Barion Pixel Készítsd fel gyermekedet szociálisan is az életre! (x) – Coloré

Készítsd fel gyermekedet szociálisan is az életre! (x)

2023. 05. 16.

Ma már tudjuk, hogy a magas intelligenciahányados mit sem ér, ha az érzelmi támogatottság hiányzik. Pedig gyermekkorban szükséges megalapozni mindazt a tudást, amelyre később stabilan lehet építkezni.

A gyerekek szociális készségeinek fejlesztése kulcsfontosságú ahhoz, hogy a társadalmi interakciók sikerrel járjanak és egészséges emberi kapcsolatokat létesítsenek. Van néhány olyan módszer, eszköz a kezedben, amellyel segíthetsz a gyerekeknek a szociális készségeik fejlesztésében:

Játék és csoportos tevékenységek

A közös játékok és csoportos tevékenységek segítségével a gyerekek interakcióba léphetnek egymással. Olyan játékokat válasszatok, amelyek arra ösztönzik a gyerekeket, hogy társaikkal beszéljenek, kooperáljanak. Erre kiválóan alkalmas lehetnek a társasjátékok vagy építőjátékok.

Szerepjáték

A szerepjáték lehetőséget ad a gyerekeknek, hogy átéljék különböző szerepeket és helyzeteket. Vedd elő a babaházat vagy a Lego-t és teremts alkalmat arra, hogy játék során is különböző szerepekbe kerüljenek a gyerekek. Ez segít nekik megérteni mások érzéseit, nézőpontjait, és ezáltal fejleszti az empátiát, a kommunikációs készségeket.

Konfliktuskezelés és együttműködés

Gyermeknek gyermek a játszótársa, de ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne nézeteltérés, veszekedés köztük. Amikor konfliktus merül fel a gyerekek között, segíts nekik megoldást találni. Tanítsd meg őket a megfelelő kommunikációra, a másik meghallgatására és a kompromisszumkészségre. Ha már gyermekkorban megtanulják az együtt dolgozás mikéntjét, az felnőttkorban is alkalmazni tudják.

Társas környezetek

Teremts olyan helyzetet, ahol a gyermek találkozhat más gyerekekkel, akár más korosztályúakkal is. Az ilyen helyzetekben való részvétel segít a gyerekeknek megszokni a társas helyzeteket és fejleszti a barátságkötési képességeiket.

Kommunikációs készségek fejlesztése

Bátorítsd a gyerekeket a beszélgetések kezdeményezésére, de tanítsd meg arra is, hogy az aktív és értő hallgatás is legalább olyan fontos. Mutasd meg, hogy milyen a helyes testbeszéd, a mimika, a szemkontaktus. Játsszatok olyan játékokat, amelyekben gyakorolhatják a kommunikációs készségeket.

Példaadás

Legyél jó példa a szociális készségek terén. Mutass példát, mert ezeket másolják le a gyerekek. Azaz sok múlik rajtad, hogy mit látnak tőled.

Borítókép forrása: Pexels