Barion Pixel Hogyan lehetsz mindig elegáns? 10 tipp és trükk, ha neked is számít az elegancia – Coloré

Hogyan lehetsz mindig elegáns? 10 tipp és trükk, ha neked is számít az elegancia

2022. 06. 16.

Az elegancia leginkább ízlésünk és személyes stílusunk kérdése. Nem a trendek követését jelenti: valójában belülről fakad, s feltételez egy bizonyos fajta intelligenciát is, ami összhangban van a külsőnkkel.

Noha a régi ikonok közül például Coco Chanel, manapság pedig egyértelműen Katalin cambridge-i hercegné számít etalonnak, ha eleganciáról van szó, azért – szerencsére – nemcsak a divattervezők és a királyi családok tagjai tudnak öltözködni, hanem bárki, akinek fontos az igényes, stílusos megjelenés. Az elegancia ugyanis nem pénz kérdése: nem feltétlenül a drága, designer ruhák viselését jelenti. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy egész nemzetekre is jellemző az elegancia, gondoljunk csak a sikkes franciákra vagy a jól öltözött olaszokra!

Katalin hercegné
Katalin hercegné karácsonyi előadása

A tökéletes elegancia letisztult, átgondolt, nem jellemző semmiféle túlkapás színek, minták vagy formák tekintetében, ugyanakkor a klasszikus ruhatártól annyiban eltér, hogy a legutóbbi divatnak megfelelő szabásvonalakat használja.

Előnye, hogy darabjai klasszikusak: ruhák, egyenes szárú, többnyire sötét színű nadrágok, kabátok, blézerek, szoknyák, kiskosztümök, komplék és így tovább. Az elegáns stílus alkalmi ruházatnak is kiváló: nem megy ki a divatból, könnyedén kombinálható darabokból áll, harmonikus összképet ad, szinte minden ruhaüzletben kapható belőlük néhány elem.

Hátránya lehet, hogy klasszikus volta miatt nehéz velük egyedi szetteket létrehozni.

Az elegancia valójában belülről fakad, s feltételez egy bizonyos fajta intelligenciát is, amely összhangban van a külsőnkkel. Az elegancia az öltözködésben sokszor az egyszerűséget, könnyedséget, az erőlködésmentes természetességet is jelenti. Az elegáns stílus örök érvényű, ellentétben a divattal, ami állandóan változik.

Ahhoz, hogy elegánsak legyünk, meg kell találnunk a saját stílusunkat, amelyhez szükségeltetik némi játékos kísérletezés. Nem mellékes az sem, hogy öltözékünkben fesztelenül érezzük magunkat.

Nézzük, hogyan lehetünk elegánsak!

1. Próbáld meg kívülről látni és megítélni magad

Milyen személyiség vagy? Lehetsz visszafogott típus, de az is lehet, hogy szereted, ha mindenki rád figyel. Ennek megfelelően válassz – a test vonalát jobban kirajzoló, vagy visszafogottabban elegáns – ruhákat. Légy tekintettel az életkorodra is! A szoknya hossza például legyen a korodnak megfelelő: fiatalabban rövidebb szoknyákban, míg 40 fölött inkább térd körül érőkben érdemes gondolkodunk.

2. Ismerd meg tested formáit!

Vizsgáld meg alaposan minden testrészed! Ha van olyan, amit nem szeretsz magadon, próbáld meg nem kiemelni az öltözködésedben. Például, ha nem találod szépnek a combod, válassz olyan szoknyát, ami a térded alá ér; ha a pocid nagyobb a kelleténél, tereld a tekinteteket a szolid dekoltázsod, vagy egy szép sminkkel az arcod felé.

3. Tanuld meg előtérbe helyezni az értékeidet

Mi az, ami igazán szép a testeden? Mindenkinek van ilyen! Fókuszálj testalkatod értékeire, mutass picit többet abból, ami érdemes megmutatni! (Bátran hangsúlyozd a szép magas testalkatodat, esetleg a formás vádlidat vagy a szép melleidet…)

elegancia
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

4. A feketét tudni kell viselni

Az elegáns ruhatár egyik ismérve, hogy kissé túlzásba viszi a fekete szín használatát. (Lásd „A kis fekete ruhára mindenkinek kell” – szlogent.) Sajnos a fekete nem túl szerencsés szín, sokaknak kifejezetten előnytelen. Meggyőződésem, hogy túl sok feketét hordunk! Ha csak teheted, válassz e komor szín helyett valamilyen vidámabb, de hasonlóan sötét árnyalatot, mint a burgundi, a sötétkék, a kakaóbarna vagy a grafitszürke.

5. Légy magabiztos!

Az elegancia ugyan főleg az öltözködésben szembetűnő, de a modorban és testbeszédben, a mozdulatokban, testtartásban, illetve a kommunikációban is jelen kell lennie a megfelelő hatás érdekében. Giorgio Armani szavaival: „Az elegancia nem azt jelenti, hogy észrevesznek, hanem azt, hogy emlékeznek rád!”

6. Válasszunk számunka előnyös színeket!

Az elegancia a megfelelő színek viselésén alapszik. Nem lehetünk elegánsak, ha olyan színt viselünk, ami ellentétes az évszaktípusunkkal, különben a vastag sminkréteg alatt is sápadtak, nyúzottak vagyunk benne. A klasszikusan elegáns ruhatár sötétebb színei a kék, a szürke, a fekete, piros, bordó vagy sötétzöld, semleges kísérőszínei a fehér, nude és a bézs.

7. Viselj megfelelő méretű ruhát

A jó méretet bizony nem is olyan könnyű kiválasztani. Hiába viseled a legelegánsabb ruhát, ha az itt-ott bővebb vagy szűkebb a kelleténél. Ha szükség van rá, ne sajnáld az időt arra, hogy magadra alakíttatod, hiszen a leghétköznapibb ruhamárka darabjait is elegánssá lehet tenni azzal, hogy egy ügyes szabó keze által az összes szűkítővarrás oda esik, ahová való, vagy az ujjhossz, szoknyahossz, derékvonal is pontosan a helyére kerül.  

8. Kiegészítő alapszabályok

A kiegészítők nagyszerű kellékei a kifinomult, elegáns öltözködésnek. Egy látványos ékszer, egy piros rúzs, egy ragyogó cipő és táska megemeli az öltözködés szintjét. Ügyeljünk azonban arra, hogy ne legyen túl sok a jóból! Egy fodros blúz mellé már ne viseljünk feltűnő nyakláncot, ahogyan egy díszes cipő mellé is inkább egy egyszerű szabású ruha illik.

elegáns kiegészítők
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

9. Válassz minőségi ruházatot!

A jó minőségű ruhadarabok ugyan drágábbak, de hosszabb ideig hordhatjuk őket, hiszen tartósabbak, mint olcsóbb társaik. Ahogy már említettem: az elegáns nem jelenti azt, hogy drága! Az elegáns öltözködés alapja például a tökéletes vasalás is.

10. Öltözz az alkalomnak megfelelően!

Az elegáns öltözködés akkor alkalomhoz illő is egyben, ha tekintettel van az esemény jellegére, helyszínére, sőt, az időjárásnak is megfelel. Ne feledjük: „alulöltözni” rendkívül kellemetlen!

A cikk szerzője Szitás Judit stylist, szín- és stílustanácsadó, Styleit.hu