Barion Pixel Honnan tudhatod, hogy vemhes a macskád? Nem csak a nagy pocak árulkodó – Coloré

Honnan tudhatod, hogy vemhes a macskád? Nem csak a nagy pocak árulkodó

2022. 04. 28.

Amennyiben vemhes a macskád annak persze vannak egyértelmű testi, de még inkább viselkedésbeli jelei. Cikkünkben ezekről lesz szó.

Ha vemhes a macskád, akkor erre nem csupán a domborodó pocakjából következtethetsz: számos egyéb viselkedésforma – már jóval a nagy has kialakulása előtt – jelzi, hogy hamarosan kiscicák születnek.

Innen tudhatod, hogy vemhes a macskád

Abbamaradt a tüzelés: ha kedvenced egyik napról a másikra hirtelen elveszti érdeklődését a kandúrok iránt, akkor valószínűleg vemhes.

Duzzadt, piros mellbimbók: a vemhesség első szembeötlő jele, hogy a cica mellbimbói megduzzadnak és kipirosodnak, amikor pedig tej is szivárog a bimbókból, az arra utal, hogy egy-két napon belül szülni fog.

Nagyobb étvágy: más fajokhoz hasonlóan a vemhes macska is többet, nagyobb étvággyal eszik, ezért ez is árulkodó jel lehet.

Nagy has, reggelente hányás: a cica hasa az ötödik hétben hirtelen megnő, és innentől kezdve folyamatosan növekszik egészen az utolsó hétig. Ilyenkor elképzelhető, hogy reggelente hányi fog. Ez alapjáraton normális, de ha napi szinten előfordul, akkor célszerű megmutatni őt egy állatorvosnak.

Szeretethiányos lesz: akárcsak a terhes kismamák, úgy a vemhes cicák is nagyobb odafigyelést igényelnek, így például gyakrabban kérhetik, hogy simogassák őket, hogy játsszanak velük és szeretgessék őket.

Keresi a legalkalmasabb helyet a szülésre: amikor érzi, hogy hamarosan jönnek a kicsik, a mamacica egy eldugott, kényelmes hely után kutat, ahol világra hozhatja őket. Ezért rendezz be neki egy kényelmes zugot, védve őt a zajtól és a napfénytől.

A macska vemhességének szakaszai

A legtöbb esetben a felelős állattartás magában foglalja a macskák ivartalanítását, amellyel nemcsak a nemkívánatos macskák számát csökkented, hanem kedvencedet is megóvod a különféle betegségek, például a mellrák és a méhfertőzések kialakulásától. Ha azonban vemhes a macskád, függetlenül attól, hogy a megtermékenyítés szándékos volt-e vagy sem, fontos megismerned a vemhesség szakaszait.

Megtermékenyítés

Ahhoz, hogy a macska teherbe essen, mindenekelőtt ivarérettség szükséges, illetve az, hogy tüzeljen. Egy ivaros macska tüzelési ciklusa négy hónapos kor után szinte bármikor elkezdődhet, és leggyakrabban szezonálisan, február és április között fordul elő, de bizonyos esetekben ősszel is jelentkezhet. A tüzelő macska körülbelül hét napig megtermékenyíthető, de ez az időkeret nagyon eltérő lehet. Ez idő alatt a nőstények általában sokkal hangosabbak és ragaszkodóbbak. Emellett gyakrabban is vizelhetnek, vagy vizelettel megjelölhetnek tárgyakat. A macskák úgynevezett „indukált ovulátorok”, ami azt jelenti, hogy a párosodás arra ösztönzi a petefészkeiket, hogy petesejteket engedjenek ki a megtermékenyítéshez, így a párzást nem kell egy meghatározott ovulációs eseményhez időzíteni.

A macska petesejtjének megtermékenyítése több lépésből áll. Először a spermium és a petesejt összeolvad, ezt zigótának hívják. Ezután több sejtosztódási kör végbemegy, hogy kialakuljanak a kezdeti sejtek, amelyekből aztán létrejön az embrió. Minden lépés egy új szakaszt nyit az embrió fejlődésében. A méhnyálkahártyába nagyjából két héttel a megtermékenyítés után ágyazódik be. Az embriók a méhszarvak mentén, egyenletesen elhelyezkedő formációt alkotnak.

