Barion Pixel Ő készítette Katalin hercegné leghíresebb ruháját – de még az anyjának sem árulta el – Coloré

Ő készítette Katalin hercegné leghíresebb ruháját – de még az anyjának sem árulta el

2023. 09. 20.

Sarah Burton tervező állt Katalin hercegné csodálatos Alexander McQueen esküvői ruhája mögött és még kitüntetést is kapott a királyi családtól.

Katalin hercegné híresen nagy rajongója az Alexander McQueen márkának, esküvőjére is egy ilyen, a legapróbb részletekig csodálatosan megtervezett ruhát választott, amit Sarah Burton tervezett számára.

A neves divatszakember azonban most ott hagyja a világhírű márka vezető-tervezői posztját, annak ellenére, hogy korábban emiatt elnyerte az Év Tervezője címet és megkapta a Brit Birodalom Lovagrendje kitűzőt is. 2010-ben lett öngyilkos McQueen, aki nemcsak a mentora, hanem barátja is volt Burtonnek. Akkor vonakodva vette át a vezetői pozíciót Sarah.

Katalin hercegné
Forrás: Chris Jackson/Getty Images

Katalin hercegné azután lett a szerelmese a márkának és Sarah Burton munkájának, hogy látta Sara Buys divatújságíró esküvői költeményét, amikor 2005-ben az hozzáment Kamilla királyné fiához, Tom Parker-Bowles-hoz.

Miss Middleton a brit Alexander McQueen márkát választotta kidolgozásának szépsége miatt.

– állt a palota 2011-es közleményében Vilmos és Katalin esküvőjének alkalmával. Azóta pedig számos eseményre választotta ezt a márkát a walesi hercegné, egyértelműen ez a kedvence.

Sarah Burton szerint a ruha 50-50 %-ban a tervező és a királyi házaspár együttműködése révén jött létre. Feltehetően az a ruha ihlette meg Katalint és a tervezőnőt, amelyet a néhai színésznő, Grace Kelly viselt Albert monacói herceggel kötött 1956-os esküvőjén .

Vilmos felesége ugyanis a 2011-es esküvője előtti évben meglátogatta a Grace Kelly – Stílusikon című kiállítást a Victoria & Albert Múzeumban, és a divatszakértők egyértelmű párhuzamot fedeztek fel a két esküvői ruha között.

A viktoriánus stílusú, derékban szűkülő, csípőben párnázott, csipkemíderes csodaruha szigorúan őrzött titok volt; a tervező erről még édesanyjának sem beszélhetett.

Princess Grace At Her Wedding
Forrás: Getty Images

Amanda Ewing hímző, aki tagja volt a ruhát készítő kreatív csapatnak, így nyilatkozott:

Tudtuk, hogy kinek készül, de nagyon titkos volt. Felhúztuk a hálófüggönyöket, a takarítókat nem engedték be a szobába, és az ajtón lévő kódot naponta megváltoztatták.

Forrás: Daily Mail
Borítókép forrása: Peter Macdiarmid/Getty Images