Barion Pixel Mi fán terem a vegán divat? Elmagyarázzuk! – Coloré

Mi fán terem a vegán divat? Elmagyarázzuk!

2021. 06. 02.

A vegán divat a ruhák és kiegészítők előállításának, illetve megvásárlásának olyan módja, amely kizárja az állatok kizsákmányolását.

A vegán ruhák nem tartalmaznak olyan állatokból származó anyagokat, mint a szőrme, a bőr és a gyapjú. Elutasítják továbbá a gombokat, ragasztókat és egyéb, állati eredetű részleteket.

Vegan Divat
Forrás: unsplash.com

A vegán divat megértése érdekében először meg kell értenünk a veganizmust. A veganizmus nem csak a növényi eredetű étkezésről szól, és nem ugyanaz, mint a vegetáriánus. A veganizmus olyan életmód, amely megpróbálja elkerülni az állatok károsítását és kizsákmányolását az élet minden területén, amennyire csak lehetséges és kivitelezhető. Az élelmiszerek mellett a ruházat és a szépségápolási cikkek előállítása járul hozzá leginkább az állatok szenvedéséhez, ezért egy vegán nem megy cirkuszba, delfináriumba, valamint csak cruelty-free kozmetikumot használ. Mindezek mellett nem eszik tojást, mézet vagy tejterméket sem – melyek nagyüzemi állattartásból származhatnak. Gyapjú holmit sem hord, bár az nem jár az állat leölésével, viszont a nagyüzemű birkatartást elítélik. Hasonló okokból tiltólistás a selyem is.

A vegán divat választásának számos oka lehet, a leggyakoribb az etikai: az ember nem akarja, hogy az állatok szenvedjenek, ha vannak olyan alternatívák, amelyek ugyanolyan jók vagy még jobbak, mint a nem vegán társaik. Lehet, hogy valaki azért dönt a vegán ruhák vásárlása mellett, mert az állattenyésztésnek hatalmas hatása van a környezetre, és a megvásárolt állati termékek mennyiségének csökkentése a legnagyobb és legegyszerűbb dolog, amit tehetünk bolygónk érdekében. Mások pedig egészségügyi okok, allergia miatt váltanak, a legtöbb nem vegán anyagot ugyanis erős vegyszerekkel kezelik, és a bőrbarátabb és legtermészetesebb anyagok mindegyike vegán.

Korábban a vegán divattermékek műanyagból készültek, mert nem volt más „alternatíva”, vagyis az állatok védelme ugyan megvalósult, de a környezetszennyezés tovább nőtt. Mára egyre több márka kínál olyan növényi vegán bőrt, amit kaktuszból, ananászlevelekből, almából vagy gombahéjból állítanak elő. Vannak olyan márkák, amelyek újrahasznosított műanyagot használnak, ez egyben megoldás lehet a már létrehozott műanyaghulladék kezelésére is. A vegán ruházat tehát elérhetővé vált, méghozzá cipő, táska és kiegészítők formájában.

Az irányzat követése viszonylag egyszerűnek tűnik: ne vegyünk bőrt, szőrmét, gyapjút, selymet, ne együnk állatokat és figyeljünk az állatkísérletmentes kozmetikumokra. Ám nagyon sokszor nehéz megállapítani, hogy egy termék valóban teljesen vegán-e! Nem tudhatjuk, de a gombok, textil ragasztók, festékek mind lehetnek állati forrásból nyert anyagok. Aki komolyan gondolja a vegán divat követését, érdemes a PETA honlapján tájékozódnia a tisztán vegán márkákról!