Barion Pixel Hogyan alkalmazható a botox, ha szeretnénk elkerülni a „pókerarcot”? – Szakértőnk elmondja, hogyan segíthet az eljárás a ráncok elleni küzdelemben. – Coloré

Hogyan alkalmazható a botox, ha szeretnénk elkerülni a „pókerarcot”? – Szakértőnk elmondja, hogyan segíthet az eljárás a ráncok elleni küzdelemben.

2024. 02. 11.

A botox a modern esztétikai bőrgyógyászat egyik meghatározó szereplője lett az elmúlt években. A ráncok simításában és az arc frissítésében kiváló eredményeket lehet vele elérni, ezért sokak számára vonzó lehet ez a kezelés az öregedés jelei elleni küzdelemben. Dr. Czvetkó Vanda esztétikai orvossal beszélgettünk arról, mire számíthat az, aki a botox segítségével szeretne megszépülni.

Pexels Photo 3985311
fotó: Pexels

Coloré: Hogy működik a botulinum toxin (botox) az esztétikai beavatkozások során, és milyen területeken alkalmazzák leggyakrabban?

Dr. Czvetkó Vanda: Kezdetben veleszületett izomelváltozásokban alkalmazták a botoxot. A botulinum toxin az idegvégződéseken akadályozza az ingerület átvivő anyag felszabadulását, ezáltal modulálja az izmokat. Az arcesztétikában ezt a hatást a mimikai izmoknál használjuk, így az arc kisimult és ránctalan lesz. Az arc felső harmadában alkalmazzuk a legtöbbször, “mérgesráncra”, “szarkalábakra”. Itt a legjobb a hatékonysága.

Coloré: Mik lehetnek a botox pozitív hatásai az arc fiatalosabb megjelenésére és milyen eredményeket várhatnak a páciensek?

Dr. Czvetkó Vanda: Ránctalan lesz az arcunk, kisimul, üdévé és vidámmá válik. Szemöldök íveket emel, “kinyílik a tekintet”általa.

420142659 896388768530095 5380853150244419446 N
fotó: Dr. Czvetkó Vanda

Coloré: Milyen típusú ráncok és vonalak kezelhetők hatékonyan botox segítségével, és vannak-e olyan területek, ahol a kezelés kevésbé hatékony?

Dr. Czvetkó Vanda: Leggyakrabban a szemek közötti “mérgesráncot”, homlok vízszintes ráncait és szem körüli “szarkalábakat” kezeljük hatékonyan botoxszal.

Ezeken kívül használjuk még fokozott izzadásnál a verejték csökkentésére (pl. hónalj, tenyér, talpak), áll és állív formázásra, ínymosolynál, fogcsikorgatás esetén és a nyak, dekoltázs területén is.

Coloré: Milyen időtartamra számíthatnak a páciensek a botox kezelés utáni eredmények fenntartásában, és van-e mód a hatás meghosszabbítására?

Dr. Czvetkó Vanda: A hatás beállta 3 nap-2 hét és körülbelül 3-4 hónapig tart. A tapasztalat az, hogyha minél gyakrabban van ismételve a kezelés, akkor ez az időtartam jócskán kitolódhat akár 6-9 hónapra is.

1018723 B39033fdff419623218c5df50d36e5e1

Coloré: Milyen esetekben javasolná a botox kezelést, és milyen típusú pácienseknek lehet a leginkább ajánlott?

Dr. Czvetkó Vanda: Ezek a kezelések, mint minden esztétikai, egyénre szabott, így nem lehet meghatározni pontosan azt sem, hogy mi az az életkor amikor érdemes ezt elkezdeni, mert különböző a hajlamunk a ráncosodásra, különböző az életmódunk és az igényeink is. Minél előbb érdemes elkezdeni, amikor még nincsenek nagyon mély ráncok, mert ott egy idő után megtörik a bőr már és azt nehéz eltűntetni vagy nem is lehet csak például kiegészítő kezeléssel, mint a hyaluronsavas ráncfeltöltés.

420103923 225023070680060 5442855701831817415 N
fotó: Dr. Czvetkó Vanda

Coloré: Milyen módon befolyásolhatja a botox az arc kifejezőképességét és a természetes arckifejezéseket?

Dr. Czvetkó Vanda: Ha megfelelő helyre és módon megfelelő mennyiséget adunk, akkor természetes hatást tudunk elérni vele és nem lesz „pókerarcunk”.

Coloré: Milyen mellékhatások vagy kellemetlenségek jelentkezhetnek a botox kezelést követően, és mennyi ideig tartanak általában?

Dr. Czvetkó Vanda: Szerencsére a mellékhatások is átmenetiek és enyhék. Néhány az injekció beadásához köthető, mint például bevérzés, enyhe fájdalom, fejfájás, fertőzés, szemhéj duzzanat, ezek pár napon belül megoldódnak. A botox nem kívánatos mellékhatása a szemhéj ptosisa (leesése) és az aszimmetria, de ezek is körülbelül 4-6 hét alatt oldódnak illetve lehet rajtuk enyhíteni, javítani.

Coloré: Milyen óvintézkedéseket és előkészületeket kell tenni a botox kezelés előtt, és mennyi ideig tart a teljes gyógyulás?

Dr. Czvetkó Vanda: Előkészületet nem igényel, maximum a sminklemosás szükséges a hölgyeknél. „Lunch time” beavatkozásnak is hívják, hiszen körülbelül 10-20 percet vesz igénybe és azonnal folytatható a munka, az élet, nincs gyógyulási idő. A hatás beállta 2-3 nap- két hétig terjedően alakul. A kezelés után masszírozni tilos az arcot és szolárium, napozás sem ajánlott.

419917939 817718193450182 7286430305105273705 N
fotó: Dr. Czvetkó Vanda

Coloré: Vannak olyan esetek, amikor a botox nem ajánlott, vagy kockázatos lehet a páciens számára?

Dr. Czvetkó Vanda: Várandósság és szoptatás ideje alatt nem alkalmazzuk. Izomgyengességel járó betegségek esetén sem. Készítmény összetevőivel szembeni allergia esetén, gyulladás a kezelt területen és lázas állapotok. Orvos által mérlegelendő a véralvadásgátló gyógyszereket szedők és pszichiátriai betegek kezelése.

Coloré: Hogyan lehet egyedi igényekre szabni a botox kezelést, hogy elkerüljük a túlzott, vagy nem kívánt eredményeket?

Dr. Czvetkó Vanda: Mint már említettem az esztétikai kezelések mindig egyénre szabottak, így egy konzultáció során az orvos és páciense átbeszélik, hogy mik a kívánságok, elvárások és az megvalósítható-e és hogyan. Elengedhetetlen az orvos szaktudása, felkészültsége és tapasztalata is, a teljes arc anatómiai ismerete, hogy megfelelő helyre kerüljön az anyag és így ne legyenek nem kívánatos mellékhatások. Kérlek Titeket, csak orvosi diplomával rendelkező szakemberekhez forduljatok botox kezelésért ezen okok miatt.