Barion Pixel 5 tipp a megfelelő SPF napvédelem kiválasztásához – Coloré

5 tipp a megfelelő SPF napvédelem kiválasztásához

2023. 07. 02.

Itt a nyár, amikor sokan feltöltjük az SPF és napvédő krémkészletünket. A napvédelem elengedhetetlen a leégés, a hámlás, a napfoltok vagy akár a napallergia és melanoma megelőzése miatt.

Az SPF termékek UVA- és UVB-védelemről szóló összes információ birtokában könnyen összezavarodhatunk, ezért íme egy gyors összefoglaló mindenről, amit tudni kell a megfelelő fényvédő kiválasztásához.

spf
Forrás: Unsplash

Egyáltalán mi is az SPF?

Leegyszerűsítve, az SPF a Sun Protection Factor rövidítése, és az SPF meghatározza, mennyi ideig tartózkodhatunk a napon anélkül, hogy leégnénk. Tehát pl. a 20-as faktor azt jelenti, hogy akár 20-szor tovább maradhatunk kint, mint védelem nélkül.

Jobb félni – nem baj, ha túl óvjuk a bőrt.

Azt, hogy milyen gyorsan ég le valaki, különféle tényezők befolyásolhatják – például mennyire érzékeny vagy világos a bőr, izzadunk-e, lubickolunk-e vagy épp strandlabdázunk-e. Legyünk óvatosak, délben tartózkodjunk a naptól, válasszunk magasabb SPF-et, és nem baj, ha vízálló az adott kozmetikum.

Mennyi a minimum SPF?

A szakértők azt javasolják, hogy legalább SPF 15-től SPF 30-ig terjedő fényvédő krémet használjunk a biztonság megőrzése érdekében. A természetes és organikus fényvédők között is megtaláljuk az SPF15, SPF20, SPF30 és SPF50-es krémeket is. Utóbbit érzékeny bőrűek, anyajegyesek és gyermekek vegyék kötelezőnek!

SPF
Forrás: Unsplash

UVA kontra UVB – mit jelent ez az egész?

Ez nem csak az SPF-védelemről szól, vagyis a napkárosodásról. Az UVA és UVB sugarak ellen is védekezni kell. Az UVB-sugarak felelősek a bőr leégéséért és barnulásáért, és ezek a sugarak a fő bűnösök a bőrrák kialakulásáért. Míg az UVA-sugarak valójában nem okoznak leégést, mélyebben behatolnak a bőrbe, és az öregedés kellemetlen jeleihez vezetnek, mint a ráncok és öregségi pigmentfoltok.

Mire kell még figyelni?

Keressünk cink-oxidot vagy titán-dioxidot tartalmazó szerves fényvédőket, amelyek teljes körű védelmet nyújtanak az UVA és UVB sugarak ellen. Figyeljük az olyan kifejezéseket, mint a többspektrumú, széles spektrumú vagy egyszerűen csak UVA/UVB védelem a fényvédők címkéin.

Forrás: Big Green Smile

Borítókép forrása: Unsplash