Barion Pixel 10+1 dolog, ami öregít – Ha nem figyelünk oda, akár 10-15 évvel is idősebbnek tűnhetünk! – Coloré

10+1 dolog, ami öregít – Ha nem figyelünk oda, akár 10-15 évvel is idősebbnek tűnhetünk!

2022. 07. 23.

Az idő ellenünk dolgozik, ráadásul mi is „rásegíthetünk” arra, hogy idősebbnek mutassunk, mint ahány évesek valójában vagyunk. Összegyűjtöttük a leggyakoribb stílusbakikat, amik mindenkit öregítenek.

Az öregedés természetes folyamat, s az idő előrehaladtával kénytelenek vagyunk beletörődni, hogy az alkatunk már korántsem olyan tökéletes, mint fiatalabb korunkban, a bőrünk sem lesz simább, a hajunk sem fényesebb. Az idő ellenünk dolgozik, ráadásul mi magunk is ronthatunk a helyzeten – természetesen akaratunkon kívül: ha nem figyelünk oda az eleganciára, akár 10-15 évvel is idősebbnek tűnhetünk. És valljuk be, ez egyik életkorban sem szerencsés. Nézzük, mi az a tíz dolog, ami mindenkit öregít!

1. A nem megfelelő színű és fazonú haj

A haj egyértelműen öregít, ha nem megfelelő színű vagy formájú, ha nem passzol a fazon az arcunkhoz, esetleg nem jól van elválasztva. Sajnos még mindig tartja magát az a téves képzet, miszerint a szőke hajszín fiatalossá tesz. Ez a legtöbb esetben nem így van – sokkal jobb, ha a természetes színeinknek megfelelő, hozzánk harmonizáló hajszínnel próbálkozunk.

Biztos lehetsz benne, hogy öregít, ha tíz éve nem változtattál a hajad formáján. Természetesen nem kell a napi frizura trendeket követnünk, de valamennyire tekintettel kell lennünk a divatra. Általánosságban elmondható, hogy egy bizonyos kor után nem szerencsés a hosszú haj, de az egészen rövid, tüsi haj sem. Az áll vonaláig vagy vállig érő fazon általában mindenkinek jó lehet.

Ha úgy érzed, hogy fodrászod újra és újra a megszokott formát vágja, nem ajánl újabb fazont, nem segít abban, hogy mi állna még jól, válts fodrászt!

öregít
A smink teljes hiánya épp úgy öregít, mint a nem megfelelő színű és fazonú haj / Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

2. A túl sok smink, vagy a smink teljes hiánya

Figyeljünk oda arra, mire szeretnénk fektetni a hangsúlyt sminkünkben: a szemünkre vagy inkább a szánkra? Negyven éves kor fölött talán szerencsésebb a szemre terelni a figyelmet egy kis árnyalással és szempillaspirállal. Különösen ajánlott ez, ha szemüveget viselünk, ugyanis a szemüveg lencséje biztosan visszavesz szemünk tisztaságából, szépségéből.

3. A túl sötét színű rúzsok

A korral a szánk egyre vékonyabb lesz, ez természetes folyamat: az elégtelen kollagéntermelés miatt elvékonyodott, esetleg ráncosodó szájat nem szabad sötét színű rúzsokkal tovább vékonyítani, s ezáltal a figyelmet a keskeny ajkakra terelni. Ez esetben világos színeket, szájfényeket használjunk, amikben van egy kis fényes pigment is.

sötét rúzs
A sötét rúzs egy bizonyos kor fölött előnytelen / Kép forrása: Shutterstock / PuzzePix

4. A szemöldök vonala, ha az nem megfelelő

Ne legyen saját színeinkhez képest túl sötét és karakteres vonalú, azaz túl komoly. Itt is muszáj, hogy valamennyire kövessük a trendeket – most egyáltalán nem divat a vékonyra szedett szemöldök, ami erősen öregít is. 

5. A nem megfelelő állagú alapozó

Legyen hidratáló hatású, és kerüljük az erősen fedő alapozókat mindennapos használatra. Az ún. stúdió alapozók ugyanis nagy mennyiségben tartalmaznak por állagú púdert, ami szinte beleül a ráncokba, így még látványosabbá téve azokat. Pirosítónk is lehet krémes állagú, ugyanezen okok miatt.

