Barion Pixel Segítség, bepisil a kutyám! Mit tegyek? (X) – Coloré

Segítség, bepisil a kutyám! Mit tegyek? (X)

2023. 12. 17.

Gazdiként természetes, hogy imádjuk a kutyánkat, hiszen annyira cuki, okos, szeretnivaló, vicces… de azért már közel sem lelkesedünk, amikor a lakásban végzi el a kis- vagy nagydolgát, és fel kell takarítani utána a végterméket.

De vajon milyen okai lehetnek annak, ha az eddig szobatiszta kutya bepisil, és kell-e aggódnunk miatta?

Mikor lehet normális ez a jelenség?

Először is nyugi, nem mindig jelent bajt az, ha az eb a lakásban ürít. Kölyköknél, idős állatoknál és korábban csak kint tartott kutyáknál ugyanis bizony előfordul.

Képzeld csak el: kiskutyád könyörgő szemekkel néz rád, és jelzi azon az édes, vékony kis hangján, hogy itt az ideje megtölteni a pocakját. Fel is töltöd a tálját a Kutyakajas.hu Webáruházból vásárolt N&D kutyatáp bárány és áfonya puppy eledelével, majd mosolyogva figyeled, ahogy behabzsolja a finom eleséget.

Csakhogy a természet első számú törvénye, hogy ami a kutya egyik végén bement, az valamilyen formában hamarosan távozni fog a másikon. Ideális esetben ez a kertben vagy a szokásos napi séta közben történik meg, de a kölykök még nem tudják olyan jól kontrollálni a hólyagjukat, és a napirendet is szokniuk kell. Emiatt megeshet, hogy egyszer csak ott hever majd a padlón egy gyanús sárga kis tócsa vagy egy “illatos csomag”.

Ám ne aggódj, a kutya szép lassan megtanulja majd a rendet és szobatiszta lesz, addig pedig türelem! A szobakennel és a kutyapelenka használata nagyban megkönnyítheti a dolgod.

Az idős állatoknál szintén lehetnek gondok a szobatisztasággal, náluk viszont már csak az segít, ha egyszerűen elfogadod, hogy mostantól gyakrabban kell kiengedni a kertbe vagy levinni sétálni.

A bepisilés lelki okai

Ha egy felnőtt, eddig szobatiszta kutya váratlanul elkezd bepisilni vagy -kakilni, annak fizikai és pszichés okai egyaránt lehetnek.

Az egyik ilyen, ha az állat örömében “csurrant” be, ha mondjuk napközben egyedül volt és végre hazaértél a munkából. Ilyenkor annyira boldog, hogy bizony megesik, hogy ellazítja a hólyagját. Ezért viszont sose szidd vagy büntesd meg, hiszen ő csak nagyon örül annak, hogy újra a közelében vagy.

Egy másik, kevésbé örömteli ok lehet a szeparációs szorongás. Ilyenkor az állat nehezen viseli a gazdája távollétét, szorongani kezd, ha egyedül marad, és ekkor előfordul, hogy a lakásban végzi el a dolgát. Ezzel a problémával mindenképp foglalkozni kell, érdemes lehet egy tapasztalt kutyatréner segítségét kérni.

És végül a testi okok

Sajnos az is egy opció, hogy a kutya bepisilésének valamilyen egészségügyi probléma az oka. Ezt a tünetet előidézheti cukorbetegség, húgyhólyaggyulladás, inkontinencia, szukáknál méhgyulladás, kanoknál prosztatamegnagyobbodás, húgykő, babézia…

Ennek a megállapítása azonban az állatorvos feladata, így ha az ebnek gondja van a szobatisztasággal (és nem kölyök, idős vagy frissen befogadott), akkor az első lépés mindig egy látogatás legyen a dokinál, hogy a szervi okokat ki lehessen zárni, vagy ha kell, akkor megfelelően kezelni.