Extrém háziállatok – cukik vagy ijesztőek?

2021. 09. 10.

Szemléletünk nem egyforma, ezért nem is ugyanazok a dolgok tetszenek. Ez még abban is megmutatkozik, hogy milyen háziállatokat tartunk cukinak.

Elszántság, felelősségtudat szükséges ahhoz, hogy belevágjunk abba az akár évtizedeken át ívelő kalandba, amelyet állattartásnak neveznek. A hobbiból tartott állatok esetében semmilyen anyagi hasznot nem remélhetünk, ellenben életük végéig tartó gondoskodást és nyugodt, boldog életet szükséges biztosítanunk. Ez a helyes hozzáállás, máskülönben nem is érdemes belefogni.

A legáltalánosabban ház körül megjelenő társállataink között a kutya és a macska szerepel, de a madarak, a kisebb rágcsálók és az akváriumi lakók is népszerűek. Divatból és az átlagostól eltérő igényből is fakadhat, hogy van, aki a cukiságfaktort nem a kutyusokban és cicusokban méri. Számukra más fajok jelenthetik azt a kedvencet, amellyel az otthonukat és az életüket is meg kívánják osztani. Ha hiszed, ha nem, a kígyótartásánál is van sokkal extrémebb vagy legalábbis különlegesebb.

Mosolygó kopoltyús

Az akváriumi közeget igénylő vízi állat a mexikói axolotl. Az arcberendezésének köszönhetően állandóan kedves mosolyt felvevő kétéltű egyre népszerűbb. Nemcsak az ábrázata különleges ennek az élőlénynek, de tekintettel arra, hogy szinte bármelyik testrészét képes visszanöveszteni, ha az komoly sérülést szenved, lenyűgözi az embert. Az akár 25 évig is elélő állat tartása sem bonyolult, de nagy méretű akváriumot szükséges beszerezni ahhoz, hogy a mosolya őszinte maradjon. Máskülönben akár halálos kimenetelű depresszióba zuhanhat.

Haziallat (2)
Kép forrása: Pixabay

Szőrös, de nem négylábú

Az akváriumok világából a terráriumokba látogatunk el. A szőrös állat esetében nyolc lábbal kell számolni, ha egy tarantulára szeretnél benevezni. Igen, van ugyanis egy olyan szűk réteg, akiket a pókok vonzanak, és mindenképp velük szeretnék megosztani otthoni közegüket. A madárpókokat ugyan nem lehet és nem is érdemes babusgatni, mert csípésük nem kellemes. Jó hír azonban, hogy nem is halálos. Számukra kisebb terrárium is elegendő és a gondozásuk sem olyan bonyolult, mint sokan gondolják. Egyáltalán nem neked való különleges háziállat, ha az otthonodban albérletben élő pókoktól is irtózol.

Négylábú, de nem kutya

A terráriumot elhagyva, a kertben elélő, de igazi kedvenccé tehető a törpemalac, amely nem is olyan extrém módja az állattartásnak, de egy alpaka már annak minősül. Lakásban ugyan nem tartható állat, mert szüksége van a legelőre, de még így is viszonylag olcsó a tartása. A jámbor és hűséges alpaka megvan az ember társaságában is, de fajtársaival is boldogan ellegelész. Egyre többen választják kedvencüknek.

Soklábú kedvencek

Ha a rovarok megszállottja és csodálója vagy, akkor nem okoz gondot az együttélés egy botsáskával, vagy óriáscsótánnyal. Valószínűleg nem a legáltalánosabb választás, ám gondozásuk meglepően egyszerű, nem túl időigényes, még kézbe is vehetők.

Haziallat (3)
Kép forrása: Pixabay

Egyet semmiképp sem szabad feledni semmilyen háziállat esetében sem: egész életen át tartó gondoskodásra van szükség. Akár több évtizeden át társaink lehetnek, ezért érdemes átgondolni a lehetőségeinket és képességeinket az elköteleződés előtt. Azt is érdemes mérlegelni, hogy tartásuk milyen feltételeket igényel.

A hírességek is gyakran választanak maguknak egzotikus vagy éppen extrém háziállatokat, erről bővebben ITT olvashatsz.

Borítókép forrása: Pixabay