Beszéljünk a párkapcsolaton belüli becenevek használatáról!

Vajon a párkapcsolatban használt kedveskedő becenevek hatással vannak a kapcsolat minőségére?

Mindenkinek van valamilyen beceneve és mindenki becéz valakit vagy valamit. A kedves megszólítás nemcsak személyeknek kijáró, hiszen van, aki az autóját, más a kerékpárját vagy éppen a mosógépét nevezi el. Életünk során kaphatunk néhány elnevezést, amelyek lehetnek kedveskedők, viccesek, de akár megszégyenítőek is.

A születésünk pillanatában elneveznek és ezzel élünk együtt. Vagy megkedveljük és azonosulni tudunk azzal, vagy nem. De már életünk korai szakaszában megjelenhetnek a becenevek is. Ahogyan megszólítanak, annak jelentősége van. Az anyakönyvezett nevünk személyiségünk részét képezi, a becenevünk pedig annak egy másik részét mutatja.

Szerelmes pár
Bensőséges kapcsolatra utal egymás becézgetése / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Becéző szavak

Becenevet ránk aggathatnak osztálytársak, szülők, akár a szerelmünk is. Ez utóbbi kategóriáról lesz most szó.

Nyuszi, Maci, Cica, Kicsim és még sokféle megszólítással élnek a szerelemes párok. Ez azt is jelenti, hogy a párunktól kapott kedveskedő név is hatással van ránk? A neveknek eleve története van: az anyakönyvezettnek és a beceneveknek is. A rendes nevünkön való szólítás hivatalos forma, de a becézés a kapcsolat fokmérője is lehet. Ugyanúgy története van és azt igyekszik kifejezni, hogy milyen személyes és meghitt a kapcsolat. A szerelem, az intimitás igazi kapocs a felek között, de a szavaknak is ereje van, sőt a neveknek is. A szerelemesek között használt becéző megszólítás is az összetartozást jelzi. Ezeket a neveket általában a párok csak egymás között használják, magánéletükön kívülre ritkán viszik. Társaságban vagy idegen környezetben keresztnevükön szólítják egymást.

Domonkosi Ágnes 2002-es kutatásából az derült ki, hogy a 35 év alatti korosztály közül sokan használják a keresztnév becézett formáját kedveskedésként. Ez azonban nem túl egyedi és nem túl intim, hiszen bárki más is szólíthatja a keresztnevén, ezért más becenevet alkalmaznak. Ilyen lehet a szülői szerepre utaló anya, apa és természetesen a nem keresztnévi megszólítások, amelyek nagyon sokfélék lehetnek: bébi, bogyó, bogárka, angyalka. A házaspárok egymás közötti becézgetés során lehet, hogy csak néhány nevet használnak, mások pedig folyton aktualizálják, változtatják. A több név azt sugallja, hogy egyszerre több szerepet is megtestesítenek egymás számára, vagyis mindegyik becézés más jelentést hordoz.

 A kedveskedő megszólítások között állatnevek is szerepelnek: Mackó, Mackókám, Nyuszi, Nyuszifül, Mókuskám, Cicám és még lehetne sorolni. Egy tanulmányban fejtették ki, hogy akik ilyen nevekkel illetik egymást, sokkal boldogabb párkapcsolatban vannak, mint akik nem így tesznek. Azokra is igaz ez, akik valamilyen más (nem állati) becézést használnak egymás között.

Párok becézése
Sokan becézik egymást állati nevekkel / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Egy másik kutatásban amerikai és európai párok vettek részt, olyanok, akik már legalább egy hónapja együtt voltak és 20-71 év közöttiek. A legnépszerűbb becenevekből összeállított lista alapján azt vizsgálták, hogy melyeket használnak meghitt pillanatokban és intim együttlét során. Arra is kíváncsiak voltak, hogy melyik név alkalmazásakor érezték magukat legelégedettebbnek.  Azt találták, hogy a becenevek alkalmazása a szüleink iránt kifejezett szeretet megnyilvánulása a szerelemben, amely mindenképp bensőséges kapcsolatról árulkodik. Az európai és amerikai párok többsége használ becéző megszólítást. Az így kedveskedő párok elégedettebbek voltak magánéletükkel, mint azok, akik mellőzték a beceneveket. Ha kíváncsi vagy a tíz magyar legkedveltebb kedves megszólításra, akkor kattints IDE.

A magánéletünkben a becézés azt feltételezi, hogy intim, érzelmi alapon működő kapcsolatban vagyunk, amely a szeretetnyelvünk része. Azonban a hálószobában használt megszólítások már egészen mások lehetnek, ha egyáltalán van rá igény. Van, akit ez felcsigáz, azonban a tanulmányból mégiscsak az derül ki, hogy a legtöbbeket idegesít, ha szex közben valamilyen becenévvel illet a társuk.

A,pair,of,lovers,,hug,,kiss,,laugh,and,have,fun.
A kapcsolat oldottságát is segíti a becézés / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Végletekbe is lehet esni, ugyanis az sem jó, ha egyáltalán nem becézik egymást a párok, mert az az elhidegülést, felszínes kapcsolatot mutat, de a túlságosan gügyögő becézés mögött sem biztos, hogy az van, amit kifelé mutatni akarnak.

A „hogyan?” és „hol?” kérdése

A szerelemben a beceneveket a kedveskedés, az erős kötődés, az intim kapcsolat hívja életre és az a célja, hogy oldja a hangulatot, éreztesse az összetartozást. A legjobban ezek az elnevezések akkor működnek, ha ez mindkét fél számára elfogadott, kedvelt. Bármennyire is hízelgőnek szánnak egy kedves becenevet, ha azt az illető utálja, irritálja. Egy kapcsolaton belül ezeket érdemes tisztázni. Nem mindenki kedveli a beceneveket és ezt erőltetni nem is szabad, de lehet, hogy csak másikat kell találni. 

A másik nagyon fontos kérdés, hogy ezeket a megszólításokat kinek a jelenlétében alkalmazzuk? A férfiak sokkal érzékenyebbek erre. Egy szerelmes pár között elhangzott kedves megszólítás egészen máshogy hat idegenek, más férfiak jelenlétében. Méltóságát vesztett emberré válhat az erősebb nem tagja, valamint arra is gondolni kell, hogy ezzel az intimitását veszíti a megszólítás.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Hűtsd le magad egy vegán kapros töklevessel!