Barion Pixel Babonákkal a stressz ellen? Van jobb megoldás is (x) – Coloré

Babonákkal a stressz ellen? Van jobb megoldás is (x)

2024. 05. 07.

Nem tudom, ki hogy van vele, de még a legjózanabb ember életében is eljön az a stresszhelyzet, amikor már csak a babonákban bízhat. Talán nem vagyok egyedül, ha azt mondom, minden a matekdolgozatokkal kezdődött…

Fehérvári diák lévén az ilyen stresszes reggeleken csak és kizárólag Kati néni Liszt Ferenc utcában álló szobrának simogatása hozott némi megnyugvást az életembe. Ezt azóta is sokan gondolhatják így, mert Kati néni orra az évek alatt igencsak fényesre kopott a sok simogatástól. Szabó Magda népszerű regényében a kertben álló Abigél-szobor ugyanezt a célt szolgálja: ha a lányok félnek az aznapi feleléstől, csak bele kell rúgniuk a talapzatába, és biztosak lehetnek benne, hogy nem fog sor kerülni a számonkérésre.

Modern Abigélek

Az ehhez hasonló babonás cselekvések azonban nem csak az egyéni, vagy az írói fantázia szülöttei. Rengeteg közösségi hiedelem van, amelyet akár egész népcsoportok alkalmaznak szerencsehozásra (gondoljunk csak a négylevelű lóherére vagy a lópatkóra), és nagyon sok ma élő hírességnek is van jól bejáratott babonája a stresszes helyzetekre. Jennifer Aniston és Kim Kardashian például retteg a repüléstől, ezért utazás előtt mindig a jobb lábukkal lépnek fel a repülőgépre, hogy ne legyen baj. Chris Martin, a Coldplay énekese koncert előtt mindig egy különleges amulettet rak a nyakába, a teniszcsillag, Serena Williams pedig első szervája előtt ötször, a második előtt azonban már csak kétszer pattogtatja meg a labdáját. Addigra biztosan sikerül megnyugodnia…

Mi segít, ha nagy a nyomás?

A babonás cselekedetek és amulettek használata személyes hiedelmeken alapul, és bár nincs tudományos bizonyíték arra, hogy ténylegesen hatással lennének a valóságra, sokan mégis úgy érzik, hogy ezek segítenek nekik a stressz kezelésében vagy a teljesítményük javításában. Hogy a babona néha még sikerre is vezethet, azt már tanulmányok is alátámasztották. Az ugyanis, aki egy talizmánnak köszönhetően jobban bízik önmagában, gyakran könnyebben birkózik meg a kihívásokkal, például egy vizsga- vagy versenyhelyzettel. Ezek a babonák abban is segíthetnek, hogy úgy érezzük, van valamilyen kontrollunk egy bizonytalan vagy feszült helyzet felett, és ez az érzés önmagában segíthet csökkenteni a stresszt, nyugtat és oldja a szorongásunkat.

Tartós feszültségre már nem elég egy amulett

Ha egy-egy rázós helyzetre van is bejáratott babonád, a mindennapi stresszoldásra mégiscsak jobb, ha biztosabb módszert választasz. Ha tartósan szeretnéd csökkenteni a feszültséget az életedben, az életmódoddal érdemes kezdeni. A megfelelő mennyiségű és minőségű éjszakai alvás, a rendszeres mozgás, az egészséges táplálkozás, a szeretteinkkel töltött idő, egy hobbi, amely feltölt, kikapcsol – ezek mind segítenek abban, hogy úrrá legyünk a mindennapok kihívásain és legyőzzük a stresszt.  Előfordulhat azonban, hogy néha még ez is kevésnek bizonyul. Ilyenkor segítségül hívhatod a nyugtató-altató hatásukról ismert gyógynövényeket. A klinikailag igazolt hatású Sedacur forte ilyen gyógynövények, a macskagyökér, a komló és a citromfű kivonatát tartalmazza. Ezeknek köszönhetően segíti az elalvást esténként, pihentető alvást biztosít, napközben alkalmazva pedig nyugtató, feszültségoldó hatású. Mivel nincs negatív hatással a koncentrációra, nappal nem kell attól tartanod, hogy tompul tőle a figyelmed vagy nő a reakcióidőd, és az autóvezetéshez szükséges készségeket sem befolyásolja. A Sedacur forte recept nélkül kapható a patikákban.

Sedacur forte - Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.
Sedacur forte – Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A borítókép forrása: Pexels

(Hirdetés)

/csak-nyugodtan/babonakkal-a-stressz-ellen-van-jobb-megoldas-is-x/