Barion Pixel Ne legyél tökéletes szülő! – Coloré

Ne legyél tökéletes szülő!

2021. 10. 01.

Nem kell tökéletes anyának lenned, bőven elég, ha jól érzed magad a bőrödben. Az egész családnak erre van szüksége, nem a patyolattiszta lakásra és az kifogástalanra vasalt ingekre.

„Ha Anya nem boldog, akkor senki nem boldog” – olvastam az idézetet. Elgondolkoztam rajta, és rögtön visszaidéződött az az időszak, amikor a gyerekeim kicsik voltak, én pedig lázasan igyekeztem tökéletes anya lenni.

Olyan, aki kivasalja, amit kell, minden nap egészséges, finom ételeket főz, akinél mindig tisztaság van, és persze aki a gyerekeivel is mindig kedves és türelmes. Hát… maradjunk abban, hogy nem sikerült. Egy idő után rájöttem, hogy ez nem is baj.

Cute,little,girl,hug,cuddle,excited,young,mum,show,love
Ahogy az ember az anyaságot képzeli…. amíg nincs gyereke / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Ilyesmire szinte senki nem képes, de nem is ez a cél. Érezd jól magad, és akkor a többiek is jól érzik majd magukat körülötted. Ez az igazán fontos, nem az, hogy csillogjon az ablak. Íme néhány tanács azzal kapcsolatban, hogyan legyél tökéletlen és csodálatos szülő.

Törődj magaddal is

Ez a legtöbb, mit a családodnak adhatsz. Ha mindig te vagy a fontossági lista utolsó helyén, előbb-utóbb elkezdesz neheztelni a világra, vagy megbetegszel. Valójában másnak is akkor tudsz adni, ha a derűs és erős vagy, mert rászántad magadra a kellő mennyiségű időt. Végezz olyan tevékenységeket, amik feltöltenek: találkozz például a barátaiddal, vagy iratkozz be egy olyan tanfolyamra, ami érdekel.

Tanulj meg bocsánatot kérni

Hibázunk, tévedünk, félreértünk valamit, akaratlanul is megbántunk valakit, akár a családtagjainkat. Ez nem baj, de az nagyon nem mindegy, hogyan kezeled a helyzetet. Nyugodtan felejtsed el azt a mítoszt, hogy a szülőnek mindig igaza van. Nincs, és sokkal szeretnivalóbb az az ember, aki belátja, hogy ő sem tévedhetetlen.

Vedd észre a gyerek jelzéseit

A legritkább esetben kapsz értelmes választ arra a kérdésre, hogy „Mi újság?” vagy „Mi volt ma a suliban?”. Ehelyett viszont bármikor meg kell hallgatnod a gyereket, amikor neki beszélgetni támad kedve. Ha érzi, hogy odafigyelsz rá, fontos, amit mond, az önbizalma is erősödik. Azt se felejtsd el, hogy a gyerekek a viselkedésükkel legalább annyira kommunikálnak, mint szavakkal. Vedd észre, ha kedvetlen, szomorú vagy boldog, és vedd komolyan az iskola jelzéseit is.

Mother,and,son,in,kitchen
Mindig rá kell érned, ha a gyerek mondani szeretne valamit / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Kezeld megfelelően az érzelmeidet

Nagyon fontos mintát nyújtasz ezzel a gyerekednek. Ha rossz napod van, nyugodtan mondd el neki: „Most zaklatott vagyok valami miatt, ami a munkahelyemen történt, egy kicsit csendesebb leszek, ugye nem baj?” Ez nemcsak a minta miatt fontos, hanem azért is, mert így tudni fogja, hogy nem miatta vagy szomorú. A gyerekek hajlamosak azt feltételezni, hogy ők okozzák a szülők rossz hangulatát.

Engedd a gyereknek, hogy önmaga legyen

A gyerek bizonyos dolgokban hasonlít hozzád, másokban viszont nem. Nem a te kicsinyített másod, hanem önálló lény. Ne akard rajta keresztül kiélni a vágyaidat – ha te mindig zongorázni akartál, akkor ne kelljen neki zeneórára járnia. Az a dolgod, hogy szeresd, támogasd és mellette állj, ha baj van. Ebbe persze az is belefér, hogy elmondd, ha valamelyik tettével nem értesz egyet.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix