Barion Pixel Madár van a háznál? Ezek életveszélyesek lehetnek rá! – Coloré

Madár van a háznál? Ezek életveszélyesek lehetnek rá!

2022. 04. 19.

A madarak rendkívül különleges lények, és emiatt igényeik is teljesen mások, mint az emlősöknél megszokhattuk: nemcsak azt kell megválogatnunk, hogy mit adunk nekik enni, hanem azt is, hogy mi magunk milyen eszközöket használunk otthonunkban!

A madarak rendkívül érzékeny lények. A természetben sem fogyasztanak el akármit, ráadásul szervezetük egy kisebb-nagyobb sokk hatására is felmondhatja a szolgálatot. Kis testük számos olyan tényezőnek van kitéve, aminek a többi állat nincsen, így fokozattan figyeljünk oda, ha papagájt, kanárit vagy bármilyen madárfélét tartunk otthonukban!

Nem mindegy, miben főzünk!

Mielőtt rátérnénk a tiltott ételekre, kezdjük azzal a helyiséggel, ahol az étel készül! Minden olyan serpenyő, ami teflonnal, vagy bármilyen, ragadást gátló anyaggal van bevonva, ártalmas. Ilyenek lehetnek a különböző serpenyők, a lábasok vagy akár a grillek is. Amikor az eszközöket bevonó anyag túlmelegszik, olyan gázokat bocsát ki, amik lebontják a madarak tüdejében lévő szöveteket, így ölve meg őket. Ez szerencsére leginkább a régi edényekre igaz, ugyanis mostanában ügyelnek rá a gyártók, hogy ne használják a káros anyagot, ennek ellenére nem árt vigyázni!

Az öntisztító sütők átka

Akárcsak az edények esetében, itt is a bevonat a ludas: öntisztításkor a sütők rendkívül forróak lesznek – jobban felmelegednek, mint sütéskor – így a sütő bevonatában lévő anyagokból elszabadulnak a toxikus gázok. A helyzetet súlyosbítja, hogy a sütő ilyenkor leégeti a szennyeződéseket, legyen szó étel- vagy olajmaradékról, amiket szintén nem egészséges belélegezni, különösen a madaraknak. Jobban járunk, ha magunk takarítjuk a sütőnket, hiszen a vegyszerek semmilyen kárt nem okoznak, ha kedvencünk másik szobában tartózkodik takarítás alatt.

A madárnak nincs dolga a konyhában!
A madárnak nincs dolga a konyhában! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Még mindig a forróság…

A legtöbb gondot azok a tárgyak okozzák, amiket fel lehet melegíteni. A vasalók, elektromos fűtőtestek, hajszárítók, hajgöndörítők és pattogatott kukorica-készítők szintén tartalmaznak egy teflonhoz hasonló, PTFE nevű anyagot. Ügyeljünk rá, hogy ne vasaljunk abban a szobában, ahol madarunk tartózkodik! A legjobb, ha új készülék beszerzésekor utánanézünk, hogy tartalmaz-e PTFE-t, illetve a már meglévők esetében gondoskodjunk arról, hogy másik helyiségben használjuk a tárgyakat!

Nap, sütés

Ugyan ahogy mi, a madarak is szeretik a napsütést, ám számukra is csak egy ideig kellemesek a nap sugarai. Nagyon meleg esetén – különösen, ha ablakon keresztül süt be a nap – kedvenceink sem bírják a meleget, még akkor sem, ha fürdési lehetőséget hagyunk nekik. Ha szeretnek az ablakban ücsörögni, akkor is gondoskodjunk róla, hogy csak akkor legyenek ott, amikor nem tűz oda a nap, illetve ha elmegyünk otthonról, akár a szórakozásuk árán is vegyük el őket az ablakból!

Mit ne egyen a madár?

A szelíd madarak hajlamosak arra, hogy mindenbe beleegyenek, amiről azt látják, hogy mi is fogyasztjuk. Ez egy darabig aranyos, de csak akkor, ha salátát csipegetnek le a tányérunk széléről, akkor nem, ha számukra kártékony ételeket. Azt gondolnánk, hogy csak a főtt, zsíros ételek ártalmasak, ám nem így van: a nyers avokádó, a rebarbaralevél, a hagyma és a gomba is halálos lehet számukra.

Ezen felül természetesen a már említett zsíros ételek, illetve a csokoládé, a koffein és a tejfélék is a végzetüket jelenthetik. A magokkal is vigyáznunk kell: kedvenc táplálékuk a köles, de nem minden mag étel számukra! A gyümölcsök magjai, így az alma, a barack, a szilva- és a meggy, illetve a cseresznye magja is ártalmas számukra, ám maga a gyümölcs nem, így azt bátran adjuk! Arra mindenképpen ügyeljünk, hogy bármilyen gyümölcsöt vagy zöldséget alaposan mossunk meg, mielőtt madarunknak adunk belőlük, de a legjobb, ha meghámozzuk őket!

Meglepően sok zöldség ártalmas lehet kis barátunknak
Meglepően sok zöldség ártalmas lehet kis barátunknak / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Mérgező növények

A szobanövények rendkívül dekoratívak tudnak lenni, és ártalmatlanok is – egészen addig, míg nincs a lakásban egy repkedő kis lény, aki alkalom adtál beleeszik. Ha madarunk hajlamos rárepülni a zöldre, gondoskodjunk róla, hogy abban a szobában, ahol kiengedjük, ne legyenek számára ártalmas növények! A hozzáértők javasolják, hogy az ülőrúd ne műanyagból, vagy előre legyártott fából készült rúd legyen, hanem természetes fa. Mielőtt levágnánk az első ágat, ami szembejön, tudjuk meg, mivel van dolgunk, hiszen madarunk óhatatlanul fogyaszt a rúdból, így nem mindegy, miből van! Ha alma-, dió-, vagy nyírfa ágából szerezzük be a rúdnak valót, nem okozhat problémát kisállatuknál.