Barion Pixel Matovic Mana TikTokker-turis: Turiból öltözni trendi! – Fenntartható divat stílusosan a second-handből – Coloré

Matovic Mana TikTokker-turis: Turiból öltözni trendi! – Fenntartható divat stílusosan a second-handből

2024. 05. 18.

A turkálók már hosszú évek óta jelen vannak Magyarországon, mostanra pedig sokan büszkén vállalják, hogy ők bizony fast-fashion üzletek helyett a turikban szerzik be a ruháikat. Ezek az üzletek nem csupán gazdaságos alternatívát kínálnak az öltözködés szerelmeseinek, hanem a fenntartható és környezettudatos ruházkodás egyik kulcsfontosságú szereplői lehetnek.

Woman Shopping In London Second Hand Marketplace
fotó: Gettyimages

Second-hand: ciki vagy trendi?

Matovic Manát kérdeztük a témában, aki már évek óta turkálókból szerzi be a ruháit, és a TikTokon osztja meg követőivel a tapasztalatait és tanácsait arról, hogyan lehet stílusosan és környezettudatosan vásárolni a használt ruhák piacán.

13
fotó: Matovic Mana

A fiatal nő a használt ruhák gyűjtése mellett bútorokat is újít, hiszen hobbija a régi dolgok újjá varázsolása. Mana szerint lehet valaki úgy is stílusos, hogy nem költ több tíz- vagy akár több százezer forintot ruhákra vagy bútorokra.

Coloré: Miért kezdtél bele abba, hogy a turkálókról készíts tartalmakat? Mi vonzott a turkálók világához, és miért döntöttél úgy, hogy megosztod ezt a közönséggel?

Matovic Mana: Hobbiként kezdtem bele a használt ruha-központú tartalmak készítésébe. Mindig is lenyűgözött ez a világ, a végtelen lehetőségek, a darabok különlegessége, a kedvező árak, és persze maga a kereső folyamat is. A kezdetekben még nem volt számomra teljesen egyértelmű, hogy mit szeretnék közvetíteni a videóimon keresztül. Akkoriban az egész folyamat újdonságokat tartogatott számomra: a videózás, a storytelling, és maga a szereplés is mind olyan dolgok voltak, amikbe bele kellett tanulnom. Így, hogy egyszerre csak egy feladatra tudtam figyelni, sodródtam az árral, és tudtam, hogy azok, akiknek szánom ezeket a tartalmakat, segíteni fognak a helyes irány megtalálásában. A videóimmal leginkább a fiatalokat szerettem volna megszólítani és inspirálni, hogy felfedezzék a maguk körül lévő lehetőségeket.

14 2
fotó: Matovic Mana

Coloré: Milyen tipikus kincseket találhatnak az emberek a turkálókban, amelyeket érdemes megvásárolni?

Matovic Mana: A turkálókban sokféle különlegességet – ahogy fogalmaztál – kincset lehet találni, bármit is keresünk éppen. A személyes kedvenceim a gyapjú szövetkabátok, amiknek a beszerzése szerintem elmulaszthatatlan lehetőség. Anyagban és fazonban főként, de árban is összehasonlíthatatlanok a fast-fashion üzletekben lévőkkel. A tökéletes gyapjúkabát megtalálása nem egyszerű dolog sőt, még a tisztán tartása sem az, de az biztos, hogy hosszú évekig alapdarabja marad az gardróbunknak, így nem is kérdés, hogy megéri-e. Ezen kívül még sok vintage darabot, márkás ruhákat, egyedi kiegészítőket, de persze sok fast-fashion darabot is lehet találni a turkálókban, jóval bolti ár alatt.

Mana tanácsait a folytatásban olvashatod!