Barion Pixel 5 családi kutya, avagy 5 szőrös bébiszitter, játszótárs és családtag – Coloré

5 családi kutya, avagy 5 szőrös bébiszitter, játszótárs és családtag

2023. 10. 29.

Családok milliói hoznak olyan döntést, hogy kutyát tartanak már azelőtt, mielőtt gyermeket vállalnának. Sőt, sok pár éppen azért vesz magához egy kutyát, hogy még a családalapítás előtt némi rálátást nyerjenek milyen valakiről gondoskodni. Ha a gyerekek unszolására hoztátok meg a döntést, akkor nem mindegy, hogy milyen családi kutyát választotok.

Olyan közhellyel indítok, mint a kutya az ember legjobb barátja. Aki azonban kutyatartó és nem csak háziállatként tekint négylábújára, az bátran ki meri mondani, hogy a kutya egyenértékű családtag. Az a gyermekes család, ahol nincs hűséges négylábú, előbb vagy utóbb elérkezik az a pont: kutya kell, méghozzá családi kutya!

Családi kutya
Csupa jót tesz a gyermeknek, ha kutya társaságában nőhet fel / Kép forrása: morrowlight / Getty Images

Amiért előnyös lehet gyermek mellé a kutya

Már kutatásokkal is igazolták, hogy az a gyermek, amelyik kutyával nő fel, szociálisan érzékenyebbé válik felnőtt korában. Emellett persze megtanul felelőséggel bánni egy érző lénnyel, elsajátítja a róla való gondoskodást, vagyis folyamatosan tanul. Kutyával még az osztozkodás és alapjában véve a tanulás is könnyebben mehet, arról nem beszélve, hogy igazán jó játszótársra és barátra talál, aki mozgásra serkenti. Ennek a mai, digitális, „kütyü a kézben” korban hatalmas jelentősége van.

5 családi kutya

1. Labrador retriever: a labrador a családi kutyák királya. Ennek oka, hogy hihetetlenül barátságos és játékos, így a gyermekek legjobb barátja lehet.

Híres barátságos és játékos természetéről. Imád játszani és időt tölteni az emberekkel, különösen a gyerekekkel. Nagyon ragaszkodik a családjához és szereti a társaságot.

A labrador rendkívül intelligens és könnyen tanul, amely tulajdonsága is ideális családi kutyává teszi. Emiatt gyakran használják őket segítő- és terápiás kutyaként is.

Newfoundland területéről származik, ahol eredetileg a St. John’s kutyának hívták. A fajta kialakításában nagy szerepe volt a helyi halászoknak, mert a halászati munkában és vadászatban segített, így nem csoda, hogy jó úszó és alkalmas a vízben való munkavégzésre.

Három fő színváltozata létezik: sárga, fekete és csokoládébarna.

2. Golden Retriever: a labrador mellett a másik szinte tökéletes családi kutya. Gyengéd, türelmes, hűséges. A gyermekek imádják a puha bundáját.

Eredetileg Skóciából származik. A 19. század végén tenyésztették ki. Munkakutya volt, méghozzá a vadászatban segítette az embert, különösen a vízi madarak felkutatásában és visszahozásában. A labradorhoz hasonlóan ez a fajta is kiváló úszó.

Nevét az aranysárga szőrzetéről kapta. Ez a gyönyörű szín a legjellemzőbb tulajdonsága. Sokan emiatt választják kedvencnek, de ha gyermek van a családban, akkor fő szempont, hogy nagyon barátságos és kedves, imádja a gyerekeket és úgy általában az embereket.  Ez a fajta az egyik legintelligensebb. Könnyen és gyorsan tanul, és nagyon szívesen sajátít el különböző trükköket és parancsokat.

Mozgásra csalogató kutyafajta, mert rendkívül aktív, nagy mozgásigénye van. Szeret futkosni, játszani és sétálni, így a gyerekek csúcsszuper játszótársává válhat.

Családi kutya
A beagle megbízható játszótársa és barátja lehet az egész családnak / Kép forrása: AleksandarNakic / Getty Images

3. Beagle: a beagle egy vidám és energikus kutya, amely kiváló választás lehet családok számára. Aktív és játékos természete miatt örömmel játszanak a gyerekekkel.

A fajta eredete visszavezethető az ókori Görögországba, de a modern Beagle kialakításában az angliai kennelkutatások játszottak szerepet. Eredetileg vadászkutya volt, főleg a nyomkövetés volt a feladata. Mivel kisebb testalkatú, mint a labrador vagy a golden retriever, így a lakásban tartása is sokkal elképzelhetőbb.

Vidám és barátságos fajta. Szereti az emberek és köztük a gyerekek társaságát is. Mivel mindig jókedvű, ez a család tagjaira is ragályos lehet. Vagyis sokat tompíthat a szorongáson, a feszültségoldás szőrös változata. Szintén egy intelligens fajtáról van szó, amelyik önálló gondolkodása a makacsságban is megnyilvánulhat.

4. Bulldog: az erőteljes küllem hatalmas szívet és jóindulatot rejt, nagyon kedves fajta. Nagyon hűséges és ragaszkodó a családjához, és szeret időt tölteni velük. Míg az előző fajták mindegyike nagy mozgásigényű – hiszen a vadászathoz is az kell -, addig a bulldogról ez nem mondható el. Megelégszik a rövidebb sétákkal is.

Eredetileg az angol bulldogot tenyésztették ki a 16. században arra a célra, hogy a bikaviadalokon a bikát megfékezze és védelmezze a résztvevőket. Mára ez nem érvényes rá, inkább igazi családbarát kutya.

A jellegzetes erős testalkat, a rövid lábak, a masszív test rendkívüli erőt és kitartást ad. Ám ez az erő egyáltalán nem érvényesül családi kutyaként. Ragaszkodó és hűséges, aki szereti a társaságot és a kényeztetést. Igazi mókamester. Előnyként megemlíthető, hogy a bulldog nem túlzottan ugatós, azonban mégis hangosabb lehet, mert a rövid orra miatt légzési problémákkal küzdhet.

Családi kutya
Kicsi, nem túlságosan ugatós, bájos és barátságos a bichon frise / Kép forrása: NoSystem images / Getty Images

5. Bichon frise: a bichon frise egy kicsi, puha és aranyos kutya, amely tökéletes választás lehet a kisebb gyermekes családok számára. Könnyen kezelhető és barátságos és imádja a családja társaságot.

Közép-Európából származik és eredetileg tengerészek, kereskedők kutyája volt, hajókon utazott. A bichon elnevezés francia eredetű, amely kis kutyát jelent. Nos, a valóságot fedi.

Barátságos, vidám és rendkívül kötődik gazdáihoz, örömmel vesz részt a családi tevékenységekben. Igazi társasági kutya, boldogan időzik a családtagok körül. Szereti a simogatást és a figyelmet.

Apró termete miatt is ideális lakásban tartott fajta, azonban szempont lehet, hogy nem túlzottan ugatós. Puha, gyapjas bundája simogatásra csábít, amit körültekintően szükséges ápolni, hogy az szép és egészséges maradjon. Vagyis a szőrápolás külön feladatként jelenik meg.

Nyitókép forrása: Wavebreakmedia / Getty Images
/csalad/kisallat/5-csaladi-kutya/