Barion Pixel Lehetetlen küldetés? Így szerettesd meg a gyerekkel a zöldségeket! – Coloré

Lehetetlen küldetés? Így szerettesd meg a gyerekkel a zöldségeket!

2021. 09. 26.

Az élet egyik nagy igazságtalansága, hogy az egészségtelen ételek a legfinomabbak. Mégis egészséges ételeket kell ennünk, sőt erre rá kell vennünk a gyerekeinket is. Lehetetlen küldetés, vagy van esélyünk a sikerre?

Egy friss amerikai kutatás szerint a tinédzsereknek mindössze 2 százaléka eszik az ajánlásoknak megfelelő mennyiségű zöldséget, és 7,1 százaléka vesz magához elegendő gyümölcsöt. Mielőtt legyintenél, hogy „Ó, hát az amerikaiak elhízottak”, jusson eszedbe az Elhízás Világszervezet és a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb tanulmánya. Kiderült belőle, hogy az EU-ban nálunk a legnagyobb az elhízottak aránya (!), világszinten pedig a negyedikek vagyunk.

Elhízottak vagyunk

Pont mint az USA-ban, nálunk is kulcsfontosságú lenne, hogy elkezdjük a fogyást. Az egyetlen működő módszer az életmódváltás, amit akár azzal is kezdhetünk, hogy egyre nagyobb helyet adunk étrendünknek a friss zöldségeknek és gyümölcsöknek.

In,the,kitchen.,mother,scolding,a,child.,a,child,refuses
Egészségesen táplálkoztok? A gyerkek is? / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Már ha szeretjük őket. És ha a gyerekeink szeretik őket. Ha szerencsénk van, ezért nem kell sokat tennünk. Ha nincs, akkor bizony be kell vetnünk néhány praktikát, hogy a gyerekek számára nélkülözhetetlenek legyenek az egészséges ételek.

A szülők a példa

A legfontosabb az a minta, amit a gyerekek otthon látnak. Lehet, hogy nem lesz könnyű, de az első körben neked kell sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Könnyebb lesz, ha azzal kezded, amit eleve szeretsz.

Ne mondd azt, hogy nem szereted az almát, hanem kóstold végig azt a sok fajtát, amit egy nagyobb üzletben kapni lehet – még jobb, ha a gyerekeket is bevonod, és megbeszélitek a tapasztalataitokat. Előbb-utóbb meglesz a kedvenc, amiből kezdetnek egyetek napi egyet. Válogassatok a gyümölcsök között is – most még itt a barack, a sok szőlő, a körte, a szilva. Melyiket szeretitek a legjobban?

Kezdjétek ezzel a napot!

Könnyebb elfogyasztanotok az egy napra ajánlott zöldség- és gyümölcsmennyiséget, ha már a reggelinél elkezditek. A szendvicsek mellé mindig egyetek friss zöldséget: retket, paprikát, kígyóuborkát, paradicsomot. A friss gyümölcsökkel felturbózott müzli is kiváló reggeli, és már el is fogyott az első adag.

Egy ötlet: nézz szét a fagyasztott gyümölcsök között. Időnkét meglepően alacsony áron lehet kapni például áfonyát, epret és erdei gyümölcsöket. Változatosságnak nagyon jó, főleg amikor nincs szezonja.

8,year,old,boy,eating,muesli,and,yoghurt,wearing,a
Müzli reggelire, és el is fogyott az első adag gyümölcs / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

A nap további részével kapcsolatban pedig az a legjobb tanács, hogy ne is legyen otthon egészségtelen nasi. Ha valamit rágcsálnátok, az legyen például nyers sárgarépa, zellerszár, egy dió, vagy mogyoró.

Csábítsuk el a kicsiket

Ha mi magunk többé-kevésbé sínen vagyunk, akkor talán a legkisebbekkel van a legkönnyebb dolgunk. Nehezen tudnak ellenállni, ha vicces szendvicseket kínálunk nekik. Csinálj például bohócarcot! A szeme készülhet egy szelet kígyóuborkából egy fél fekete olajbogyóval, az orra egy koktélparadicsomból, a haja pedig reszelt répából. Tele van az internet jobbnál jobb receptekkel. Ha kicsit ügyesebb, vond be a konyhai munkába is, így még nagyobb az esély arra, hogy megbarátkozik az egészséges ételekkel.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

/csalad/gyerek/lehetetlen-kuldetes-igy-szerettesd-meg-a-gyerekkel-a-zoldsegeket/