Ez történik a testeddel, ha elhagyod a kávét

Először is, senki nem mondja, hogy le kell mondani a kávéfogyasztásról – ez a napi szokásod valószínűleg egészségesebb, mint gondolnád.

De ha gyanítod, hogy túl sok kávét vagy koffeint iszol, és csökkenteni akarod, akkor ez történhet. Fogyni fogsz

Attól függően, hogy milyen ízű a kávé, a szokásos Starbucks-ba való futás számait észreveheted a derékvonaladon, de egy csészéről való lemondással pénzt és kalóriát is megtakaríthatsz. Egy 2017-ben megjelent tanulmány szerint a kávéivók nagyjából kétharmada cukrot, tejszínt, aromákat vagy más kalóriadús adalékokat tölt a kávéjába. Nem meglepő, hogy a kutatók felfedezték, hogy azok, akik fekete kávéjukat fogyasztják, átlagosan körülbelül 69-cel kevesebb kalóriát fogyasztanak naponta, mint azok, akik édesítőszereket, tejszínt vagy más adalékokat adnak a kávéjukhoz.

15

Hízhatsz is akár

Tapasztaltál már valaha furcsa vágyat, ha véletlenül elhagyod a koffein adagod egy reggel? Mivel a kávé ideiglenesen elnyomhatja az étvágyat, előfordulhat, hogy a szokásosnál gyakrabban nyúlsz zsír- vagy cukortartalmú pótlásokhoz, ha abbahagyod a napi fogyasztást. Ez különösen igaz, amikor beindul a koffein-elvonás, és a tested elkezdi keresni a gyors cukorpótlást, növeli a vércukorszintet és a napi kalóriafogyasztást.

Jobban aludhatsz

Annak ellenére, hogy fáradtnak érzed magad, amikor tested alkalmazkodik a megszokott stimulánsok hiányához, hosszú távon jobban aludhatsz, ha elkezdenesz koffeinmentesen élni, különösen, ha délutáni vagy esti kávé ivó voltál. A Journal of Clinical Sleep Medicine 2013-ban megjelent tanulmánya megállapította, hogy a koffeinbevitel akár hat órával lefekvés előtt is megzavarhatja az ember éjszakai alvási ciklusát.

Gyakrabban fájhat a fejed

Minden kávébarát felismeri a rettegett koffein-fejfájás árulkodó jeleit, amely akkor ér, amikor a tested nem kapja meg a reggeli lökését. Amikor abbahagyod a kávéfogyasztást, megfosztod szervezeted az adrenalin és a dopamin adagtól, a hormonoktól, amelyek természetes stimulánsként hatnak és ébren tartanak. Ehelyett az adenozin – a pihenésért és a fáradtságért felelős hormon – áradata rohan a fejedbe, ami az agy kémiai változását, és fejfájást eredményez. A fájdalom minimalizálása érdekében ne rögtön hagyd abba a kávézást. Ehelyett két-három naponta csak egy kicsit csökkentsd a bevitelt. Egy fél csésze kávé megszüntetése, a kávé helyettesítése teával, vagy akár a normál kávé keverése koffeinmentessel segíthet elkerülni az elvonási tüneteket, és jó úton jársz a koffeinfüggőség legyőzéséhez.

16

Rosszul érezheted magad (de nem sokáig)

A fejfájás nem az egyetlen fájdalmas tünete a kávéról való leszokásának. Azok, akik abbahagyják a kávéfogyasztást, olyan mellékhatásokról számoltak be, mint depresszió, szorongás, szédülés, influenzaszerű tünetek, álmatlanság, ingerlékenység, hangulatváltozások és lassúság. Íme a jó hír: ezt nem fogod örökké érezni. Szakértők szerint a koffein megvonás fizikai tüneteinek többsége az első két nap után elmúlik, míg a többi mellékhatás nem tart tovább egy-két hétnél.

Egészségesebben mosolyoghatsz

A kávé erősen savas, ami azt jelenti, hogy lerombolja a fogzománcot, és minden korttyal elszennyezi a fogakat. Tedd le a koffeint, és megvéded fogaid az egész életen át tartó eróziótól.

Képek forrása: pexels.com

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Ezeket kóstold meg, ha Szicíliában jársz!