Összeköltöztök? Akkor jön a szakítás is?

Izgalmas, de egyben veszélyes ponthoz is érkezik egy kapcsolat, amikor a pár tagjai úgy döntenek, hogy összeköltöznek. Egy felmérés szerint az esetek 56 százalékában ilyenkor következik be a szakítás. Cikkünkben felhívjuk a figyelmed a legfontosabb buktatókra.

Teljesen természetes, hogy összeköltözés előtt a másik tökéletesnek, és minden együtt töltött perc valóságos csodának látszik. De aztán kiderülhet, hogy szanaszét hagyja a ruháit, nem mossa ki a kádat, nem kedveli a barátaidat, vagy egész éjszaka játszik a számítógépén. Ha fontos a kapcsolat, ideje levenni a rózsaszín szemüveget és tisztázni a dolgokat.

Beszéljetek az igényeitekről!

Érdemes tisztázni egy beszélgetésben, ki mit vár egy kapcsolattól, és mire van szüksége ahhoz, hogy jól érezze magát. Ha a pár egyik tagjának nagyon fontos például a rend és a tisztaság. akkor a másiknak tennie kell erőfeszítéseket, különben zátonyra fut a kapcsolat. Jó, ha mind a két fél alkalmazkodik valamilyen fokban. Ha az összes „csatát” meg akarod nyerni, annak biztosan nem lesz jó vége.

Photo,of,resentful,guy,and,girl,acting,like,arguing,couple
Ne akarj minden vitát megnyerni! / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

A hosszabb ideje együtt élő párok egyébként azt mondják, az egyik legfontosabb tisztázandó kérdés a személyes tér kérdése. Nem kell állandóan együtt lenni. Jót tesz a kapcsolatnak, ha a pár mindkét tagjának vannak saját barátai és saját hobbijai, és töltenek időt egyedül is. Így még értékesebbé válnak azok az órák, amikor együtt vagytok.

Egy kínos kérdés: a pénz

Mire egy pár odáig jut, hogy összeköltöznek, költési szokásaik nagyjából már kialakultak. Rengeteg konfliktus forrása lehet, ha az egyik fogához veri a garast, a másik meg könnyű szívvel szórja a pénzt. Ez akár a napi vásárlások során is megjelenhet – a drágább, de jobb kenyeret vegyük-e meg – és még nagyobb problémát jelenthet a komolyabb döntéseknél, például a bútorok beszerzésénél. Megoldás lehet a saját bankszámla és a kellő mennyiségű lazaság. Fogadd el, hogy a másik olyan, és ne csinálj belőle nagy ügyet.

Egy hasznos tipp: egy barát pár úgy járt nyaralni, hogy indulás előtt betettek 100-100 eurót egy borítékba. Amikor beültek egy étterembe, vagy moziba mentek, abból fizettek. Így elkerülték a kínos vitákat és a méricskélést, ki mennyit tett a közösbe.

Igen, a tisztaság

Sajnos az, hogy valaki mikor találja tisztának szobát, teljesen eltérhet attól, amit a másik gondol. Jó előre tisztázni az igényeket, és azt, hogy hogyan osztjátok el a feladatokat. Ha belefér a költségvetésbe, az se rossz ötlet, ha takarítónőt fogadtok.

Tired,young,woman,standing,at,kitchen,room,with,cleaning,products
Nagyon különböző lehet az, ki mit tart tisztának / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

A párkapcsolat persze elsősorban a szerelemről szól, de az együttélés kompromisszumok nélkül nem működik. Mind a két félnek engedményeket kell tenni. Ha valóban szeretitek egymást, ez nem lehet akadály. Ha azonban kezded úgy érezni, hogy túl sokat kell feladnod az elveidből, akkor lehet, hogy itt az ideje a kapcsolat átgondolásának.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Gyökerestül megváltozott az élete a Squid Game 77 éves sztárjának