ellen.

Hogyan használjuk?

A friss gyömbérgyökeret könnyű használni, és hűtőszekrényben szorosan becsomagolva jól eltartható. Használatkor vágjunk belőle vékony szeleteket, és dobva-rázva sült zöldségekhez adhatjuk. Másik gyors módja a gyömbér felhasználásának, ha megfőzünk valamennyi rizómát és gyömbérteát készítünk – amit mézzel és citrommal ízesíthetünk. A szárított, őrölt gyömbért bátran szórhatjuk friss gyümölcsre is. Szárított gyömbér használatán túl friss gyömbér is legyen az étrendünkben, mivel nagyon magas a gingeroltartalma, melyről azt tartják, hogy megvéd sokféle betegségtől. Amennyiben pedig kíváncsiak vagy, hogy milyen egyéb mellékhatásai lehetnek a gyömbérnek, a Gyógyfüveskertem oldalán megismerheted ezeket.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix