Barion Pixel Az ördög a részletekben rejlik: 5 módszer, amellyel kiszúrhatjuk a hamis kézitáskákat – Coloré

Az ördög a részletekben rejlik: 5 módszer, amellyel kiszúrhatjuk a hamis kézitáskákat

2023. 06. 17.

Kiegészítő és tárolóeszköz. Kézben hordható, vállra akasztható, ezernyi stílusú és méretű. Mi az? Kézitáskáink olyan sokfélék, mint mi, nők, akik hordjuk őket, így nem véletlen, hogy az autentikusság és az eredetiség fontos szerepet játszik a kiválasztásukkor. Napjainkban azonban semmi sem az, aminek látszik, ezért vásárlás előtt érdemes meggyőződnünk arról, nem hamis kézitáskáért adunk ki egy vagyont.

Carrie Bradshaw szerint a nők életében elképesztően fontos szerepet játszik a kézitáska: meztelennek érezzük magunkat nélküle. Napjainkra elképesztő kínálattal kecsegtetnek minket az áruházak online és offline polcai, s ha nagy ritkán megengedünk magunknak egy-egy drágább darabot, jobb lenne, ha elkerülhetnénk az átverést, azaz, hogy hamis kézitáskát vásároljunk. 

Az utóbbi időben ugyanis megszaporodtak az úgynevezett „szuperhamisítványok” a boltok kínálatai között. Emlékezzünk csak vissza a Gucci Ház történetszálára: nem véletlen, hogy Patrizia Gucci már húsz évvel ezelőtt (is) elszörnyedt azon, mennyi – egyébként kiváló minőségű – hamisítvány található meg termékeikből a legutolsó piaci kofánál. A hamisítványok egyre nagyobb térnyerése miatt a Vogue szakértői utánajártak, hogyan ismerhetjük fel a hamis kézitáskákat, ötleteiket pedig nemcsak akkor vethetjük be, ha személyesen vásárlunk, hanem akkor is, amikor online nézelődünk! 

Ellenőrizzük a táska súlyát és az illatát!

Offline vásárlás esetén érdemes az érzékszerveinkre hagyatkozni: vegyük kezünkbe a táskát és mérjük fel a súlyát és illatát! Hunter Thompson, a The RealReal márkahitelesítési igazgatója szerint a könnyű súly és „az erős, vegyi szagok” tájékoztatnak bennünket a silány minőségről, ezért érdemes ezeket „red flagként” kezelni a vásárlás során. 

hamis kézitáska
Kép forrása: Unsplash.com

Legyünk tisztában az árakkal!

Ugyan mindannyian szeretjük az árleszállításokat és alkudozásokat, fogjunk gyanút, amikor mélyen áron alul szeretnének eladni nekünk egy retikült. Ehhez természetesen nem árt, ha tisztában vagyunk az adott márka áraival: induljon be a belső vészjelzőnk, ha szuperolcsón tennénk szert egy ikonikus darabra! 

Az ördög a részletekben rejlik

Persze, online vásárlás esetén is vannak bizonyos módszerek, amelyeket bevethetünk annak érdekében, hogy ne vezessenek meg minket. Érdemes meggyőződni például a fotók jó minőségéről: pirospont, ha a weboldal közeli képekkel is kooperál. Thompson szerint érdemes megkérdezni magunktól, hogy ezek a képek elegendő részletet mutatnak-e be ahhoz, hogy szemügyre vegyük a bőr erezetét, fényét, vagy a márkák jellegzetes betűtípusait? 

Apropó, betűtípus: a vásárlás során érdemes szemügyre venni a táska márkajelzését, ugyanis a hamisítók sokszor ezen a ponton bukják el az egyébként igényes kivitelezést. Ha már luxustáska-vásárlásra adjuk a fejünket, érdemes azt az eredeti forrásból beszerezni: óvakodjunk a kétes eredetű, online platformoktól! (Segítség lehet, ha leellenőrizzük a weboldal URL-jét. Minél hosszabb és „bonyolultabb” a weboldal linkje, annál inkább fogjunk gyanút, hogy valami nem stimmel!)

Vásárolni csak hiteles forrásból!

Ha a kinézett táskánk eredeti forrásból való beszerzése meghaladja a büdzsékeretünket, érdemes olyan weboldalakon keresgélni, amelyek hitelességi garanciát vállalnak. Ilyen például az eBay, amelynek hitelesítői ellenőrzik az anyagok általános minőségét és sorozatgyártását, nagyítóval és mérésekkel megvizsgálják a márka logóját, a táska láncait, cipzárját, gombjait és gravírozását, valamint ellenőrzik a varrásokat is. Ha mi, magunk bizonytalanok vagyunk a táska minőségével kapcsolatban, bízzuk azt a profikra! 

hamis kézitáska
Kép forrása: Unsplash.com

Mi a helyzet a dobozzal?

Sokat elárulhat a táska minőségéről, hogy milyen dobozban kapjuk azt kézhez. A luxusmárkák esetén például egészen biztos, hogy eredeti dobozban, tanúsítvánnyal együtt lépünk ki új kincsünkkel a boltból, s az sem ritka, hogy a dobozon belül egy előkelő szaténtáskába csomagolva találjuk retikülünket. 

A doboz-tanúsítvány-extra szaténtáska triumvirátus kapcsán érdemes annak is utánanézni, vajon az adott márkára jellemző-e, hogy ezekkel együtt bocsájtják útjukra saját termékeiket. Nemrég például a Hermés látta kárát a hamisítók tevékenykedéseinek, amikor azok úgynevezett hitelesítő kártyákkal kezdték el árulni hamis kézitáskáikat. A Hermés ugyanakkor nem ad ki semmiféle tanúsítványt, így a hamisítóknak ezzel a trükkel számos Hermés rajongót sikerült átvágniuk.   

Hamis kézitáska kontra vintage

Évek óta reneszánszát éli a vintage: a fiatal korosztály képviselői (minimális változtatásokkal élve) előszeretettel viselik szüleik, nagyszüleik ruhaneműit, napszemüvegeit és táskáit. Ami a vintage táskákat illeti, esetükben könnyebben kiszúrható, ha hamisítvánnyal van dolgunk: a hamis kézitáskák ugyanis rosszabbul viselik az öregedést, mint „valódi” társaik, ebből kifolyólag könnyebben kiszúrhatók az elöregedett anyaguk vagy szétnyűtt állaguk miatt. 

Forrás: Vogue.com
Borítókép forrása: Unsplash.com