Barion Pixel Ghostlighting: dióhéjban a legújabb, toxikus online trendről – Coloré

Ghostlighting: dióhéjban a legújabb, toxikus online trendről

2023. 10. 18.

Ugyan az online randizás világában lassan már semmin nem lepődünk meg, időről időre előkerülnek olyan horrorsztorik, amelyek virálissá válva rávilágítanak egy új tendencia meglétére. Ilyen például a ghostlighting jelenség is, amelynek toxikus mivolta kétséget sem hagy affelől: van még mit tanulnunk egymás tiszteletéről az online terekben való ismerkedéskor.

Magyarázat nélkül eltűnik napokra, aztán visszatér, mintha mi sem történt volna. Direkt kerüli az egyenes és egyértelmű válaszokat a kettőtök közti kommunikációban, mindennek tetejében folyamatosan megpróbál kétséget ébreszteni benned a saját érzéseidet illetően. Nem, a felsoroltak sajnos nem egy pszichológiai thriller karakterének leírásai, sokkal inkább egy új, toxikus randitrendé, amely az utóbbi időben rendre felbukkan az online párkereső felületeken. Ez a ghostlighting, azaz a ghosting és a gaslighting elnevezésű jelenségek kombinációja. 

Ghostlighting: kétségek között

A 21. század technológiai fejlődésének számos előnye mellett megannyi nehézséggel is meg kell küzdenünk, különösen, ami a párkeresést illeti. Nincs ugyanis egyszerű dolga annak, aki napjainkban ismerkedik, különösen, ha online teszi azt. Ugyan a ghosting jelenségével már elkezdtünk megbarátkozni (amikor a partnerünk szó nélkül, egyik pillanatról a másikra felszívódik) és a gaslighting (ebben az esetben a másik fél kétségeket próbál elültetni bennünk, hogy megkérdőjelezzük a saját érzéseinket és gondolatainkat) sem feltétlenül újdonság, a kettő kombinációjára nem biztos, hogy fel voltunk készülve. Legalábbis az amerikai Glamour pszichológus szakértői szerint, akik behatóan foglalkoznak a jelenséggel. (Cikkünkben tanácsaikból szemezgettünk.)  

ghostlighting, társkereső, ghosting, gaslighting
Kép forrása: Picture Alliance/Getty Images

Ami a ghostlightingot illeti, a szakemberek szerint a jelenség a felgyorsult, átmediatizált világunk hozadéka, hiszen manapság egyre inkább az online világban éljük mindennapjainkat. „Azt hiszem, ez azért történik meg ilyen gyakran, mert az alkalmazások, események és a közösségi média segítségével egyszerre több száz emberrel léphetünk kapcsolatba, és tetszés szerint válogathatunk közöttük” – mondja Barbara Santini pszichológus és párkapcsolati tanácsadó a témában írt cikkben

„A képernyőink gyakran dehumanizálják is az interakciókat. Az emberek elfelejtik, hogy a másik oldalon valódi személlyel beszélgetnek, akinek valódi érzelmei vannak. Ráadásul a röpke Snapchat-történetek és a 24 órás Instagram-bejegyzések világában élünk. Ez a múlandó természet sajnos átterjedhet a kapcsolatainkra is!” – állítja a szakember. 

Honnan tudom, hogy valaki ghostlightingol?

Míg a két jelenséget, azaz a ghostingolást és a gaslightingot önmagukban könnyű azonosítani, a ghostlighting egy fokkal keményebb dió, mivel hajlamosak vagyunk külső körülményeknek (így például a rohanó életmódnak vagy az illető stresszes munkájának), rosszabb esetben a saját viselkedésünknek tulajdonítani a partner ilyesfajta viselkedését. Legalábbis a másik gyakran ezt akarja velünk elhitetni. 

  • sajátos narratíva

„A legnagyobb red flag, amelyre érdemes felkapni a fejünket, hogy az illető elkezd létrehozni egy narratívát a kapcsolatotokat illetően. A ghostlightingoló személy ugyanis manipulációval eléri, hogy úgy hidd, túlságosan ragaszkodó vagy és te vagy a felelős azért, mert ritkábban keres. Azt a benyomást kelti, hogy ezzel a viselkedéssel te lököd el őt magadtól” – hívja fel a leglényegesebb pontra a figyelmet Tina Wilson párkapcsolati szakértő, a Wingman társkereső alkalmazás alapítója. 

  • érzelmi távolságtartás

A manipulatív viselkedésen túl a beszélgetések ritmusát is jellemzően a ghostlightongoló határozza meg, s amikor úgy dönt, figyelmével ránk fókuszál, akkor is érzelmi távolságtartással viseltetik irántunk. Az ilyen személy maximálisan kihasználja az empátiánkat, a lényeg, hogy ő és az igényei legyenek középpontban. 

  • áldozatszerep

Ez az attitűd rendszeres áldozatszereppel is jár: a ghostlightingoló személyek gyakran bújnak a „szegény én” álcája mögé, hogy eltereljék a figyelmet jelenlegi viselkedésükről. Legyen szó akár múltbeli traumákról, vagy jelenlegi nehézségekről, az ilyen beállítottságú randipartner mindig az együttérzésünkre próbál hatni úgy, hogy az iránta érzett sajnálat miatt elterelje a figyelmet az igazán lényeges pontokról. 

ghostlighting, társkereső, ghosting, gaslighting
Kép forrása: NurPhoto/Getty Images

Így reagálj, ha valaki ghostlightingol

Könnyű lenne azt mondani, hogy a szóban forgó illetőt illik azonnal szélnek ereszteni, de mind tudjuk, hogy a párkapcsolatok korántsem ennyire fekete-fehér alapon működnek. A végső szakítás előtt nyugodtan beiktathatunk pár lépcsőfokot, amelyek főképp mentális egészségünket védik. 

  • kérj segítséget

A szakemberek szerint nagy segítség lehet, ha a párkapcsolati vívódásainkat megosztjuk a barátainkkal vagy családtagjainkkal, azaz olyasvalakivel, akiben maximálisan megbízunk. Mivel a ghostlinghtingoló személy gyakran a „saját malmára hajtja a vizet” a beszélgetésekben és minket tesz felelőssé gyakori eltűnéséért, érdemes egy olyan független, külső szemlélőt bevonni az ügybe, aki friss szemmel, madártávlatból kiszúrhatja azokat a „red flageket”, amelyeket feljebb felsoroltunk. Ha úgy érzed, konkrétabb segítségre van szükséged, keress fel egy párkapcsolati pszichológust! 

  • állíts fel határokat

Sokat segíthet, ha tiszta vizet öntesz a pohárba és tisztázod a másikkal a saját határaidat. Ha számodra nem fér bele, hogy hetente egyszer hallasz a másikról, s akkor is csak a neki megfelelő pillanatban, közöld vele az igényeidet és szükségleteidet!

  • engedd el 

Ha úgy érzed, mindent megtettél annak érdekében, hogy ez a kapcsolat a megfelelő vágányra terelődjön, a fenti tanácsokat bevezetted, s mégsem érzel változást, úgy végső soron érdemes elengedni a másikat. Hidd el, hosszú távon hálás leszel azért, ha ma kiállsz magadért!

Források: Glamour.comTheMindsJournal.com
Borítókép forrása: Getty Images