Barion Pixel Barbie botox: mindent a TikTok legnépszerűbb, új szépségőrületéről – Coloré

Barbie botox: mindent a TikTok legnépszerűbb, új szépségőrületéről

2023. 09. 04.

A Barbie film nyomán új szépségőrület ütötte fel a fejét a nagyrészt Z generáció által használt közösségimédia-felületen. A Barbie botox által ugyan valóban olyan vállakat kaphatunk, mint a plasztik-babáé, a következményeit azonban hónapokig, ha nem évekig viselhetjük.

10,3 millió megtekintés. Összesen ennyinél jár a Barbie botox nevezetű szépészeti beavatkozás hashtagjének megtekintése a TikTokon. Ugyan az eljárás korántsem újkeletű (Kim Kardashian már évekkel ezelőtt, a The Kardashians című sorozatban is bevallotta: képtelen bizonyos hangokat kiénekelni, mivel átesett a fej tartóizmait érintő beavatkozáson), kétségtelen, hogy a Barbie film, s a velejáró őrület új lendületet adott a mostanra Barbie botoxra átkeresztelt Trap Toxnak. Milyen veszélyekkel jár a beavatkozás, s mi a tényleges ára a trapéz izmokba juttatott botulinum toxinnak? 

Barbie botox: a teknősnyak kulcsa

„Hívtak már antifeministának, bizonytalannak, sőt, még a patriarchális rendszer áldozatának is” – meséli a CNN-nek egy Isabelle Lux nevű, 32 éves nő, aki nemrég átesett a Barbie botoxnak becézett beavatkozáson. Korántsem Lux az egyetlen, aki különböző okok miatt a botoxhoz nyúlt: a Nemzetközi Esztétikai Plasztikai Sebészeti Társaság 2021-es felmérése szerint 54,4%-kal nőtt az olyan minimálisan invazív eljárások száma, mint a botox 2017 óta. 

Barbie botox
Kép forrása: Vincenzo Izzo/Getty Images

A Barbie botox azonban kétségkívül Greta Gerwig nagy sikerű története, a Barbie című film megjelenése óta kapott nagyobb publicitást. A Trap Toxin nevű beavatkozást ugyan eredetileg arra tervezték, hogy segítse a túlterhelt trapézizmok (a fej és váll között található, magyarul csuklyásizmoknak nevezett izmok, amelyek a fejünk mozgatásáért felelősek, – a szerk.) felszabadítását (ezek feszessége ugyanis erőteljes nyaki fájdalmakat, fejfájást, esetenként migrént is okozhat), mostanra azonban a fiatal lányok és nők sokkal inkább kozmetikai céllal adatják be maguknak annak érdekében, hogy csökkentsék a vállaik méretét és megnyújtsák a nyakat. 

A beavatkozás egyszerű anatómiai sajátosságon alapul: a trapéz izom megfelelő pontjába juttatott botulinum toxin megszűnteti az izom– (s az annak a beidegzését végző) ideg közti kapcsolatot, amely által csökken az izom feszítettsége. Ez végső soron az izmok zsugorodásához vezet, ami által a nyak optikailag megnyúlik. Akárcsak a páncéljából kikukucskáló teknős nyaka. 

A beavatkozás valós ára

Ahogy az sejthető, a Barbie botox nem feltétlenül veszélytelen beavatkozás. A CNN-nek nyilatkozó Dr. Parisha Acharya sebész szerint például az injekció „idővel az izom gyengüléséhez, végső soron bénulásához vezet, mivel az izom a beavatkozás miatt, közvetve ugyan, de összezsugorodik.” 

Acharya szerint nem a trapéz izmok összezsugorodása a botox injektálás legsúlyosabb következménye: ha helytelenül vagy nem megfelelő adagban adják be az izmokba a botulinum toxint, az teljesen meg is béníthatja az izmokat. Emellett a neurotoxin időnként elvándorolhat a beinjekciózás eredeti helyéről, gyengítve ezzel a környéken lévő többi izom, s az azokat beidegző idegek közti kapcsolatot. A nyak körül lévő izmok esetében ez rendkívül veszélyes lehet, hiszen ezek károsodása kihat arra, megfelelően tudjuk-e tartani a fejünket. 

Még a beavatkozáson átesett Isabelle Lux is arra inti a követőit, jól gondolják meg, bevállalják-e az injekciókat (a beavatkozást követő nagyjából két hónapban folyamatos váll- és fejfájás várható, nem beszélve arról, hogy a páciens az injekció utáni 72 órában nem emelhet nehezet és nem végezhet testedzést), s ha az igen mellett döntenek, úgy érdemes képzett szakembert felkeresni. Az Egyesült Királyságban ugyanis nem szükséges orvosi végzettség a botulinum toxin beadásához: azt kozmetikusok, de akár fodrászok is beadhatják a klienseiknek, ők viszont korántsem rendelkeznek azzal a szükséges anatómiai tudással, amely a botox beadásához szükséges. 

Ha a felsorolt veszélyek nem is, úgy a beavatkozás ára talán visszatartó erejű lehet: Lux 1200 dollárt, azaz nagyjából 423 ezer forintot fizetett a botulinum trapézba való beadásáért. Ez jóval súlyosabb összeg a hazai áraknál: egy népszerű plasztikai beavatkozásokkal foglalkozó cég weboldalán leárazva 90 ezer forint kezdő ártól hirdetik a klienseknek, ám érdemes kiemelni, hogy a végső számla függ az alkalmazott botox mennyiségétől is. (A szakemberek szerint akár nyolcvan egységre is szükség lehet.) 

A Barbie botox előretörése egyébként már csak azért is érdekes, mert szöges ellentétben áll Greta Gerwig alkotásának mondanivalójával. A Barbie című film lényege ugyanis az, hogy fogadjuk el magunkat olyannak, amilyenek vagyunk, s ne akarjunk mindannyian egyformán kinézni. Botulinum toxin ide vagy oda. 

Források: CNN.comForbes.com
Borítókép forrása: Samir Hussein/Getty Images

/divat/szepseg/barbie-botox-tiktok/