9 tipp, amivel ellenőrizheted a ruhák minőségét az üzletben

Nem nehéz elképzelni, mekkora fejfájást okoz valakinek, amikor - bízva a márkában és a választott ruha borsos árában - csak vásárlás után derül ki, hogy bizony nem mind arany, ami fénylik, és a rucinak jobb lett volna az üzletben maradnia.

Tény és való, a hatalmas kínálatban könnyű kifogni egy silány minőségű ruhaneműt, ám szerencsére nem lehetetlen megtalálni a tökéleteset sem. Ebben segítenek az alábbi tippek.

Nem látunk át az anyagon

Bár a nyári napokon időnként áldásnak érződhet egy áttetsző anyag, valójában alapjaiban meghatározza a ruha időtállóságát az, hogy mennyire sűrű a szövése. Amennyiben azt látjuk, hogy erősebb fény felé tartva kirajzolódnak a mögötte lévő tárgyak körvonalai, akkor nem érdemes megvenni. A túl vékony anyag hajlamosabb a szakadásra, hiszen kevesebb rostot tartalmaz. Ugyanez igaz a drága selyemre is: ha túlságosan áttetsző, akkor nem éri meg az árát. Ehelyett érdemes olyat választani, ami egyáltalán nem engedik át a fényt.

Nem látunk hézagokat a varratok meghúzásakor

A szorosabb, gyakoribb öltések általában erősebb varrást eredményeznek, míg az egymástól távol eső, laza öltések gyengébbé tehetik a varrást, így az anyag hajlamosabb lehet a szakadásra. Ha kicsit széthúzzuk a varrást, és átlátunk a másik oldalára, ez annak a jele, hogy a ruha rosszul készült. A tartósabb darabokat általában erősebb öltésekkel varrták össze, észrevehető hézagok nélkül.

A vállvarrás szerepe több, mint esztétikum

A vállvarrás csupán egy egyszerű varrásnak tűnik, de korántsem mindegy hova esik az ing vállán. Az ideális az, ha az pont a vállcsúcson fut. Ha ez beljebb, a nyakhoz közelebbi részre esik, optikailag kicsinyíti a vállakat, ráadásul az ing esésén is előnytelenül módosít. Ha pedig lejjebb, a karok irányában fut, az szintúgy a vállak szélességéből vesz el optikailag, előnytelen megjelenést kölcsönözve. Ez a dolog esztétikai része. Míg a másik dolog, ami fontossá teszi a vállvarrást az, hogy egyrészt megerősíti az ing hátát, másrészt megvédi azt a kopástól.

Az anyagminta illeszkedik a varratoknál

Sokat elárul egy mintás ruhadarab minőségéről, ha megnézzük, hogy a motívum illeszkedik-e a varratoknál. Ez úgy is ellenőrizhető, hogy lecsekkoljuk, hogy például az ingzseb mintája illeszkedik-e az ing elejét körülvevő anyaghoz. Mivel az egymáshoz passzoló mintázatok, például csíkok vagy kockák a varratoknál több időt és többletanyagot igényelnek, számos ruhagyártó egyszerűen kihagyja ezt a lépést.

Bár nem valószínű, hogy például az össze nem illő csíkok miatt a ruhadarab idő előtt szétesik, ez mégis arra utalhat, hogy a ruházati márka a tervezés vagy a szabás más területein is ‘kispórólta a munkát’. Ha egy öltözék mintái egyeznek, akkor valószínűbb, hogy jobb minőségű lesz.

A ruhák széleit el vannak varrva

Az olyan hacukák – zömében nadrágok és szoknyák, amelyek szélei nem lettek elvarrva, valószínűleg gyorsabban bomlásnak indulnak. A fastfashion divatcégek gyakran egyszerűen levágják a nadrágok vagy szoknyák végét anélkül, hogy elvarrnák a szegélyt, mivel ez némi extra időt és anyagot igényel. Ha úgy látjuk, hogy a választott darab szegélye be van hajtva és varrva, akkor jó eséllyel hosszabb élettartamra számíthatunk.

No Ruhat Nez
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Nincsenek kiálló cipzárak

Egy jó minőségű ruha tervezésekor a gyártó odafigyel arra, hogy minimális legyen a becsípődés vagy a szakadás esélye. Az Altitude Blog szerzője szerint az úgymond szabadon lévő cipzárak hajlamosak ráakadni az anyagra, vagy beszorulni a cipzár kocsija. Sok ruhagyártó szabadon látható cipzárt tesz termékeire, mert az olcsóbb, és egyszerűbb vele dolgozni. A minőségi ruhadarabok viszont nagyobb valószínűséggel rejtett cipzárral készülnek, ami egyrészt védi az anyagot, másrészt nem csúfítja az összképet például egy nadrágnál vagy szoknyánál.

Minden varrva van, és nem ragasztva

A ragasztó olcsó és gyors módja a szövetből vagy bőrből készült panelek összekapcsolásának, ezért a gyártók gyakran ezt preferálják a varrás helyett. A jó minőségű ruházaton és cipőkön azonban nincs ragasztónyom, különösen ott, ahol a bőrdarabok összeérnek, hiszen az anyagot ragasztó helyett erős öltések tartják össze.

A farmer súlya a minőség árulkodó jele

A GQ szerint bár csábítónak tűnhetnek a könnyű, légiesebb darabok, ám a tartósabb farmerek általában magasabb szálszámmal készülnek, amitől a súlyuk is nehezebb. Bár ezek első viselésre talán kényelmetlenebbnek tűnhetnek, hosszú távon mindenképp érdemes ilyen darabokat választani, ha szeretnénk elkerülni a kellemetlen repedéseket és szakadásokat.

A ruházati cég minőségi garanciát vállal

Ha egy márka bízik termékei tartósságában, nagyobb valószínűséggel kínál minőségi garanciát vásárlóinak. Annak nincs túl sok értelme, hogy egy cég visszatérítést ígérjen mondjuk egy olyan ing után, amelynél egy hónapon belül problémák jelentkeznek, így a minőségi garancia jó jele annak, hogy a vásárolt termék hosszú élettartam előtt áll.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

A sikeres nők hét szokása