Barion Pixel Mi a jó abban, ha a gyerekednek túl sok játéka van? Semmi! – Coloré

Mi a jó abban, ha a gyerekednek túl sok játéka van? Semmi!

2023. 04. 29.

A játékok vásárlása jó ötletnek tűnhet, mert a legtöbben abban hisznek, hogy minél több lehetőség van, annál könnyebben leköti magát a gyerek. Imádod őket. Azt akarod, hogy elégedettek legyenek. Mielőtt azonban észrevennéd, már térdig gázolsz az elhagyott legók és meztelen Barbie babák között. Mindenki boldogtalan, a ház rendetlen, a gyerekek unatkoznak. Ismerősen hangzik? Nem gondolnád, de a több játék valójában kevesebb játékot eredményez.

A gyerekeket könnyen túlterheli a választás, és amikor nem tudják, mivel foglalkozzanak, gyakran nem csinálnak semmit. De maga a játék milyensége is megváltozott az évek folyamán, a gyerekek arra számítanak, hogy játékaik szórakoztatják őket, nem pedig magukat szórakoztatják rajtuk keresztül.

A túl sok játék megnehezíti a gyerekek számára a megosztást

Gondolj csak bele: a gyerekek természetüknél fogva élvezik az ajándék adást és kapást. A csecsemők adnak neked dolgokat, majd követelik, hogy visszaadd őket. Amikor kisgyermekek voltak, ha egy tál édességet adtál nekik, körbe kínálták a szobában lévő személyeknek. Meg akarják osztani a kedvenc dolgaikat, amit akkor tesznek meg, ha komfortosan érzik magukat.

Akkor miért esik nehezükre, ha sok játékuk van, megosztani?

Ebben az esetben a gyerekek stresszt élnek át, így nehezen érzik magukat biztonságban és nyugalomban, ami megnehezíti számukra az osztozkodást.

Túl sok inger éri őket

Ha túl sok játék közül lehet választani, a gyerekek túlterheltek lehetnek. Nem tudják, hogy mit kezdjenek velük. A neurológiai rendszerük még fejlődésben van, így kihívást jelenthet a számukra, hogy egyszerre több ingert is feldolgozzanak, ezért nehéz rávenni őket a koncentrációra.

Egy az amerikai kormány által finanszírozott vizsgálatban a kutatók rájöttek, hogy a túl sok játék korlátozhatja a gyermek fejlődését, sőt, akár káros is lehet. Túlterheltté és túlstimulálttá válnak, és képtelenek elegendő ideig egy dologra koncentrálni ahhoz, hogy tanuljanak belőle, így egyszerűen kikapcsolnak. Valamint nem tanulják meg igazán használni a fantáziájukat sem.

játék
Kép forrása: Laoshi / Getty Images

Korlátozza a kreativitásukat

Egy német kísérletben egy óvodai csoportban három hónapra távolítottak minden játékot. Bár az unalom eleinte eluralkodott, az ovisok hamarosan elkezdtek kitalálni dolgokat és a fantáziájukat használták, hogy szórakoztassák magukat.

Nem vigyáznak rájuk

Azok a gyerekek, akiknek valamiből túl sok van, képtelenek megbecsülni azt. Sok van, így nem nagy ügy, ha valami eltörik. Még az is lehet, hogy tudatában vannak annak, hogy közeledik a születésnapjuk, és úgy döntenek, hogy jól jönne valami új, ezért intézkednek. Ha mindig van alternatíva, sosem tanulják meg értékelni a dolgokat.

Nem mozognak eleget

A mai fiatalok hajlamosak a szobában a telefonon vagy a számítógépen játszani. Amikor ezek nem állnak a rendelkezésükre, kimennek a szabadba gördeszkázni vagy biciklizni. Azok a gyerekek, akik több időt töltenek kint játékkal, többet mozognak. Aki rendszeresen mozog, nemcsak boldogabb és egészségesebb, hanem jobban is alszik.

Többet veszekednek

Ha sok van valamiből, a gyerekek birtoklók lesznek, és harcolni fognak egymással azért, hogy egy adott dologgal játsszanak. Ha azonban nincs belőlük sok, automatikusan megtanulják, hogy hogyan kell osztozni.

Minél több van, annál többet akarnak

Tipikus karácsonyi eset, amikor rengeteg ajándékot kapnak a gyerekek, és inkább a csomagbontogatás érdekli őket, nem annyira az, amit ténylegesen kaptak. Folyamatosan többre vágynak, mert folyamatosan új dolgokat kapnak. Nem konkrétan az ajándék köti le őket, hanem az érzés, hogy kaptak valamit.

Rendetlenek lesznek

Mondtad már csemetédnek, hogy tegyen rendet a szobájában, de nem történt semmi? Egyszerűen nem tudják, hol kezdjék, mert túl sokmindenről van szó. Tehát inkább nem tesznek semmit.

játék
Kép forrása: Pexels

Mi a helyzet a szülőkkel?

A túl sok játék a szülőket is megviseli, mivel sok munkát igényel, hogy mindent rendben tartsanak. Az örökös takarítás, rendrakás megterhelő, valamint feszültséget okoz, ami vitákhoz vezethet a gyerekekkel is.

Ez nem azt jelenti, hogy nem szabad játékokat venni a gyerekeknek, csak jól meg kell gondolni, hogy mit választasz. Olyanokat érdemes vásárolni, amik kreativitásra, gondolkodásra vagy mozgásra ösztönzik őket.

Legyél óvatos a gyerekek lelkesedésével is, mert előfordulhat, hogy nem akarnak otthagyni valamit a boltban, majd miután megvetted, öt percig köti le őket. Nem baj, ha nemet mondasz a legújabb divatos játékokra, fontos az is, hogy a gyerekek megtanulják, nem mindig az van, amit ők szeretnének.

Forrás: Buzzaroundus

Borítókép forrása: Nadezhda1906 / Getty Images