Nyuszit hozott a nyuszi? Íme 5 dolog, amire szüksége lesz!

2023. 04. 12.

Ha a húsvéti nyúl a tojások mellett nyuszit is ,,tojt”, egyfajta teher is a nyakunkba szakad ezáltal, döntsünk bárhogyan is a sorsáról. Amennyiben megtartjuk, jó pár dolgot be kell szerezni ahhoz, hogy kényelmes otthont biztosíthassunk számára.

Húsvétkor több háztartásba kerül nyúl, és sok esetben váratlan meglepetés, nemcsak a gyerekeknek, hanem a szülőknek is. Ilyenkor nehéz helyzet előtt állunk: megtartsuk a kisállatot vagy ne? A gyerek nyilvánvalóan örül neki, és természetesnek veszi, hogy a nyuszi ezentúl velünk él, ám a mi fejünkben csak a gondok listája gyarapszik. Ha gyermeki nyomásra úgy határozunk, hogy megtartjuk a kisállatot, máris szembesülünk az első problémával: hosszabb távon nem működőképes a kartondoboz, amiben érkezett.

5 dolog, amire a nyuszinak szüksége van

Természetesen élete során sok mindenre van szüksége egy kisállatnak, de ezzel a nyuszi-kezdőszettel nem nyúlhatunk mellé. Fontos azonban tudnunk, hogy a nyuszik társaságkedvelő lények, úgyhogy sok foglalkozást igényelnek, vagy éppen egy társat, akivel elvannak napközben. Ha tengerimalacunk már van otthon, nem érdemes betenni mellé az új családtagot, mert mindkét állat máshogy kommunikál, így nem tudnak egymással mit kezdeni, ráadásul a nyúl veszélyt is jelenthet a malacra. Amennyiben úgy döntünk, hogy velünk marad a nyuszi, tartsuk észben, hogy akár 12 évig is élhet, ezért hosszú távú elköteleződést jelent!

Ketrec

Mindegy, hogy kint vagy bent tartjuk a nyuszit, ketrecre szüksége lesz, mert ekképp szabályozhatjuk, hogy mikor jöhet ki, és neki sem esik bántódása, ha esetleg kint találnánk meg a végleges helyét. Egy nagyobb, tengerimalacnak való ketrec elég lehet neki, ha gyakran ki van engedve, ám ha több nyuszit kaptunk, nagyobb helyben kell gondolkodnunk!

Alom

Tán meglepő lehet, de a nyuszik szobatisztaságra szoktathatóak, így bátran kiengedhetjük őket a ketrecből, nem kell attól félnünk, hogy takarítanunk kell utána. Ehhez egy, jellemzően a ketrec sarkához illeszthető műanyag alomtálcára és természetesen alomra van szükségünk. A nyulunk méretétől függ, hogy mekkora tálcára lesz szükség: törpenyulak esetében elég a sarokba tehető, ám nagyobb nyulak esetén méretesebbel kell terveznünk! Az alomra szoktatáshoz szórjunk egy kis fapelletet a ketrec négy sarkára, és ahová ürít a nyuszink, oda tegyük az almot, benne a pellettel. Pár ,,nyuszibogyót” szórjunk bele, így tudni fogja a kisállatunk, hogy mire való a hely. Helyezzünk a közelbe szalmát és vizet is, így ha ott pihen, mindent kényelmesen elérhet.

A nyuszi kint és bent is jól érezheti magát, de mindenképpen szüksége lesz egy ketrecre!
A nyuszi kint és bent is jól érezheti magát, de mindenképpen szüksége lesz egy ketrecre! / Kép forrása: Unsplash

Ennivaló

A nyuszik arról ismertek, hogy sok répát esznek, ám korántsem ez a fő táplálékuk. Az étkezésük tetemes részét a különböző szénafélék teszik ki, így legalább egy, de inkább többfajta szénát adjunk neki! Természetesen zöldféléket is kaphat, így friss salátát vagy különböző zöldfűszereket, nem is beszélve a boltok polcain található nyúltápokról, de szénát étkezéseken kívül is hagyjuk neki! Ez azért is fontos, mert nemcsak az emésztése lesz egészséges ezáltal, hanem a fogait is koptatja, amely folyamatosan nő.

Itató

A nyulak kizárólag vizet isznak, és meglepően sokat! Nyula válogatja, hogy szopogatós itatóból vagy tálból szeret inni. Elsőként próbálkozzunk meg a tállal, mert sokkal könnyebben és olcsóbban beszerezhető. Figyeljük a nyulat, és ha nem fogyaszt belőle egy-két napon belül, álljunk át a szopogatós itatóra! Fontos, hogy naponta adjunk friss vizet, de ennek szükségességét látni is fogjuk, ugyanis garantáltan elfogy egy nap alatt a kitett víz nagy része!

Játék

A nyuszik rendkívül játékos lények, és könnyen taníthatóak is! Természetesen nincs rá mód, hogy a nap minden percében foglalkozzunk velünk, de megfelelő játékokkal jól elszórakoztathatják magukat. Különböző alagutak és szétrágható labdák állnak rendelkezésünkre, de akár olyan műanyag játékot is vehetünk, amibe ételt rejthetünk el, nyuszinknak pedig rá kell jönnie arra, hogy hogyan juthat hozzá.

Természetesen a ketrecet tisztítani is kell, ám ezekhez nincs szükség feltétlenül speciális szerekre: szappanos vízzel és alapos öblítéssel is megoldhatjuk. Fontos, hogy tapasztaljuk ki, hogy nyulunk mit szeret, így játék és ennivaló tekintetében is a kedvében járhatunk tapsifülesünknek!

Forrás: Pets at Home, Blue Cross.

Nyitókép forrása: Unsplash