Az embrió fejlődése

Az embriók fejlődésével a sejtek tovább vándorolnak és a szervezetben található összes szerkezet prekurzoraira specializálódnak. (A prekurzor – más néven előanyag – olyan vegyület, mely egy másik vegyületet előállító reakcióban vesz részt.) Ez három különálló sejtrétegből indul ki, amelyek majd a bőrt és az ideg- és bélrendszert, valamint a többi szervet alkotják. A méhlepény a beágyazódást követően alakul ki, lehetővé téve a tápanyagok és salakanyagok cseréjét az anya és az embrió között. Minden embriónak saját magzatvízzacskója és placentája van. A terhesség harmadik hetére elérik a 2,5 cm-es átmérőt, egy tapasztalt állatorvos pedig fizikai vizsgálat során ki is tapinthatja őket.

Ha Vemhes A Macskád, A Mellbimbói Kipirosodnak
Ha vemhes a macskád, akkor a legelső jel, hogy a mellbimbói kipirosodnak (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

A vemhesség első hónapjában, ahogy az embriók továbbnőnek, a nőstény hízni fog, és ahogy már írtuk, többet eszik. A terhesség előrehaladtával a macska mellbimbói megduzzadhatnak, kipirosodhatnak vagy sötétebb színűvé válhatnak, emellett viselkedése is megváltozhat, beleértve a „fészekrakás” jeleit is. Fontos, hogy jó minőségű macskaeledelt biztosíts neki, amely kizárólag vemhes macskáknak készült, vagy esetleg olyat, ami az átlagosnál több tápanyagot és kalóriát tartalmaz.

A vemhesség vége és a szülés

Ahogy közeledik a szülés időpontja (körülbelül kilenc héttel a megtermékenyítéstől, vagy 65 nappal a párzás után számolva), a nőstény számos jelzést produkálhat. Például folyamatosan a tökéletes „szülőszobát” keresi, hogy megfelelő helyet találjon kölykei számára. Ezért, amint azt már említettük, fontos, hogy alakíts ki számára egy megfelelő, biztonságos helyet, amit puha, meleg anyagokkal kibélelsz. Jó ötlet a lakás egy félreeső, csendes helyén, puha törölközővel vagy ágyneművel bélelt dobozzal vagy kosárral segíteni macskádat.

Innentől kezdve egészen a születésig a nőstény a magzatok növekedésére koncentrál, amihez nagy mennyiségű energiára van szüksége. Ügyelj hát arra, hogy jó minőségű, vemhes macskáknak szánt eleséget biztosíts számára, vagy esetleg etesd egy magasabb kalóriatartalmú táppal. Ezenkívül tartsd a lakásban, és minimalizáld körülötte a stresszfaktorokat. A hirtelen szeretetéhség szintén a közelgő szülés jele. Elképzelhető, hogy a macskád mindig a közeledben szeretne lenni, de a jelek közé tartoznak a különböző viselkedésbeli változások, például nyugtalanság, ingerlékenység, lihegés, „fészekrakó” viselkedés, folyamatos dorombolás, valamint az idegenekkel és más macskákkal szembeni barátságtalanság. Körülbelül 24-48 órával a szülés előtt tej váladékozhat a macska mellbimbójából. Ez azt jelzi, hogy a kiscicák már úton vannak, és mindjárt kibújnak.

Honnan Tudhatod Hogy Vemhes A Macskád
Ha vemhes a macskád, hirtelen sokkal bújósabb, szeretetéhesebb lesz, és persze sokkal több törődést igényel (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

A vajúdás megindulása általában meglehetősen gyors, így a kölykök általában 6-8 órán belül megszületnek. Az anya 60 percenként vagy ennél kevesebb idő alatt, egyesével hozza világra kicsinyeit. Ha több mint 60 perce erőlködik anélkül, hogy kismacska születne, az bajt jelezhet, ezért ilyen esetben azonnal hívj állatorvost. Néha a macskák átmenetileg leállíthatják a vajúdást, ha stresszesek, ezért nagyon fontos, hogy biztonságos, csendes helyet és zavartalan nyugalmat biztosíts számára. Ha szünetel a vajúdás, akkor nincsenek lökések, tehát ez más, mint a szülés közben fellépő komplikációk.

