Jön a suli: így szoktasd vissza a gyereket a koránkelésre

Az elmúlt hónapok alatt a gyerekek hozzászoktak ahhoz, hogy későn fekszenek és későn kelnek, de ennek az időszaknak hamarosan vége lesz. Van néhány ötletünk az átmenet megkönnyítésére, hogy reggelenként ne uralkodjon el a káosz.

Lassan véget érnek a lusta nyári napok, jönnek a házi feladatok, a különórák suli után, és ami a legnehezebb: megint korán kell kelni. A lépésváltás a család minden tagjának nehéz, de ügyes szervezéssel megkönnyítheted.

Tervezz előre!

A szülők gyakran az utolsó pillanatig várnak, pedig így borítékolható a nehéz ébredés és az idegtépő indulás. Most még időben vagyunk, hogy lassan elkezd a visszaszoktatást.

Első lépésként érdemes egy órával hamarabb ébreszteni a gyereket, mint ahogy kelni szokott, így az esti elalvás is könnyebb lesz. Másnap jöhet egy fél órával korábbi ébresztő, aztán megint, amíg el nem éritek a kívánt időpontot. Legalább egy héttel iskolakezdés előtt kezdd el ezt a folyamatot.

Sleepy,kids,in,pajama,lying,in,bed,and,struggling,to
Nem könnyű, de megéri időben elkezdeni a visszaszoktatást / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Legjobb, ha elmagyarázod a kicsinek, hogy egészsége szempontjából mennyire fontos az alvás. Valóban több kutatás igazolja, hogy az alváshiány testi és mentális betegségek okozója is lehet, sőt az iskolai teljesítményt is rontja. Talán így még egy alapból ellenkező kamasz is megérti, hogy nem kontrollálni akarod az életét, hanem a szeretet, a féltés és a jóakarat szól belőled.

Gondold át az egész napot!

Ha azt akarod, hogy a gyerek időben feküdjön le, igazítsd ehhez a vacsora időpontját is, hogy utána legyen még ideje kényelmesen készülődni. Ilyenkor a család többi tagjának is el kell csendesednie. Előre tisztázzátok, meddig tarthat a tévézés, a játék, és meddig használhatja a mobiltelefonját. Beszéljétek meg előre, hogy bíztok benne, ezért vannak rábízva ezek a dolgok.

De ha nem tartja be, amiben megállapodtatok, akkor ezzel azt üzeni, hogy még nem képes erre, és szüleinek kell beavatkozni. Ha erre van szükség, akkor viszont tényleg légy következetes, és vedd el a mobilt vagy a játékot.

Overweight,boy,playing,video,game,at,home
Beszéljétek meg, meddig játszhat esténként / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Egy kis „megvesztegetés” is belefér

Mindenki szereti a bevásárló körutat, a gyerekek is. Őszre valószínűleg úgyis kell új táska, egy nagy csomó új ruha, sportfelszerelés, tanszerek. De persze nem mindegy, melyik üzletbe mentek, és hányat vesztek valamiből. Megbeszélheted a gyerekkel, hogy ha visszaállt a napi rutin, akkor elmentek együtt shoppingolni.

Ha ez a lehetőség nem dobja fel különösebben, akkor gondold át, mi az ő „valutája”. Videójáték? Ha igen, jutalmazd meg eggyel az igyekezetéért. Neki sem könnyű, kapjon egy kis jutalmat.

Close,up,tired,little,girl,sleeping,at,work,desk,,lying
Ezt kellene megelőzni! / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Szervezd meg jól a reggeleket

A nyugodt reggelekért már este meg kell dolgozni. Legyen kész időben a reggeli, összekészítve a táskák, a tornacucc, a hangszer, ha kell. Ha visz magával, az uzsonnát is csak be kelljen tennie a táskába. Még így is lesznek váratlan helyzetek – imádják bejelenteni például, hogy ma van az utolsó nap az osztálykirándulás befizetésére, vagy hogy mára kell a növénygyűjtemény.

Ha nem megy másképp, készíts beosztást a fürdőszobára, amit mindenkinek be kell tartani. Így megelőzheted azt a jelenetet, hogy egy a kamasz lány hosszasan készülődik, a kicsi pedig fogat mosni sem tud. Minden gyerek tudja pontosan – mondd el nyugodtan többször is –, hogy mi az az időpont, amikor indultok.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Amiről mindenképp beszélni szükséges egy kapcsolatban