6 tipp csizmavásárláshoz: ezekre figyelj, mielőtt megveszed

Halomban állnak a szebbnél szebb őszi-téli csizmák az üzletek és a webshopok virtuális polcain, ám ha tudatosan szeretnél vásárolni, akkor mást is érdemes megnézned amellett, hogy mennyire csinos vagy divatos a kiszemelt darab.

Választás előtt azt is célszerű tesztelni, hogy választottad valóban kényelmes és praktikus-e, mennyire bírja majd a hideg, esős időjárást, illetve tervezhetsz-e vele hosszú távra, vagy a következő szenzora már el is búcsúzhatsz tőle. Hogy ezeket eldönthesd, olvasd el csizmaválasztási tippjeinket, és csak ezután indulj el a pénztár felé.

Mikor indulj cipőt venni?

Bármilyen furcsán hangzik, nagyon is számít, hogy mikor indulsz cipőbeszerezésre. A legjobb, ha ezt a nap végére időzíted, mert a lábfej addigra természetes módon egy picit megduzzadhat. Vagyis ha reggel vásárolsz, akkor könnyen lehet, hogy ami akkor kényelmes volt, estére szorítani fog.

Milyen zoknit viselj a próbafülkében?

Fontos, hogy a próbára olyan zoknit húzz a lábadra, amilyet általában az adott szezonban viselsz, így ősszel például vastagabbat, és azt ellenőrizni, hogy ezekben mennyire kényelmes a lábbeli. Ideálisnak számít, ha a nagylábujj és a cipő orra között legalább fél vagy egy centiméternyi hely van, hogy a lábadnak legyen elég mozgástere, és séta közben se dörzsölődjön ki.

A cipő hosszát is teszteld le!

Ezt a trükköt szintén érdemes kipróbálni, mielőtt vásárlásra adod a fejed: húzd fel a csizmát, állj fel, told előre annyira a lábfejedet, hogy a lábujjaid épphogy súrolják az orrát, majd hajlítsd be a térdeidet, és guggolj le egy kicsit. Ha annyira csúszott előre a lábad, hogy a sarkad és a cipő sarka közé pont befér a mutatóujjad, akkor ez a számodra tökéletes méret.

Csekkold a talpát!

Idén hódítanak az extra vastag talpú csizmák, de a külcsín nem mindegy, főként ha hosszú távra terveznél vele. A trendi darabok ugyanis többnyire nem elég hajlékonyak, bejáratás után sem idomulnak megfelelően a lábadhoz és a mozgásodhoz, emiatt akár néhány hónap alatt megrepedhet, eltörhet a talpuk.

Fekete Csizma
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Természetesen van mód, hogy leteszteld ezt: fogd meg a csizmát, majd a két végénél fogva hajlítsd felfelé. Húzd a lábadra, majd lépkedj benne lassan, közben ereszkedj lábujjhegyre. Nem gond, ha kicsit merevebb, hiszen az őszi cipők alapból is vastagabbak, ráadásul a felpróbált darab még nincs is használatban, de ha úgy érzed, hogy szinte egyáltalán nem hajlik, és nehezen lépkedsz benne, akkor inkább keress másikat.

A cipő súlya és a bokarész hajlékonysága

Nagyon fontos, hogy vásárlás előtt ellenőrizd a cipő súlyát is. Emeld fel, és nézd meg, elég könnyű-e. Ha túl nehéz, akkor az egész napos használattól hamar elfárad benne a lábad, ami nem tesz jót a testtartásodnak. Bár az ideális súly meghatározása nem egyszerű, de annyi bizonyos, hogy ha már a kezednek is nehéz, akkor a lábad sem fogja szeretni.

Az utolsó fontos szempont őszi csizmák esetén a bokarész hajlékonyságának ellenőrzése. Minekutána az őszi csizmák többsége enyhén magasított, így ha túl kemény, túl merev anyagból készültek, akkor gyorsan kidörzsölik a lábadat. Ezt úgy tesztelheted, fogy felvétel után megpróbálod jobbra-balra mozgatni a lábfejedet, és figyeled a lábbeli felsőrészét járás közben is. Ha nagyon kemény, szorít, vagy szinte egyáltalán nem hajlik a lábaddal, akkor ez nem az a csizma, amire valójában szükséged van.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Peter Dinklage nem rejtette véka alá a véleményét az új Disney produkcióval kapcsolatban