Barion Pixel Előtte-utána fotók kicsit másképp – Insta-trend a pozitív testképért – Coloré

Előtte-utána fotók kicsit másképp – Insta-trend a pozitív testképért

2021. 03. 06.

A közösségi média sokszor hamis világa gyakran megkérdőjeleztet minket a testünkkel, kinézetünkkel kapcsolatban, és megesik, hogy még a legtudatosabb felhasználók is rosszul érzik magukat miatta. Ezzel szállt szembe jó pár fitness-influenszer.

Egy 2018-as kutatás szerint a 13-17 éves korosztály 97 %-a használ valamilyen közösségi felületet, és 45%-uk szinte egész nap online tartózkodik. A testkép a tinédzserkorban befolyásolható a legnagyobb mértékben, és mivel a fiatalok a közösségi felületeken látott, tökéletes(nek látszó) nőkhöz és férfiakhoz hasonlítják magukat, egyre növekszik azok száma, akik emiatt elégedetlenek a még fejlődő alakjukkal és önértékelési gondjaik támadnak. Sőt, vannak olyanok is, akik testképzavarban, anorexiában, depresszióban szenvednek. Természetesen ez nemcsak a tinikre igaz, hanem bárkire, aki a kelleténél többet tölt ezeket a platformokon. Hiszen a Facebookon és az Instagramon mindenki igyekszik a legjobb formáját mutatni, a legszebb pillanatait posztolni, miközben tudjuk, hogy senki sem néz ki tökéletesen és senki se boldog a hét minden egyes napján.

A #bodypositivity, vagy pozitív testkép-mozgalom pont amiatt indult útjára pár évvel ezelőtt, hogy mindenkit megerősítsenek abban, szeresse a testét úgy, ahogy van, és ne hagyja magát befolyásolni a megtévesztő fotók által. E mozgalom egyik részeként civilek, fitnessmodellek, sport-influenszerek kezdtek „előtte-utána” képeket megosztani magukról – ám nem egy fogyást vagy nagy átalakulást örökítenek meg rajtuk.

A posztokban látható két fotó készítése között körülbelül 5-10 másodperc telt el, és míg az egyiken a lehető legelőnyösebben, behúzott hassal, megfeszített izmokkal pózolnak, a másikon ellazított testtel, „normális”, pihenő állapotban mutatják meg magukat. Céljuk, hogy megmutassák, ők is „egyszerű emberek”, az ő hasuk is összegyűrődik üléskor és a fenekük sem mindig feszes és kerek.

Ez a trend nem újkeletű dolog, de továbbra is jelen van az Instagramon, hiszen fontos, hogy egy percre se felejtsük el az üzenetét.

Georgie Clarke-ot félmillióan követik az Instagramon, akik rendszeresen láthatják Clarke inspiráló posztjait arról, hogy ő sem néz ki mindig fittnek, hogy mennyit számít egy póz vagy egy előnyös megvilágítás, és hogy a puffadás, a narancsbőr, az úszógumi egyáltalán nem ciki.

A brit Hayley Madigan feedje is egy felüdülés az Instagramon, hiszen személyi edzőként edzés- és táplálkozástippeket oszt meg a nagyvilággal, de mindig edukációs céllal posztol, és sokszor feltűnnek nála is ezek a fajta előtte-utána fotók.

A személyi edző Anna Victoria már 2017-ben megosztotta véleményét arról, hogy a jó vagy rossz pózolás semmiben sem befolyásolja az ember értékét, és ne azért edzzünk, hogy jól nézzük ki, hanem azért, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ahelyett, hogy büntetnék a testünket, inkább tápláljuk megfelelően és szeressük.

Borítókép forrása: Unsplash