A vemhes macska gondozása

Ha vemhes a macskád, azonnal mutasd meg egy állatorvosnak, aki elvégzi az általános állapotfelmérést,beleértve a FIV (macska-AIDS) és FelV (macskaleukózis) teszteket, illetve tájékoztat az egyéb szükséges megelőző egészségügyi intézkedésekről, amelyek szintén fontosak egy vemhes macska számára. Feltéve, hogy kedvenced egészséges, a terhesség alatti megfelelő gondozás magában foglalja a tápanyagokban gazdag étrendet, valamint a friss, tiszta vizet. A macskát mindig a házban kell tartani,és kizárólag prémium minőségű cicatápot vagy vemhes és szoptatós macskáknak való eledelt kell kapnia egészen addig, amíg a kicsinyei már önállóan esznek.

Lehetséges problémák

Bár a terhességgel vagy szüléssel kapcsolatos problémák ritkák a macskáknál, ám ha mégis kialakul valami, akkor az többnyire nagyon súlyos. Emiatt fontos, hogy kéznél legyen a legközelebbi sürgősségi állatorvosi rendelő címe és telefonszáma. Az állatorvos felkeresését általában a terhesség alatti szokatlan tünetek indokolják. Az alábbiakban felsorolunk ezekből néhányat.

Rángógörcs

A kalciumhiány rángógörcsöt, egy életveszélyes állapot kialakulásához vezethet, amely leggyakrabban a kölykök egy-négy hetes kora körül fordul elő, amikor a mamacica a legtöbb tejet termeli. Ha azt látod, hogy a nőstény nyugtalan, ingerlékeny és zihál, nehezen jár és rángatózik, akkor azonnal állatorvoshoz kell vinni.

Spontán vetélés

A vemhes macska rossz egészségi állapota, beleértve bizonyos fertőzéseket, spontán vetélést okozhat. Ha ez a terhesség korai szakaszában történik, az embriókat egyszerűen felszívja az anya szervezete, ami általában tünetmentes. Ellenkező esetben láz, vérzés vagy zöld váladékozás a hüvelyből, valamint depresszió is kialakulhat. A spontán vetélést követően a macska folyamatos felügyeletet igényel, illetve állatorvosnak is meg kell vizsgálnia, mert az elhalt és az életben maradt magzatok méhfertőzést okozhatnak.

Reszorpció

A reszorpció egy érdekes jelenség, amelynél az elhalt embriót teljesen felszívja a macska szervezete a terhesség korai szakaszában. A felszívódás során ritkán jelentkeznek külső tünetek. Mivel egy alomban általában több kiscica születik, előfordulhat, hogy erről neked nem is lesz tudomásod, mivel a többi kölyök születése a szokásos módon zajlott. Ha a vártnál jelentősen kevesebb cica született, elengedhetetlen az állatorvosi látogatás annak biztosítása érdekében, hogy ne maradjanak magzatok kedvencedben.

Rendellenes szülés (dystocia)

Ha egy vajúdó macska több mint egy órán keresztül nyom anélkül, hogy cicáka születne, ez a dystocia jele lehet. A rendellenes szülés számos különböző okból előfordulhat, például ha túl sok vagy túl kevés kölyökkel várandós, vagy már idősebb az anyacica, az egyik kölyök az átlagosnál nagyobb, netán valamilyen születési rendellenessége van. Fontos, hogy azonnal fordulj állatorvoshoz, ha azt gyanítod, hogy több mint egy óra eltelt a szülések között. Egyes esetekben császármetszésre lehet szükség az anya és a cicák megmentéséhez.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix