Barion Pixel Hogyan szúrjuk ki a hamisítványokat? 8 tipp kezdő vintageruha-vadászoknak – Coloré

Hogyan szúrjuk ki a hamisítványokat? 8 tipp kezdő vintageruha-vadászoknak

2021. 10. 28.

A vintage stílus felvirágzásának köszönhetően gyakrabban vásárolunk másodkézből, mint korábban. Second hand ruhák kapcsán viszont nem árt vigyázni, hiszen az avatatlan szemet könnyen becsaphatják a hamis címkék.

Varrás

Másodkézből származó márkás ruhák kapcsán először érdemes megvizsgálni a ruha varrását. Ha az áru eredeti, a varrás sokkal szebb, egyenletesebb, emellett kisebb felületen több öltést tartalmaz, mint hamisított változata. Ez logikus, hiszen a hamis tárgyak egyrészt kapkodva készülnek, másrészt a több anyag több költséget is eredményezne.   

Man,with,beard,wears,jacket,with,hole,on,dark,background.
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Cipzárak

Egy márkás second hand darab kapcsán mindig érdemes leellenőrizni a cipzárt. A hamisítványok rögzítései általában fényesek, könnyűek, s a túlzott használat miatt gyakran megrepednek. Az autentikus, minőségi márkák mindig matt felületű cipzárt választanak. Ez azt jelenti, hogy használat közben a fogót súlya miatt általában nehezebben lehet felhúzni, de jellemzően sem a zárlánc, sem a fogak nem kopnak el könnyedén. 

Logó

A hamisítványok legnagyobb buktatója talán a logó, hiszen a benne lévő hibát még az egyébként avatatlan szem is könnyen ki tudja szúrni. A vintage ruha logójának tökéletesnek kell lennie, a cégnév vagy a hozzá tartozó ikon nem tartalmazhat egyéb, attól eltérő részletet. Érdemes arra is odafigyelni, hogy az adott darabon megtaláljuk-e egyáltalán a logót, hiszen egyes cégek az autentikus márka signature színeivel, formáival, szabásával is sokakat becsapnak.

Nanning,,china, ,circa,november,2018,:,“nike”,look,alike
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Azok a fránya betűk!

Ha már a logónál tartunk, érdemes megemlíteni a betűzés kérdését is, hiszen számtalanszor előfordul, hogy a logó melletti felirat hibás, esetleg – szándékosan, a megtévesztés kedvéért – a márkanév egyes betűi fel vannak cserélve.. A termékeken fellelhető helyesírási hibák szintén kapaszkodók lehetnek azok számára, akik csak ismerkednek a vintage ruhadarabok világával. 

Gombok

Egy autentikus márka gombjai a cipzárhoz hasonlóan általában nehezebbek, tömör anyagokból készül. Emellett gyakran gravírozzák bele a gombokba a márka nevét, vagy annak kezdőbetűit (például a D&G betűpárosítással gyakran találkozni gombokon). A hamisítványoknál nem bajlódnak ilyesmikkel, hiszen a gombok egyrészt könnyű műanyagból készülnek, másrészt se híre, se hamva a tervezők vagy épp a márka kezdőbetűinek, logójának. 

Bőr és egyéb anyagok

Talán a bőr kapcsán a legegyszerűbb megállapítani, igazi vagy hamis anyagokról van szó. Ha a bőrön végigsimítva azt érezzük, hogy az anyag teljesen sima, egészen biztosan műbőrrel van dolgunk. Amennyiben a felületet picit érdesnek érzékeljük, biztosak lehetünk benne, hogy valódi bőrt fogunk az ujjaink között.

Samples,of,textiles,,artificial,and,genuine,leather.,different,shades,of
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Ha a ruhadarab nem bőrből, hanem egyéb anyagból készült, érdemes felmérnünk a textil minőségét. Az autentikus darabok szövete nehezebb, egyben tapintásuk finomabb, mint hamisított társaiké. Az anyagban persze nem lehetnek húzások, szakadások, illetve a színeinek is élénknek kell lenniük. Az eredeti márkák gyakran helyezik logóikat a legfelső szövetre, így a vásárláskor ezt ellenőrizhetjük le talán a legkönnyebben. 

Árak

Árképzéssel kapcsolatban a „túl szép ahhoz, hogy igaz legyen” elvhez érdemes ragaszkodnunk. Magyarán, ha egy márkásnak tűnő ruhadarabnak túl kedvező az ára, mindenképp fogjunk gyanút! A legtöbb cég ugyanis nem részesíti vásárlóit nagy kedvezményekben, hiszen a magas árképzéssel éppen az elérhetetlenség érzését akarják kelteni a vásárlóban. Természetesen előfordulhat, hogy egy second hand bolt tulajdonosa tudatlanságból jóval olcsóbban tesz ki egy ruhát a polcra, mint amennyit az valójában ér, ekkor érdemes megdicsérni magunkat éles szemünkért és minél gyorsabban megszerezni zsákmányunkat! 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix