Barion Pixel Katalin hercegné különös sorsú gyémánt tiarával a fején tündökölt egy állami vacsorán – Coloré

Katalin hercegné különös sorsú gyémánt tiarával a fején tündökölt egy állami vacsorán

2023. 12. 04.

Katalin hercegné csalhatatlan stílusérzéke ezúttal sem okozott csalódást: a jövendőbeli királyné egy eddig soha nem látott gyémánt tiarával a fején jelent meg egy állami vacsorán.

Valószínűleg korántsem lövünk mellé azzal a kijelentéssel, hogy az emberek nagy többsége természetes bája és csalhatatlan stílusa miatt kedveli az egyébként közrendű származású Katalin hercegnét, aki nemcsak ruhaválasztásaival, hanem cselekedeteivel is fáradhatatlanul bizonyítja elkötelezettségét a brit monarchia intézménye iránt. A következő királyné ezúttal egy, a Dél-Koreai miniszterelnök, Yoon Suk Yeol és felesége, Kim Keon Hee tiszteletére rendezett állami vacsorán, egy korábban soha nem látott tiarával hívta fel magára a figyelmet: az ékszer nemcsak míves története, hanem kidolgozása miatt is megér egy misét. 

A Strathmore rózsa tiara

A brit királyi családban igencsak gyakori, hogy a férfiak és nők nagynevű elődjeik ékszereit viselik egy-egy jeles alkalmon. (Még magát a néhai királynőt, II. Erzsébetet is gyakran kapták lencsevégre édesanyja, nagymamája, vagy távolabbi nőrokonai ékszereiben!) E tekintetben Katalin hercegné sem lóg ki a sorból, aki november végén egy eddig soha nem látott tiarával a fején jelent meg egy állami rendezvényen. 

Katalin hercegné képen látható fejdíszét eredetileg Lord Strathmore ajándékozta lányának, Lady Elizabeth Bowes Lyonnak, azaz az anyakirálynőnek, II. Erzsébet édesanyjának 1923-ban, a York hercegével kötött házassága alkalmából. (Ugyan Elizabeth házasságkötése pillanatában még nem tudta, hogy néhány évvel később a britek királynőjének koronázzák, a sors furcsa fintora és VIII. Eduárd visszakozása miatt végül férje, VI. György került a trónra.) 

Katalin hercegné, Katalin hercegné tiara, tiara
Kép forrása: WPA Pool/Getty Images

A tiara kialakítása a 19. század egyik leginkább közkedvelt, naturalista szimbólumát, a rózsát jeleníti meg: fejdíszként ugyanis az egész konstrukció úgy fest, mintha gyémántberakású rózsakoszorú került volna az illető fejére. Hugh Roberts A királynő gyémántjai című könyvéből egyébként kiderül, hogy a tiara a londoni Catchpole & Williams üzletből származik, és két, alternatív kerettel rendelkezik, amely egyúttal háromféle viseleti módot jelent. A fejdísz ugyanis hordható a homlokon (a húszas-harmincas évek divatjának megjelelően), a hajra helyezve (ahogy Katalin viseli a képen) és öt különálló brossként is, ügyesen elhelyezve a ruha hajtókáján. 

Az anyakirálynő 2002-ben bekövetkezett halála után lánya, II. Erzsébet örökölte meg a tiarát, amely – eddig ismeretlen okokból – sokáig csak a királyi trezor egy sokadik darabját képezte. (A Vogue információ szerint egyébként a harmincas évek óta nem láthattunk királyi sarjon a rózsás darabot, bizonyos pletykák szerint azért, mert vagy túlságosan sérült volt, vagy túl törékeny volt ahhoz, hogy azt bárki újra viselje.) 

A Strathmore rózsa tiara azonban az utóbbi időszakban új életre kelt, s nemcsak Katalinnak köszönhetően: mielőtt Meghan Markle beházasodott volna a királyi családba, több ízben is megjelentek arról szóló találgatások, hogy a jövendőbeli sussexi hercegné a Strathmore rózsa tiarával a fején lép majd az oltár elé. (Markle végül Mária királyné, II. Erzsébet nagyanyja tiaráját viselte a nagy napon.)

Katalin hercegné és a csalhatatlan stílusérzék

A csodás ékszer azonban mint sem ér, ha nem a megfelelő ruhával párosítjuk! Ugyan tisztában vagyunk azzal, hogy Katalin valószínűleg nem egymaga választja ki az állami vacsorákon viselendő öltözékét (hiszen a protokolláris tudnivalók miatt egy egész stáb foglalkozik a minden tekintetben helyénvaló outfit kialakításával), tény, hogy a jövendőbeli királyné nehezen nyúl mellé. 

Katalin vastag tincseit ezúttal is elegáns tarkó kontyba rendezték, hátrafésült, sötétbarna hajában tökéletesen mutatnak a Strathmore rózsa tiara gyémántjai. A hercegné sminkje is megfelelt a tőle megszokott, egyúttal elvárt protokolláris alapoknak: Katalin most is sötét, szemhangsúlyos sminket viselt a kelleténél talán egy leheletnyivel több pirosítóval az orcáin. 

Ami a ruhát illeti, a hercegné egy fehér alapon arany díszítésű Jenny Packham-kreáció mellett tette le a voksát, mellkasát pedig a Családi Rend és a Királyi Viktoriánus Lovagrend nagykeresztje díszítette. (Utóbbit egyébként még Erzsébet királynő adományozta neki az uralkodóért végzett szolgálataiért 2019-ben.) Katalin egyébiránt egy fehér, könyék felettig érő kesztyűvel, valamint egy azonos színű, kis méretű retiküllel egészítette még ki megjelenését. 

Források: Vogue.comRCT.uk
Borítókép forrása: WPA Pool/Getty Images