A párterápia mint mentőöv

2021. 10. 09.

Úgy érzed, hogy bajban van a kapcsolatod és már a párterápia ötletét is felvetetted? Ehhez is két emberre van szükség.

A jelenkor társadalmára jellemző, hogy a válások száma megemelkedett. Miért is lehet ez így? Hiszen a mai világban sokkal inkább érvényben van az érzelem miatti elköteleződés. Volt idő, amikor a vagyon, a földterület, a vérvonal, a rang sokkal mérvadóbb volt a kapcsolatok alakulásában, mint a szerelem, és még a válásának a gondolata sem fogalmazód(hat)ott meg a fejekben. Sok esetben gyermekkorban, ismeretlenül történt az eljegyzés, majd a házasságkötés is. Ha belegondolunk, hogy ez a mai világban elképzelhetetlen, pláne, hogy ebből házasság szülessen, akkor elképesztőnek tűnik, hogy egykor ez természetes volt és sírig tartó kapcsolat alakult. Hogy mi tartotta őket együtt? Idővel megszerették, megszokták egymást a szerelem nélküli házasságban is. Sőt akár még szerelem is szövődött. A jó hírnév miatt a válás szinte elképzelhetetlen volt, így nem volt más: ami elromlott, azt megjavították.

Ma ez az elképzelés már nem ilyen logikusan működő. Felállni és kifordulni abból, amit már nem érzünk működőképesnek az gyorsabb, könnyebb és jobb választásnak tűnik. Azonban nem mindenki gondolja úgy, hogy a problémák megléte egyet jelent a különválással. Mi adhat kapaszkodót a házasság megmentésére?

Párterápia, segítéség (lehet) a bajban

Amikor a kapcsolatban pengeélen táncolók úgy döntenek, hogy megkísérlik megmenteni a kapcsolatukat, a párterápia gondolata is felmerülhet külső segítségként. Kiderülhet, hogy igazából már régóta jelen van az a problémaforrás, amelyről igyekeztek nem tudomást venni. A gondok szőnyeg alá seprése azonban csak a szemnek látható dolgokat takarja el. A lélekben és a gondolatokban ott fortyognak az érzelmek.

Párterápia
Kép forrása: Pexels

„Azért kell dolgoznunk a házasságunkon, mert hisszük, hogy értékes, nem pedig azért, mert próbáljuk értékessé tenni.”

Mindig segítség?

A fenti idézet Mark Gungor amerikai keresztény lelkésztől származik, aki nemcsak hivatása miatt tud ilyen bölcseket írni a házasságról, hanem maga is több évtizede él boldog házasságban. Az ő tollából született meg a Férfiagy, női agy című, hazánkban is kapható könyv. A házasságról azt vallja, hogy a romantika egyáltalán nem a boldog házasság egyik fontos alkotóeleme. A házasságokon dolgozni kell. Méghozzá jól. Vagyis a házasélet nem attól lesz jó, ha a megfelelő embert választunk párunkként, hanem attól, ha helyesen cselekszünk. Csalóka képet nyújtunk a kapcsolat elején a társunknak és fordítva. Idővel azonban minden kiderül. Fontosabb, hogy a tökéletes helyett olyat párt keressünk, akinek alapértéke a szeretet, az elfogadás, a megbocsátás és a türelem.

A párterápia már annak jelzője lehet, hogy valami megbicsaklott a házasságban. Az alkalmak során kiderülhet az, hogy a párok tagja közül ki szeretné a kapcsolat újbóli fellángolását vagy épp ellenkezőjét. A felvázolt gondok átbeszélésekor kimondhatják érzelmeiket, mert ez közelebb viszi őket a megoldáshoz. A megoldás azonban nem mindig a házasság egyben tartásával, a felek kibékülésével végződik.

Egymásra találás
Kép forrása: Pexels

A mély beszélgetések, az igazi okok és problémák feltárása és színre kerülése akár azt is megerősítheti a házaspárokban, hogy végérvényesen véget kell vetni a közös életükben. Az sem a kapcsolat megtartását segíti, ha csak az egyik fél szeretne benne maradni a kapcsolatban, a párterápia ugyanis akkor működik, ha mindketten meg szeretnék menteni a kapcsolatot.  

Borítókép forrása: Pixabay