Barion Pixel A kis pötty nagy rejtélye – A milia nyomába eredtünk – Coloré

A kis pötty nagy rejtélye – A milia nyomába eredtünk

2023. 11. 21.

Nem eshetsz úgy neki, mint egy pattanásnak vagy mitesszernek, mert nem az. Az arcon megjelenő bőrelváltozás lehet milia is. Fájdalmatlan, de zavaró? Ne próbálkozz az eltávolítására, inkább bízd bőrgyógyászra.

Tapasztaltad már azt a különös jelenséget, hogy egyes emberek arcát idővel máshogy látod? Ha több időt töltesz valakivel, akkor a felületesség helyett felfedezed a részleteket, és jobban átmustrálhatod az arcát. Felfigyelhetsz a szeme színére, a szemöldök vonalára és még a bőrhibákra is, így például a pattanásra, mitesszer vagy miliára. Ez utóbbiról keveset hallani és olvasni.

Mi is az a milia?

A milia (vagy milium) apró, fehér vagy sárgás pötty formájában jelenik meg az arcbőr felszínén. Ezek az apró pöttyök előfordulhatnak az orr, a szem vagy a száj körüli területeken is. Habár általában ártalmatlanok és nem is fájdalmasak, sokakat idegesít jelenlétük, hiszen elég látványos.

Milia
Újszülött babáknál sem ritka, de hamar elmúlik / Kép forrása: Henadzi Pechan / Getty Images

Kialakulásuk mechanizmusa

Hogy miért jelenik meg valaki arcán és másnál nem? Arra még nem tudják a pontos választ. Ami bizonyos, hogy a kis dudorok kialakulása a bőr faggyúmirigyeinek működésével hozható összefüggésbe. A faggyúmirigyek feladata a faggyútermelés, amely a bőr hidratálását és védelmét szolgálja. Ha a faggyúmirigyek kivezető csatornái elzáródnak, a faggyú nem tud kifolyni, és a mirigyekben marad, kis fehér gömböcskéket alkotva, amit miliának nevezünk.

Már az újszülött baba esetében is kialakulhat milium, amely elég gyakori, de általában néhány héten belül magától eltűnik. Babák esetében mindez a még fejletlen verejtékmirigyeknek tudható be. Felnőttek esetében a kialakulására számos tényező hatással lehet, úgymint kozmetikai termékek használata, bőrproblémák, sérülések vagy genetikai hajlam.

Kezelési lehetőségek

A milia általában ártalmatlan, nem igényel kezelést, hacsak a viselőjét nem idegesíti annyira, hogy mindenáron meg szeretne szabadulni tőle. Aki zavarónak találja ezt a bőrhibát, annak többféle kezelési lehetőség áll rendelkezésre.

Amit sokan valószínűleg elsőként tesznek, hogy otthon, saját maguk próbálkoznak meg a zavaró pöttyök eltávolításával. Fel kell készülni arra, hogy nem biztos a módszer, mert nem úgy működik, mint a pattanás vagy a mitesszer kinyomkodása. A művelethez szükség lesz egy tűre, amelyet alkohollal kell lefertőtleníteni. Mielőtt azonban nekiesnél a miliáknak, a bőrt alaposan meg kell tisztítani, majd a gőzöléssel kitágulnak a pólusok. Ezután töröld szárazra a bőrt és a frissen alkoholba mártott tűvel szúrd meg a milia közepét. Kis nyomással próbáld meg kinyomni a tartalmát. Ha eggyel megvagy, ugyanebben a rendben haladva jöhet a következő egészen addig, amíg a végére nem érsz. Benne van a pakliban, hogy a művelet nem sikerül, a miliák a helyükön maradnak, ellenben elfertőződik a seb, amely a beavatkozás során keletkezett.

Milia
A hatékony megoldást a bőrgyógyász nyújtja / Kép forrása: yacobchuk / Getty Images

Ha biztosra szeretnél menni akkor a kozmetikus vagy a bőrgyógyász segíthet a probléma megoldásában.

A bőrgyógyász által végzett kis metszés segít eltávolítani a milia tartalmát. Alkalmazhat fagyasztásos technikát is, amely után hólyagok keletkeznek a bőrön, de a gyógyulás után a hólyagokkal együtt a miliák is eltűnnek. Kémiai hámlasztók, retinoidok és más bőrkezelések is hatékonyak lehetnek.

Hacsak nem vagy nagy kísérletező és nem tartasz a kudarctól, akkor inkább bízd a bőrödet szakemberre.

Nyitókép forrása: vchal / Getty Images