Barion Pixel Boldogan, szex nélkül – amit az aszexualitásról tudni érdemes – Coloré

Boldogan, szex nélkül – amit az aszexualitásról tudni érdemes

2023. 04. 13.

A szerelem nem egyenlő a szexuális vonzalommal. Az aszexuális emberek kevéssé érdeklődhetnek a szex iránt, még akkor is, ha érzelmileg intim kapcsolatra vágynak. De mi is pontosan az aszexualitás?

A szexualitást spektrumon mérhetjük, és a spektrumon kifejezhetjük a szexuális identitást vagy orientációt. Az aszexuális emberek is többféle csoportba sorolják magukat, és felnőtt korukra általában tisztában vannak azzal, hogy miért éreznek úgy, ahogy. Arra tehát kevés az esély, hogy egy kapcsolat közben szembesüljünk azzal, hogy a párunk aszexuális. (Ha valaki nem kívánja a partnerét egy kapcsolatban, miközben korábban kívánta, annak feltehetően egészen más okai vannak.)

A felnőtt lakosság körülbelül 1%-a vallja magát aszexuálisnak a kutatások szerint, de valószínű, hogy sokkal több embernek vannak hasonló gondolatai és érzései. Fontos megjegyezni, hogy az aszexualitás nem ugyanaz, mint az absztinencia vagy a cölibátus, ahol tudatos döntés alapján nem létesít valaki szexuális kapcsolatot. Egy ASZ ember egyáltalán nem (vagy nagyon csekély mértékben) érez szexuális izgalmat vagy vonzódást, akár úgyis, hogy korábban szexuálisan aktív volt.

aszexualitás
Forrás: Unsplash

Létezik olyan aszexuális is, aki képes szexuális kapcsolatot létesíteni, nem viszolyog tőle, de önmagában nem érez vágyat erre – ők a szexpozitív aszexuálisok.

No comment, csak elfogadás

Az aszexualitást a társadalom gyakran nem érti, vagy nem akarja érteni, akár egész egyszerűen tagadja a létezését. Erre példa, amikor egy aszexuális ember, ha coming outol a barátainak, csak annyit mondanak neki, hogy:

Persze, nem érdekel a szex, mert még nem találkoztál a megfelelő személlyel. Egyébként nincs semmi bajod.

Amikor az aszexualitásról beszélünk, fontos észben tartani, hogy nem minden aszexuális ember rendelkezik ugyanolyan élményekkel a szexről és a romantikáról. Vannak, akik a szex mellett dönthetnek, még akkor is, ha nem éreznek szexuális vonzalmat. Másokat egyáltalán nem érdekel a szex vagy a romantikus kapcsolatok, utóbbiak aromantikus aszexuálisok.

Az aszexualitás egyszerre spektrum és szexuális irányultság, és az aszexuálisként való azonosítás segíthet néhány embernek egészségesebb képet alkotni önmagáról.

Az aszexualitás nem olyan dolog, ami kezelést vagy beavatkozást igényel. Ha valaki támogatást és megerősítést keres szexualitásával és/vagy szexuális irányultságával kapcsolatban, akkor egy szakember felkeresése, lelki terápia is hasznos lehet, hogy elfogadhassa önmagát.

Nem árt tudni

Az ASZ emberek általában hetero-, homo-, bi- és pán előtagot használnak a romantikus szó előtt, hogy leírják, ki iránt éreznek romantikus vonzalmat. Például egy heteroromantikus személy vonzódhat más nemhez tartozó emberekhez, de nem szexuális módon. Az aszexualitás leggyakoribb spektrumai a következők:

Demiszexuális: Olyan emberek, akik csak akkor tapasztalnak szexuális vonzalmat, ha nagyon erős érzelmi kapcsolatot alakítanak ki egy másik személlyel.

Grey-A (szürke aszexuálisok): Olyan emberek, akik valahol a szexuális és az aszexuális között azonosítják magukat, tehát időnként megtapasztalnak szexuális vonzalmat.

Queerplatonic (kapcsolatok): Olyan emberek vagy kapcsolatok esetén használjuk ezt a kifejezést, amikor nem romantikus kapcsolatról van szó, mégis intenzív érzelmileg, elköteleződéssel jár, és túlmutat a hagyományos barátságon, de nem része a szexuális vonzalom.

Forrás: Healthline

Borítókép forrása: Unsplash