Smink lelógó szemhéjra: édesanyján mutatja be a sminkmester

A kor előrehaladtával a szemhéj petyhüdtté, ráncossá válik, sokaknál meg is ereszkedik, amitől enyhén rálóg a külső szemzugra, a külső szemkontúr lekonyul, a tekintet pedig szomorkás lesz. Illetve van egy másik probléma, az úgynevezett rejtett szemhéj, ami az előzőtől független, és ami nem csak időseknél fordul elő.

Ilyen esetben a szemhéj vagy csak részben, vagy egyáltalán nem látszik, a mélyítővonal pedig – ami egyébként segítségül szolgál a sminkelésnél – rálóg a felső szempillákra. Ami mindkét esetre jellemző az az, hogy a szemrés szűkebbnek látszik, így a tekintet kevésbé hangsúlyos. Ám emiatt nem kell lemondani a sminkelésről, mivel megfelelő módszerekkel és színhasználattal ízlésesen kihangsúlyozható az arc kritikus területe, ami fiatalosabbá, élénkebbé varázsolja a megjelenést.

Így készíts sminket lelógó szemhéjra

Az alábbi videóban egy profi sminkes édesanyján mutatja be, hogyan lehet felhúzni optikailag a szemhéj redőit a hangsúlyosabb szemforma érdekében. Az első és legfontosabb tanács, hogy a szemfestésnél ne álljunk meg a szem fedett vonalánál, hanem azon túlhaladva árnyékoljuk tovább a szemgödröt. A festéket célszerű a szempillasor és a rálógó szemhéj találkozásáig felvinni, ezt követően a szemöldök irányába haladni, vagy kifelé ívelő mozdulatokkal elegyengetni, illetve összedolgozni, hogy füstös hatást keltsen. Ha kifejezetten a szem formáját szeretnénk átalakítani, úgy válasszunk egy természetesebb föld- vagy púderszínt.

A tekintetet optikailag nyitottabbá varázsolhatjuk, ha a csukott szemhéj középső részére egy világosabb, vagy csillogó festéket viszünk fel, melyek ugyanis nagyobb mélységet kölcsönöznek a szemgödörnek. Utolsó lépésben ne feledkezzünk meg a szempillafestésről sem, hiszen a dús, hosszú pilláktól ugyancsak élénkebbnek és nyitottabbnak tűnik a tekintet.

4 kozmetikai összetevő, ami többet árt, mint használ

Ha már a bőröregedésről beszélünk, akkor mindenképp meg kell említenünk, hogy bár egyre több kémiai anyagoktól mentes kence sorakozik a drogériák polcain, még mindig akadnak a bőrre nézve ártalmas kozmetikai összetevők, amelyek irritációt, bőrszárazságot okozhatnak. Mivel a gyártóknak kötelezően fel kell tüntetniük a kémiai anyagokat a termék hátoldalán, ezért a következő vásárlásnál már könnyebben kiszűrhetjük az irritatív elegyeket.

Mielőtt rátérnénk a felsorolásra, felhívnánk a figyelmet, hogy mindenki egyedi bőrrel rendelkezik, ezért még az egyébként népszerű, széles körben alkalmazott hatóanyagok esetén is jelentkezhet allergiás reakció, különösen az érzékeny bőrűeknél. Ilyen esetben tiltólistás mindenféle alkohol és illatanyag, mivel azok bőrirritációt okozhatnak. Míg másoknál adott esetben nem váltanak ki kellemetlen reakciót.

Parabén

A parabén a kozmetikai ipar legnépszerűbb tartósítószere: előállítása költséghatékony, mégis kiváló baktérium- és gombaölőszer. Számos kozmetikumban megtalálható, így például samponokban, szappanokban, dezodorokban, arckrémekben. Parabén a természetben is előfordul, ám a kencékhez mesterségesen állítják elő, ami csak rontja a helyzetet.

A parabént néhány éve összefüggésbe hozták a rákos sejtek kialakulásával, mivel úgy gondolták, hogy a dezodorok hatóanyagaként bizonyos esetekben hozzájárultak a mellrák kialakulásához. A parabén ugyanis befolyásolhatja az ösztrogénszintet, felhalmozódhat a sejtekben, valamint növelheti az UVB okozta DNS-károsodást. Vizsgálataik alapján bőrgyógyász szakemberek megállapították, hogy bár a parabén akkora mennyiségben nem okoz kárt az emberi szervezetben, mint amennyit kozmetikumokkal és bizonyos élelmiszerekkel beviszünk, a fényvédelem szempontjából azonban nem árt az óvatosság. A hatályos szabályozás szerint a kozmetikumokban 0.4 lehet a parabének aránya.

Triklozán

A triklozán elpusztítja a baktériumokat és gombákat, illetve erősen fertőtlenít, emiatt szintén kedvelt összetevő a kozmetikai iparban. Leggyakrabban szappanok, lábápoló készítmények, izzadásgátlók vagy fogkrémek tartalmazzák, és kifejezetten káros hatóanyagnak minősül. A trikozlán bezavar a hormonháztartás – beleértve a pajzsmirigyét is – működésébe, szájba kerülve roncsolja a nyálkahártyát, lenyelve pedig a bélflórát. Mindezen okokból kifolyólag Kanadában már korlátozták a használatát, az Európai Unióban viszont még nem született olyan jogszabály, ami korlátozná a trikozlán felhasználását.

Benzofenon-3

A benzofenon-3 egy kémiai fényvédő, így több készítményben is megtalálható. Rövid távon védelmet nyújt az UVB- és UVA-sugarak ellen, hosszabb távon viszont bőrkárosító, és kutatások szerint felszabadíthatja a szabad gyököket, amelyek roncsolhatják a sejteket.

Alcohol denat

Az alcohol denat vagy denaturalt alkoholt oldószerként, sűrítőként, tartósítószerként alkalmazzák a különböző kozmetikumokban. Szárító, irritáló hatású, ezért érzékeny, száraz bőrrel rendelkezőknek tilos a használata. Különösen igaz ez abban az esetben, ha az alcohol denat a lista elején szerepel, mert akkor az adott termék nagy mennyiségben tartalmazza. Ez az összetevő ugyancsak elősegíti a szabad gyökök képződését, valamint a védőréteg sérülését. Bár betiltása még nem történt meg, szárító, irritáló hatása bőven elég indok az elkerülésére, kiváltképp érzékeny, száraz, sérült bőr vagy atópiás dermatitisz esetén. Bizonyos bőrproblémákat, mint például az ekcémát pedig súlyosbíthat.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Hűtsd le magad egy vegán kapros töklevessel!