Barion Pixel Te ismered a színtípusod? Ezért fontosak a színárnyalatok az öltözködésben: A Coloré színtanácsadója válaszol – Oldal 2 – Coloré

Te ismered a színtípusod? Ezért fontosak a színárnyalatok az öltözködésben: A Coloré színtanácsadója válaszol

2024. 03. 12.

Coloré: Hogyan lehet meghatározni, hogy valaki milyen színtípusba tartozik? Milyen módszereket alkalmazol a kliensek színtípusának azonosítására a személyes konzultációk során?

Orbán Betty: A színtípusunkat a természetes színkészletünk határozza meg. A hajunk és szemünk színe, illetve a bőrünk tónusa. Ezek közül a hajszínünkön tudunk könnyen változtatni, a bőrtónusunkon viszont nem. Tévhit, hogy majd szolizok vagy nyáron lebarnulok és akkor jól fog állni egy bizonyos szín. Attól, hogy pár árnyalattal sötétebb lesz a bőrszínünk, az a tulajdonsága nem változik, hogy hideg vagy meleg tónusú. Ez egy velünk született adottság. A színtípus elemzés egyik leglényegesebb pontja ennek a meghatározása. Vannak tisztán hideg vagy meleg színtípusok és kevert színtípusok. Minden színünk – a hajunk, bőrünk és szemünk színe –  valójában két színből tevődik össze. Vannak az elsődleges színeink, amik szemmel jól láthatóak. Ránézünk valakire és látjuk, hogy barna a haja vagy kék a szeme. És van az úgynevezett altónus, ami nem feltétlenül látható szabad szemmel. Ezek meghatározására használjuk a színkendőket. Tiszta típusok esetén az elsődleges szín és az altónus azonos. Kevert típusnál viszont az elsődleges szín lehet meleg, míg az altónus hideg. Vagy fordítva. De minden esetben az egyik dominánsabb lesz. Személy szerint ezért nem hiszek az online vagy fotó alapján végzett tanácsadásban. Színelemzés közben kb. 100 különböző árnyalatú kendőt használok. Ezek segítségével könnyen és biztosan megállapítható, hogy ki melyik színtípusba tartozik.

Lbd Asztal
fotó: Orbán Betty

Coloré: Milyen szempontokat veszel figyelembe, amikor színtanácsokat adsz egy ügyfélnek?

Orbán Betty: Színtanácsadás során a természetes színkészlet a legfontosabb szempont. A ruháknak, amiket viselünk ezeket a színeket kell szépen előhoznia. Leegyszerűsítve, akkor jó egy szín, ha kiemeli például a szemünk színét. Nem elnyomja vagy letompítja, hanem megtámogatja. Természetesen nem kötelező a palettánkról az összes színt használni. Nekem is van olyan árnyalat, ami amúgy jól állna, de nem érzem közel magamhoz, ezért nem is viselem. Az ügyfeleimre se szoktam rákényszeríteni semmit. (Általában az a megállapodásom velük, hogy ha van olyan szín, amitől kicsit tartanak, akkor vegyenek egy olyan ruhadarabot vagy csak egy sálat és egyszer menjenek abban dolgozni. És ha aznap legalább hárman megdicsérik, akkor kénytelen lesz elfogadni, hogy az az árnyalat tényleg jól áll neki. Ez a módszer mindig beválik.)

Dsc02526
fotó: Orbán Betty

Coloré: Hogyan segíthetnek a színek az önbizalom növelésében és az egyéni stílus kifejezésében?

Orbán Betty: Ha megfelelő színeket viselünk, azt mások is észreveszik és több dícséretet kapunk. Ezáltal nő az önbizalmunk. Ha tisztában vagyunk a színtípusunkkal magabiztosabban vásárolunk és öltözködünk, és ez a magabiztosság a viselkedésünkön is látszik. Ha belenézünk a tükörbe, akkor nem csak szebbnek látjuk magunkat, hanem önazonosnak is. Tapasztalatom szerint a színtípus összhangban van a személyiséggel is. Aki kicsit teátrálisabb vagy merészebb személyiség, annak általában a színei is tisztábbak, erősebbek és kontrasztosak. Soha nem a paszteles, lágy színek illenek hozzájuk.  Ezek stíluselemzés során is előtérbe kerülnek. Akiknek merészebb a színpalettája, azoknak nem feltétlenül áll jól a virágminta. De ők azok akiket akár taszít is ez a minta. Hozzájuk közelebb van egy csíkos vagy kockás, geometrikus mintázat.