Barion Pixel Retinol a szépségápolásban: hogyan működik? – Coloré

Retinol a szépségápolásban: hogyan működik?

2022. 02. 19.

Sokszor olvashatjuk, hogy a retinol a ránctalanítók aktív összetevője, de vajon mit tud, és mikor érdemes alkalmazni?

A retinol neve időről időre feltűnik a reklámokban, mint fiatalító csodaszer, és a legtöbb rejuvenáló arckrém alkotóelemei között ott van. De vajon, mit takar valójában és mennyire hatékony?

Retinol
Forrás: Pexels

Mi is a retinol?

A retinol voltaképpen egy szintetikus A-vitamin származék, mely a bőrben retinsavvá alakul át bizonyos enzimek hatására. A retinol és a retinsav hatására a bőr kisimul, a ráncok halványodnak vagy eltűnnek, lassulnak a sejtek öregedési folyamatai és a bőr üde, fénylő lesz, textúrája javul.

Az A-vitamin két részből áll: retinoidokból és karotinoidokból. A retinoidok serkentik a kollagén, a hialuronsav és az elasztin termelődését, ami csökkenti a látható ráncokat és a tág pórusokat, gyógyítja a pattanásokat és halványítja a hiperpigmentációt. A retinol (a retinil-palmitáttal és a Retin-A-val együtt) a retinoidok egyik formája.

Csodát tesz az aknés bőrrel!

Mivel a retinol kedvezően szabályozza a faggyútermelést, alkalmazzák pattanásos, aknés bőr kezelésére is. Ezen kívül fokozza a kollagén termelést és halványíthatja az időskori pigmentációkat. A retinol tehát 30 éves kor felett igazi aranystandard a szépségápolásban.

Retinol
Forrás: Pexels

Ami, jó ha tudunk!

A retinol egy elég erős vegyület, amikor először találkozik vele a bőrünk, lehetnek kellemetlen mellékhatások (hámlás, repedések, pattanások, bőrpír), de egy rövid idő után megszokja a bőr, hogy a rutinunk része lett. Ennek ellenére túl sűrűn nem szabad alkalmazni direktben.

A retinol hatására a kezdetekben fényérzékeny is lehet a bőr, így kötelező az UV védelem. A szakemberek szerint a szoktatási időszakban a retinolt heti 1x szabad a bőrre felvinni, 1 hónapon keresztül. A retinol használata nem ajánlott kismamáknak se krém, se tabletta formájában.

Forrás: healthline.com