Miért viselnek azonos színű ruhát a koszorúslányok? Semmi köze a divathoz

Nincs esküvő koszorúslányok nélkül, de vajon miért viselnek ugyanolyan ruhát minden ceremónián? Cikkünkben erre a kérdésre keressük a választ.

A modern esküvőnek mostanra teljesen kialakultak a maga szokásai: fehér ruha a menyasszonyoknak, gyémánt eljegyzési gyűrűk, esküvői anyakönyv, extravagáns lagzi – a lista szinte a végtelenségig folytatható. Ezen hagyományok nagy része valójában viszonylag újkeletű, amelyeket az esküvői ipar hozott létre vagy tart fenn. Ám mások, mint például az azonos koszorúslányruhák sokkal korábbra nyúlnak vissza.

Démonűző koszorúslányok

Manapság a menyasszonyok általában aszerint választanak ruhát koszorúslányaiknak, hogy azok tökéletesen harmonizáljanak a menyasszonyi ruhával. És értelemszerűen kifinomultabb az összkép, ha a koszorúslányok egyforma ruhakölteményekben pompáznak. Ennek a hagyománynak azonban vajmi kevés köze van a divathoz. Sőt, valójában semennyi.

Koszorúslányok Egyforma Ruhában
A koszorúslányok ruhája eleinte babonából volt egyforma (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Az ókori rómaiak idejében (amikor először megszületett a násznép gondolata), a koszorúslányok nem csupán egyformán öltözködtek, de ugyanolyan fátyol borította arcukat, mint a menyasszonyét, így ember volt a talpán az a vőlegény, aki azonnal kiszúrta jövendőbelijét a sok egyforma lány között. És itt jön a lényeg: a koszorúslányok ugyanis egyfajta csaliként szolgáltak.

A házassági rituálé megszületésekor (amelyet ma esküvőként ismerünk), a menyasszonyoknak jóval több gondjuk volt az esküvőszervezésnél. Az emberek kezdetben ugyanis úgy tartották, hogy minden örömhír magában hordozta a gonosz szellemek felbukkanását – nem beszélve azokról a fiatalemberekről, akiket a menyasszony kikosarazott. Ezért, hogy az ifjú pár biztonságban legyen a démonoktól és a dühös, elutasított férfiaktól, azonos ruhába öltöztették a hajadonokat. Az elmélet szerint az így kreált „menyasszonysereg” elég hosszú időre összezavarhatja a rendbontókat, mialatt a boldog pár zavartalanul örök hűséget fogadhat egymásnak.

Ez a félelem a viktoriánus korig elkísérte a népeket, a menyasszonyok ekkor azonban lazítani kezdtek az esküvői protokolljukon, és kifinomultabban öltözködtek a nagy napon, mint az azt megelőző lánybúcsún. A koszorúslányok esetén azonban megtartották a hagyományt, így nekik továbbra is azonos ruhát kellett viselniük. Ez a szokás napjainkban is él. De vajon meddig?

Ultramodern koszorúslányruhák uralják a 2022-es trendeket

Egyre inkább eltávolodunk attól a trendtől, miszerint a koszorúslányok azonos ruhát viselnek, hozzáillő frizurával, sminkkel, cipőkkel és kiegészítőkkel” – nyilatkozta Kate Halfpenny, a luxus menyasszonyi ruhagyártó, a Halfpenny London alapítója és tervezője a Brides magazinnak. Hozzáteszi: „A különböző ruhák modern stílusa, de azonos színben, nagyon örvendetes változás.” Sőt mi több, immáron a fenntartható divat korát éljük. Halfpenny, és sok más tervező úgy látja, hogy a koszorúslányruhák tervezésénél öko szemléletet kell követni, hogy az öltözék a hétköznapokon is viselhető legyen. A 2022-es trendek pontosan ezt képviselik. Halfpenny hiszi, hogy a jól elkészített, szeretettel kidolgozott ruhák azért születnek, hogy sok-sok évig viseljék és szeressék őket. Nos, az idei trendeket egészen biztosan sokan szeretni fogják.

Virágos ruhaköltemények

Akvarell virágok, fodrok és virágos rátétek uralják az idei koszorúslányruha-divatot, melyek egyszerre romantikusak és nőiesek. A fodrok, a pasztell színek és a virágos hímzések varázslatossá teszik az öltözékeket. És ahogy a tervezők ígérték, igyekeztek olyan ruhákat alkotni, amelyek simán megállják a helyüket utcai viseletként is.

Virágos Koszorúslányruha
Virágmintás koszorúslányruhák (Fotó: Brides)

A fekete sosem megy ki a divatból

Ugyan ki ne örülne egy újabb fekete ruhának? A 2022-es fazonok eleganciát és finom csillogást kölcsönöznek a koszorúslányoknak. Ha pedig időt és energiát szánunk a megfelelő stílus felkutatására, akkor biztosan olyan darabra bukkanunk, amit szívesen viselünk esküvőn innen és túl.

Fekete Koszorúslányruha
Fekete koszorúslányruhák (Fotó: Brides)

Hódít az overall

A hetvenes, valamint nyolcvanas években kifejezetten trendinek számított az overall, ráadásul nem csupán a szimpla hétköznapokon, az elegáns eseményeken éppúgy megállta a helyét. Mindenféle színben, mintával és szabással gyártották a közkedvelt ruhadarabot, ami praktikussága miatt hamar népszerűvé vált. Manapság ismét trendi viselet, és lényegében csak a fantáziánk szabhat határt annak, hogy visszafogottabb, egyszerűbb formában, vagy extravagánsan viseljük.

Overall
Overall, mint koszorúslányruha (Fotó: Brides)

Kombinészabású ruhák

A kilencvenes évek sztárjai, a kombinészabású ruhák 2022-ben sem divatjamúltak: ezek a darabok az alakunkra, illetve a lábakra helyezik a hangsúlyt, és nem csupán a koszorúslányok, de a menyasszonyok körében is rendkívül népszerűek.

Kombinészabású Ruhák
Kombinészabású koszorúslányruhák (Fotó: Brides)

Kétrészes ruhák

„Gyönyörű módja ez a megjelenés személyre szabásának” – magyarázza Halfpenny. Visszakanyarodva a fenntarthatóság témájához, kétrészes ruhát viselni koszorúslányként egy egy esküvőn azért is megéri, mert a több darab végtelen újraviselési lehetőséget jelent.

Kétrészes Koszorúslányruha
Kétrészes koszorúslányruhák (Fotó: Brides)
Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Elhunyt Haumann Péter, a Nemzet Színésze