Barion Pixel Így vess véget egy kapcsolatnak minél fájdalommentesebben: 7 tipp a szakításhoz – Coloré

Így vess véget egy kapcsolatnak minél fájdalommentesebben: 7 tipp a szakításhoz

2022. 11. 14.

Egy párkapcsolat legnehezebb része, amikor szakítani kell. Érzelmileg nagyon megterhelő, de ha nem érezzük jól magunkat a kapcsolatban, muszáj véget vetni neki. Ez a hét tipp a szakításhoz mindkettőtök helyzetét megkönnyíti.

A szakítás a párkapcsolat egyik legnehezebb része. Nehéz annak, akit elutasítanak, de nehéz annak is, aki úgy érzi, hogy muszáj véget vetnie a kapcsolatnak. Kegyetlen és fájdalmas szituáció, amit érdemes a lehető legjobban átgondolni, és a lehetőségeinkhez mérten kíméletesen kezelni. Ezt sokszor nem egyszerű kivitelezni, ezért itt van hét tipp a szakításhoz.

Légy biztos benne

Sajnos „ideális szakítás” nem létezik. Mindenki szenved, ha egy kapcsolatnak vége. Az egyik első lépés, első tipp a szakításhoz, hogy legyél biztos benne. Túl gyakran előfordul, hogy egy kapcsolat befejezése után az egyén meggondolja magát, ami csak még kaotikusabb, fájdalmasabb forgatókönyvhöz vezet.

Ahhoz, hogy rendszerezd a gondolataidat, tölts egy kis időt naplóírással, beszélgess egy igazán közeli baráttal vagy családtaggal, vagy beszélj egy párkapcsolati szakértővel. Meg kell fontolnod, biztosnak kell lenned benne, és fel kell készülnöd a szakításra.

Győződj meg róla, hogy valóban véget akarsz vetni a kapcsolatodnak, mielőtt közlöd a pároddal, hogy elhagyod.

Gondolkodj el a beszélgetésen

Ha már eldöntötted, hogy véget akarsz vetni a kapcsolatodnak, fontos, hogy időt és teret adj magadnak arra, hogy átgondold, mit akarsz mondani, mielőtt ténylegesen kimondod. Maga a beszélgetés valószínűleg stresszes lesz, amikor pedig stresszes vagy, hajlamos vagy elveszíteni a logikus, racionális gondolatmenetet. Ha pontosan leírod, mit akarsz mondani, és előre begyakorlod, segíthet rögzíteni az üzenetet, hogy a pillanat hevében is hatékonyan tudd közölni a gondolataidat. Próbálj meg semleges, nem vádaskodó lenni, inkább együttérző, közvetlen és őszinte.

Tipp szakításhoz
Forrás: Shutterstock

Ne húzd el!

Ha meghoztad a végső döntést, ne várj, csak cselekedj. A kapcsolat csak rosszabb lesz, ha halogatod az elkerülhetetlent. Még inkább rá fogja nyomni a bélyeget a benned lévő érzés, a párod is sejteni fogja, hogy gond van, csak feszültebbek lesztek miatta. Mint egy sebtapaszt, tépd le gyorsan, nem érdemes húzni az időt. Érthető, hogy nem akarsz ártani neki, de idővel csak nehezebb lesz. Még ha mást is állítanak, valójában nagyon kevésszer éri teljes meglepetésként azt, akivel szakítanak. Minél hamarabb befejezitek, annál gyorsabban haladhattok mindketten tovább az életetekben, és találhatjátok meg újra a boldogságot.

Pro tipp a szakításhoz: fogadd el, hogy nem befolyásolhatod a reakcióját

Nem számít, mit mondasz, és milyen empatikusan mondod, nem tudod befolyásolni, hogyan reagáljon a másik. Nincs garancia arra, hogy a beszélgetés eredményes lesz, arra sem, hogy minden simán fog menni, nem lesz belőle vita.

Ennek ellenére, sok tényező befolyásolhatja a helyzet kimenetelét, pontosan ezért fontos, hogy előre átgondold, hogyan kívánod lefolytatni a beszélgetést. Figyelj az időzítésre is, egy rossz időpont választás még inkább elmérgesíti a helyzetet. Például, ha úgy látod, hogy valami miatt már feszült a párod, válassz egy másik időpontot, de érdemes várnod akkor is, ha éppen szülinapja van.

Csak személyesen!

Ez az egyik legfontosabb tipp a szakításhoz! A világ egyik legnagyobb szemétsége SMS-ben vagy Messenger-üzenetben szakítani – érhetetlen és megalázó. Az illető, aki ezt teszi, csak magára gondol, önmagát akarja megvédeni, fél kiállni a másikkal szemben. Szánd rá az időt, személyesen csináld.

A szemtől szemben szakítástól a másik fél úgy fogja érezni, hogy értékeled őt, ami nagyon fontos ahhoz, hogy minél kevesebb tüske maradjon bennetek. Mindkét fél nagyobb valószínűséggel fogadja el a helyzet véglegességét, ha négyszemközt megbeszélitek a különválás okait.

Ne tedd nyilvánosan

Személyesen igen, de ne nyilvános helyen. Lehetőséget kell adnod arra, hogy érzelmileg őszintén reagáljon, ezt pedig befolyásolja, ha nem vagytok egyedül és közönségre számíthat. Valószínűleg a párod érdeklődni fog szakításod okai felől, ha biztonságos és legalább valamennyire privát környezetben zajlik a beszélgetés, akkor könnyebb lesz neki.

Tipp a szakításhoz
Forrás: Shutterstock

Utolsó tipp a szakításhoz: ne hagyd nyitva a dolgokat

Pillanatnyilag kísértést érezhetsz, hogy csökkentsd a különválás fájdalmát azzal, hogy a jövőbeli megbékélés lehetőségére utalsz, de ne mondd ezt, ha ebben nem hiszel. Ellenkező esetben hamis reményeket adsz a partnerednek. Ha biztos vagy abban, hogy az adott személy nem az, akivel el tudod képzelni az életed, ne kergesd hiú reményekbe.

Nincs olyan tökéletes tipp a szakításhoz, ami elvenné a történtek fájdalmát, de ha ezeket betartod, a lehető legkíméletesebb lehetsz a partnereddel és saját magaddal is. Ne ostorozd magad, a szakítás normális dolog – még ha nehéz is, az élet része.

Borítókép forrása: Shutterstock

Forrás: Buzzaroundus, Glamour.com

/csalad/parkapcsolat/tipp-a-szakitashoz-kaplcsolat-vege/