Barion Pixel Szerepek, színpadi játék nélkül is – Coloré

Szerepek, színpadi játék nélkül is

2023. 04. 01.

A játékra való képességünk ősi, akárcsak a zene vagy a tánc. A gyerekek legfontosabb tevékenysége is a játék, amely fejleszt, nevel, tanít és mindezt láthatatlanul, észrevétlenül teszi.

A játékra való képességünk ősi, akárcsak a zene vagy a tánc. A gyerekek legfontosabb tevékenysége is a játék, amely fejleszt, nevel, tanít és mindezt láthatatlanul, észrevétlenül teszi. A játék a legmélyebb önmagunkig képes visszavinni akár a felnőtteket is. Olyan kikapcsolódást és szórakozást jelentő tevékenység, amely nagy lehetőségeket rejt magában.

Ahány játék, annyiféle

A játékok annyifélék lehetnek. Képzeljük magunk elé azt a jelentet, amikor egy kicsi gyermek új játékot kap egy szép dobozban. Elképzelhető, hogy a csomagolás önmagában sokkal tetszetősebb számára, mint a benne lévő játék. Kicsit nagyobb gyerekek esetében egy doboz éppúgy jelenthet repülőt, autót és bármi mást, amit fantáziájuk megenged.

Játék az egész világ

Sok esetben a felnőttek legalább olyan jól tudnak szórakozni a játékokkal, mintha nekik lett volna kitalálva. A szerepjátékhoz tárgyak sem kellenek, hiszen azok az egész életünket átszövik és nap, mint nap gyakorlunk. Mire szülővé válunk, addigra már annyi elvárásnak kell megfelelnünk, hogy a játékra már alig marad időnk vagy kedvünk. Hacsak nem szippant magába a számítógépes játékok világa, mert abból nehéz kijutni a valóságba.

Szerepelj együtt a csemetéddel!

Beleélni magunkat valamibe könnyebb, ha tárgyakkal is mozgósíthatjuk a fantáziát. Számos játékeszköz szolgálja a szerepjátékokat. A nagyon részletgazdag, kidolgozott és kifinomult darabok és a hozzátartozó kiegészítők (akárcsak a Sylvanian Families figurái) éppúgy szerepeket kínálnak a gyerekeknek, mint a munkára, a házimunkára nevelő játékkonyha, barkácskészlet, játék kerti gépek, az orvosi táska.

A gyerekek a játék során ismerik meg a környezetüket, a szabályokat. Míg ilyenformán foglalják el magukat, gondolataikra és képzeleteikre támaszkodva teremtenek egy új világot.

A borítókép forrása: Alza.hu