Barion Pixel Amit a fogkőről tudni érdemes (x) – Coloré

Amit a fogkőről tudni érdemes (x)

2022. 05. 03.

A fogkő egy meglehetősen gyakori egészségügyi probléma, amivel a felnőttek nagy része találkozik élete során. De mi is egész pontosan a fogkő, mi okozza, milyen veszélyei vannak és hogyan lehet biztonságosan megszabadulni tőle? Az alábbiakban ezekre és hasonló fontos kérdésekre kínálunk választ.

Mi az a fogkő, és hogyan alakul ki?

A fogkő a szájban képződő, fogakra lerakódó lepedék megszilárdult formája, amely a fogakon, illetve a fogíny alatt alakulhat ki:

  1. A szájban élő baktériumok a fogak felületére tapadnak, ahol együttesen egy bioréteget, úgynevezett lepedéket képeznek.
  2. Ez a lepedék (pontosabban az azt alkotó baktériumok) a szájba kerülő cukrokkal, keményítőkkel és egyéb tápanyagokkal táplálkoznak, tehát lényegében minden étkezéskor „utánpótláshoz” jutnak. Ezek a baktériumok továbbá savakat is termelnek, ami károsítja a fogzománcot és lyukas, szuvas fogakhoz vezet.
  3. Ha a lepedéket nem távolítják el rendszeresen a fogakról (rendszeres fogmosással), akkor idővel megkeményedik és fogkővé alakul át. Ez a fogkő további ideális felületet kínál a baktériumok számára, amin megtelepedhetnek és folytathatják ezt a folyamatot.

Míg a lepedéket rendszeres fogmosással és fogselymezéssel könnyedén el lehet távolítani, addig a fogkő eltávolítását kizárólag csak fogorvos végezheti biztonságosan.

Porózus állaga a fogkő miatt könnyedén magába szívja a színező anyagokat, így akik rendszeresen dohányoznak vagy fogyasztanak kávét, teát, illetve vörösbort, azoknak ez jobban meg is látszik a fogain.

fogkő
Forrás: Freepik

A fogkő típusai

A fogkőnek két típusát különböztetjük meg:

  • Supragingivális: Ez a fogínyvonal felett képződő fogkő, ami sárga vagy világosbarna színű, és a fog felületén is látható.
  • Subgingivális: Ez a fogíny alatt, egész pontosan a fogak és a fogíny közötti résben képződő fogkő. Általában addig nem látható szabad szemmel, amíg a fogíny el nem kezd visszahúzódni. Színe többnyire barna vagy fekete.

Miért kell eltávolítani a fogkövet?

A fogkő eltávolítása minden esetben fontos, függetlenül attól, hogy a fogíny felett vagy a fogíny alatt alakul ki. Ennek több fontos oka is van:

  • Hosszútávon veszélyezteti a száj egészségét: Minél több fogkő rakódik le az ember szájában, annál több lepedék is gyűlik össze, ami fokozza a fogszuvasodás és a fogínygyulladás kockázatát.
  • Egyéb súlyos egészségügyi problémákat okozhat: A kutatók nem egyszer állították párhuzamba a fogkő okozta fogínygyulladást az olyan egészségügyi problémákkal, mint a rák, a cukorbetegeknél jelentkező vércukorproblémák, a légúti megbetegedések vagy a szívbetegség.

Hogyan zajlik a fogkő eltávolítása?

A fogkő eltávolítását nem szabad otthon, „házi” módszerekkel megkísérelni. A legjobb védekezés a megelőzés (amihez szigorúan oda kell figyelni a száj higiéniájára), de a már kialakult fogkövet csak egy szakorvos tudja biztonságosan eltávolítani dentálhigiéniai kezeléssel. 

Ez a folyamat általában egy kézi eszközzel vagy ultrahangos készülékkel történik, amely magas frekvenciájú rezgésekkel és víz segítségével távolítja el a fogkövet a nélkül, hogy kárt tenne a fogakban vagy a fogínyben.

A fogkő eltávolítása után egy második alkalomra is szükség lesz, amikor a fogorvos megvizsgálja fogait, és eldönti, hogy van-e szükség egy újabb kezelésre az esetleges fennmaradó fogkő leszedéséhez. Súlyosabb fogkőlerakódás esetén szájsebészeti beavatkozásra is szükség lehet az eltávolításhoz.