Mitől egészséges egy kapcsolat?

2021. 01. 18.

Minden romantikus kapcsolat hullámvölgyön megy keresztül, és munkájuk, elkötelezettségük és alkalmazkodási hajlandóságuk párjával együtt zajlik. De függetlenül attól, hogy a kapcsolata még csak most kezdődik, vagy évek óta együtt vagytok, vannak lépések, amelyeket megtehetsz az egészséges kapcsolat kiépítéséhez. Még akkor is, ha korábban sok kudarcot vallott párkapcsolatban éltél, vagy korábban már küzdött a romantikus tüzek újbóli felgyújtásáért a jelenlegi kapcsolatodban, megtalálhatod a kapcsolattartás módját, a kiteljesedést és a maradandó boldogságot.

Minden kapcsolat egyedi, és az emberek sokféle okból állnak össze. Az egészséges kapcsolatot meghatározó része a közös cél megosztása annak érdekében, hogy pontosan mi legyen a kapcsolat és hová akar menni. És ezt csak akkor fogod tudni, ha mélyen és őszintén beszélgetsz a partnereddel.

parkapcs2
Forrás: pexels.com

Vannak azonban olyan jellemzők, amelyekben a legtöbb egészséges kapcsolat közös. Ezeknek az alapelveknek az ismerete segíthet abban, hogy kapcsolatod értelmes, teljesítő és izgalmas legyen, függetlenül attól, hogy milyen célok mellett dolgozol vagy milyen kihívásokkal nézel szembe.

Értelmes érzelmi kapcsolatot tartotok fenn egymással. Mindannyian szeretettnek és érzelmileg kiteljesedőnek érezitek a másikat. Amikor szeretettnek érzed magad, akkor úgy érzed, hogy a partnered elfogad és megbecsül. Egyes kapcsolatok elakadnak a békés együttélésben, de anélkül, hogy a partnerek valóban érzelmileg kapcsolódnának egymáshoz. Bár a kötődés a felszínen stabilnak tűnhet, a folyamatos részvétel és az érzelmi kapcsolat hiánya csak két ember közötti távolság növelését szolgálja.

Nem félsz a (tiszteletteljes) nézeteltéréstől. Egyes párok csendesen megbeszélik a dolgokat, míg mások felemelhetik hangjukat és szenvedélyesen nem értenek egyet. Az erős kapcsolat kulcsa azonban nem az, hogy félj a konfliktusoktól. Biztonságosan kell érezned magad, ha olyan dolgokat fejezhetsz ki, amelyek zavarnak. Megtorlástól való félelem nélkül képesnek kell lennetek a konfliktus megoldására megalázás, megalázás vagy igazat követelő ragaszkodás nélkül.

A külső kapcsolatokat életben tartjátok. A romantikus fikciók vagy filmek állításai ellenére senki sem tudja kielégíteni az ember minden igényét. Valójában, ha túl sokat vársz el a partneredtől, az egészségtelen nyomást gyakorolhat a kapcsolatra. A romantikus kapcsolat serkentése és gazdagítása érdekében fontos fenntartani saját identitásod a kapcsolaton kívül, megőrizni a kapcsolatokat a családdal és a barátokkal, valamint megőrizni hobbijaitokat és érdeklődéseiteket.