Minden tizedik férfit érint a szülés utáni depresszió

Egy kisbaba születésével fenekestől felfordul a párok közös és egyénenkénti élete is. Ez nem meglepő, hiszen a kezdeti időszakban nemhogy pihenni nincs idő, de szinte semmi másra sem.

Mindez az újdonsült szülők mentális egészségét is megviselheti. Szándékosan írtunk szülőket, hiszen a dologban az apák is érintettek. Pontosan emiatt a férfiaknál is kialakulhatnak súlyos hangulati zavarok a szülés után, legyen szó szülés utáni depresszióról, vagy szorongásról.

Szülés utáni depresszió férfiaknál

Sokan azt gondolják, hogy a szülést követő hangulati és szorongásos zavarok kizárólag a nőknél fordulnak elő. Pedig a Romper cikke szerint a szülés utáni depresszió minden tizedik férfit érinti, közel 20 százalékuknál pedig jelentős szorongásos tünetek jelentkezhetnek.

Erin O’Callaghan, egy szorongásos és depressziós távgyógyítási platform terápiás igazgatója szerint a szülés utáni depresszió valószínűleg jóval gyakrabban jelentkezik a férfiaknál, mint azt gondolnánk, mivel ezt a területet nem kutatják, plusz az érintetteknek a megbélyegzéssel is szembe kell nézniük. Hozzátette: eddigi tapasztalatai szerint a férfiak nem igazán beszélnek egymás között a szülés utáni depresszióról, vagy be sem ismerik a másiknak.

Dr. Will Courtenay szerint ahogy az anyáknál, úgy a férfiaknál is nagyon sokszor hormonális változások állnak a depresszió mögött, amelynek ráadásul a mélysége is növekedhet az apáknál. Bár az jelenleg nem ismert, hogy a férfiaknál pontosan mi váltja ki a hormonális változásokat, azt viszont mostanra bebizonyították, hogy ilyenkor a tesztoszteron-szint lecsökken, az ösztrogén-, a kortizol- és prolaktin-szint pedig megemelkedik. Bizonyos férfiaknál még hányinger és hízás sem kizárt. A doktor szerint az evolúciót kutató biológusok azt feltételezik, hogy az apa hormonális változásai elősegítik a kisbabával való kötődését.

Ezek a hormonális, és a kialvatlanság következtében az agyban lezajló neurokémiai változások együttesen tökéletes melegágyai a szülés utáni depressziónak. És akkor még nem említettük, hogy az apának azzal is meg kell küzdenie, hogy nem találja a helyét a várandósság alatt, majd később a baba körül.

Honnan ismerhető fel férfiaknál a szülés utáni depresszió?

Érthető módon a szülők a szokásosnál stresszesebbek a szülés előtt és a gyermek csecsemőkorában, de hogyan különböztethető meg a normál kimerültség a valódi szülés utáni depressziótól? O’Callaghan szerint az újdonsült apák olyan depresszióra utaló jeleket tapasztalhatnak, mint a lehangoltság, a fáradtság, a hobbijuk iránti érdeklődés elvesztése, étkezési vagy alvási problémák, értéktelenség érzése, koncentrációs nehézségek.

Ideges Ferfi
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Bár a tünetek többségében megegyeznek a két nem esetében, annak megjelenése eltérő lehet, akárcsak az, ahogy a házaspár tagjai megtapasztalják. Férfiaknál ilyenkor fokozódhat a harag, az idegesség és a frusztráció, az elszigeteltség érzése, a kontrollmánia, a szokásosnál több munkavégzés vagy a fizikai tünetek megjelenése.

A szakemberek szerint az alábbi esetekben fokozatosan fennáll az apai szülés utáni depresszió kialakulása: ha az anya is érintett; ha a személyes vagy családi kórtörténetben vannak mentális egészségügyi problémák; ha alvászavarral küzd; ha feszült a munkája, a pénzügyei vagy a kapcsolata miatt; ha a partnere váratlanul esett teherbe; illetve amennyiben a szülés traumatikus volt.

Hogyan beszéljünk a szülés utáni depresszióról?

Ha a fenti tünetek párunk életét is megnehezítik, biztosítsuk, hogy mellette vagyunk és támogatjuk. Kezdeményezhetünk beszélgetést akár úgy is, hogy elmondjuk neki, az utóbbi időben változást észleltünk a viselkedésében. De már az is sokat javíthat a viselkedésén és érzelmi állapotán, ha megnyugtatjuk, hogy a szülés utáni depresszió nemtől függetlenül bárkit ‘megkörnyékezhet.’ O’Callaghan szerint az apák többsége nincs tisztában azzal, hogy a kisbaba születése után ők is depressziósok vagy hangulatzavarosok lehet, ezért ha erről beszélünk vele, akkor kevésbé érzi majd magát egyedül.

A szakember az alábbiakat javasolja partnerünk kedélyállapotának javítására: bátorítsuk őt, hogy bátran nyíljon meg barátai, családtagjai előtt; vegyük rá, hogy sétáljon egyet a babával, mozogjon és friss levegőn legyen. Segítsünk neki az énidő kialakításában: például hagyjuk, hogy elmerüljön egy kicsit a számára kedves hobbijában, vagy megnézze kedvenc műsorát. Végül, de nem utolsó sorban emlékeztessük, hogy segítséget kérni nem szégyen és hogy a mentális egészség éppoly fontos, mint a fizikai.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

100 km/h-t meghaladó széllökésekre készülhetünk