Barion Pixel Elleptek a bőrkinövések? A fibróma eltávolítása házilag nem lehetetlen – Coloré

Elleptek a bőrkinövések? A fibróma eltávolítása házilag nem lehetetlen

2023. 10. 24.

Bármilyen tökéletesen összerakott szerkezet az emberi szervezet, megannyi esztétikai és egészségügyi probléma ütheti fel a fejét. A fibróma ugyan jóindulatú bőrkinövés, de jelenlétük megkeserítheti az életünket. Tudtad, hogy a fibróma eltávolítása házilag is megvalósítható?

A fibróma az egyik leggyakoribb bőrelváltozás és szokták futószemölcsként is nevezni. Ez a kifejezés azonban téves, mert azt feltételezi, hogy fertőző bőrbetegségről van szó. De akkor micsoda a fibróma? A bőr felszínén megjelenő, főleg kötőszövetből álló jóindulatú bőrkinövésről van szó. Nézzük, hogy miről van szó és hogy hogyan szabadulhatunk meg a fibrómától!

Fibróma
Jóindulatú bőrkinövés, de attól még lehet zavaró / Kép forrása: ideation90 / Getty Images

Mi okozza a fibrómák kialakulását?

Habár a fibrómák kialakulásának pontos okai nem teljesen tisztázottak, egyes tényezők megnövelik annak lehetőségét, hogy kialakuljanak. Főleg alkati kérdés, de általánosságban elmondható, hogy a 30-as éveink után általánosan megjelenő bőrkinövésről van szó. A hormonális változások változásokat eredményezhetnek a szervezetben és akár a fibrómák kialakulásának esélyét is megnövelheti. Sőt, sérülések és fertőzések következtében is kialakulhatnak ezek a bőrnövedékek. Mivel főleg a nyakon jelentkezik, így okolható azért az állandó nyakláncviselet is, de előfordulhat a hónaljon és a mell alatt is, ahol gyakori a dörzsölés, súrlódás és gyűrődés.

Jóindulatú elváltozásról van szó, de ez nem jelenti azt, hogy kevésbé zavarna a jelenlétük. Ha jól látható helyen van, kimondottan kellemetlen lehet és esztétikai problémaként kezeljük, ugyanakkor megcsavarodhatnak vagy zavaróvá is válhatnak, ezért nem kétséges, hogy jó lenne azoktól megszabadulni.

Fibróma kezelése otthon? Lehetséges, de vigyázat!

Megosztó téma a házilag történő eltávolításuk, ugyanis ahhoz sokan nem mernek nyúlni, nehogy nagyobb baj alakuljon ki. Ha úgy döntesz, hogy mégis megkísérled, hogy megszabadulj azoktól. Érdemes tudni, hogy maguktól elszáradnak és leesnek egy idő után. Tehát eltávolítani csak akkor szükséges, ha nagyon zavaró, vagy a megjelenést rontja.

A bőrápolás és kezelés elsődleges szabálya a higiénia. Mindegy, hogy egyszerű bőrtisztításról, szemöldökszedésről vagy fibróma eltávolításáról van szó, minden ilyen jellegű mozzanatot steril körülmények között kell végezni, hogy elejét vegyük a fertőzéseknek.

Gyakorta próbálkoznak meg otthoni körülmények között is a fagyasztásos technika alkalmazásával, azonban ezzel az lehet a gond, hogy nemcsak a fibrómát fagyasztja el, hanem a körülötte lévő egészséges bőrszövetet is, amely lehet még rosszabb eredményt nyújt. Egy másik gyakorta használt megoldás a cérnával vagy hajszállal való elszorítás, amely estében az a lényeg, hogy így szárítjuk le a fibrómát.

Bevethető néhány természetes alapanyag is. Áztassunk be egy vattakorongot vízbe, majd csepegtessünk arra néhány csepp teafaolajat és tartsuk az adott bőrfelületen. Ezt naponta többször is meg lehet ismételni és ha kitartóak vagyunk, akkor körülbelül egy hónap múlva eltűnhetnek a kellemetlen bőrkinövések. Az almaecettel átitatott vattával való kezelés is hatékony lehet, de ehhez is szükség van egy kis időre. Megpróbálhatjuk a szódabikarbóna és ricinusolajból készült keveréket is. A paszta jellegű anyagot kenjük fel az érintett bőrfelületre és naponta többször ismételjük meg.

Fibróma
A legbiztosabb megoldás az orvosok kezében van / Kép forrása: Mariakray / Getty Images

Eltávolítás orvos segítségével

Gyors és egyszerű beavatkozásról van szó. A legegyszerűbb módja a steril levágás, amely előtt a szakember fagyasztásos technikát alkalmaz, vagyis még helyi érzéstelenítésre sincs szükség, majd levágja a kinövéseket. Emellett azonban eltávolítható lézerrel vagy leégetéssel is.

Vagyis mindenkit arra bátorítunk, hogy ha az otthoni módszerek nem válnak be, vagy nem mersz magaddal kísérletezni, akkor megéri felkeresni egy szakembert, aki jóformán pillanatok alatt és fájdalommentesen megszabadíthat a fibrómáktól.

Nyitókép forrása: Tetiana Mandziuk / Getty Images
/divat/szepseg/fibroma-eltavolitasa/