6. A túl sok ékszer viselése

Kerüljük a régebben divatosnak számító ékszer szetteket (nyaklánc fülbevalóval és karkötővel)! Ezek helyett elég valamelyik kettőt választanunk.

ékszer szett
Az ékszer szettek kimentek divatból / Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

7. A rosszul megválasztott színek

Nem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy viseljünk nekünk megfelelő színeket, amelyek üdévé tesznek, fiatalítanak minket. Negyven fölött, ha szerepel is a palettánkon a fekete, célszerű már nem magában viselni, hanem megtörve egy másik hozzánk illő színnel. Egy bizonyos kor után a fekete elmélyíti a vonásokat és túl karakteres, szigorú külsőt kölcsönöz.

Gyakori jelenség, hogy korosodva előkerülnek a föld színek a ruhatárban, mert ezek a természetes árnyalatok nem tolakodóak. Tudni kell azonban, hogy a barnák falevél szín változatai általában nem mutatnak jól a magyar hölgyeken. Ezek is öregíthetnek bennünket.

8. A nagyanyós kiegészítők

Kerüljük az előnytelen, anyókás stílusú kiegészítőket. Ezek közül különösen a cipőkkel van probléma. Rendben van, hogy kényelmes kell, hogy legyen, de hogy ronda is egyben? Nem! Igaz, nem egyszerű, de lehet az ortopéd orvosok által ajánlott 3-5 cm sarokmagassággal is szép, nőies cipőket találni.

nagyi cipo
Rendben van, hogy kényelmes kell legyen a cipő, de ronda is egyben? Nem! / Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Testszínű harisnyánk legyen valóban a mi színünk, semmiképpen ne legyen világosabb, mint a lábunk eredeti színe. Az elütő színű, esetleg túl fényes harisnya pedig rettenetesen elrontja a legszebb ruhát is.

Melltartónk is legyen megfelelően formázó, és tartson kellőképpen. A rossz méretű, kevés alátámasztást adó melltartó is sokat öregíthet viselőjén. Szerencsés, ha a melled minden oldalról kereknek mutatkozik a melltartóban!

9. Az őszülő haj

Az őszülő haj többnyire mindenkit öregít, ezért festenünk ajánlott egészen addig, amíg teljesen meg nem őszülünk. Ha a hajszálaink 80 százalékban már megőszültek, dönthetünk arról, hogy fehér, ezüstösen ősz hajjal maradunk, vagy tovább folytatjuk a hajfestést.

őszülő haj
Az őszülő haj mindenkit öregít / Kép forrása: Shuttertock / PuzzlePix

10. A rossz méretű és szabású ruha

Legyünk tisztában a testalkatunkkal, és öltözzünk a nekünk leginkább megfelelő szabásvonalakat kihasználva. A korral és a gyarapodó kilókkal egyre inkább előtérbe helyezzük a kényelmet, a letisztult, egyszerűbb fazonokat, amivel semmi gond nincsen, ha ezek nem rontják az összhatást. Az oversize, one size, egyenes szabások ugyan kényelmesnek tűnnek, de sajnos nagyon ritka, hogy valakinek jól álljanak, azaz ne erősítsék a felsőtestet, pocit, derekat és csípőt.

10+1 Az előnytelen szemüveg

Munkám során gyakran találkozom gyönyörű arcú hölgyekkel, akiknek az arcát, s ezzel együtt megjelenését teljesen elrontja egy téves méretű, formájú vagy színű, esetleg már divatjamúlt szemüvegkeret.

szemuvegkeret
Egy előnytelen szemüvegkeret éveket adhat az életkorunkhoz / Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Mivel ezt a darabot legtöbben kénytelenek vagyunk egész nap viselni, nem mindegy mi van rajtunk. Válasszunk körültekintően, időt, energiát és – sajnos – pénzt sem sajnálva!

A cikk szerzője Szitás Judit stílustanácsadó, Styleit