Barion Pixel Mit jelent az, hogy többemberes baba? – Coloré

Mit jelent az, hogy többemberes baba?

2021. 04. 14.

Nem vagy rossz szülő attól, ha a te kisbabád nehezebben alszik el és többet sír, mint társai. Lehet, hogy többemberes babáról van szó, de mit is jelent ez pontosan?

Ha mélyen magadba nézel, te is tudod, hogy te rontottad el.”„Nem szabad bedőlni ennek a sírós trükknek.

A „többemberes baba” kifejezés hallatára megjelennek azok a rokonok és „barátok”, akik szerint ilyen fogalom nem létezik, csak nem jól neveljük azt a gyereket, lusták vagyunk, folyton felkapkodjuk a legkisebb nyikkanásra is, és ha kicsit hagynánk sírni, megedződne. Nos, ez a cikk nem nekik szól, hanem azoknak a szülőknek, akik érzik, hogy az ő babájuk bizony mintha kissé több energiát, figyelmet és időt igényelne, mint a szomszéd Marika kisfia, aki végigalussza az éjszakákat, és sosem hisztizik.

többemberes baba
Forrás: unsplash.com

Az AskDrSears.com tizenkét pontban fogalmazza meg az úgynevezett „high need” babák, magyarul kissé tévesen többemberesnek fordított kicsik jellemzőit. Ez nem hivatalos pszichológiai diagnózis, és nem is valamilyen rendellenesség, hanem a csecsemők temperamentumának különbségein nyugvó tulajdonság-együttes. Ha ezeket tapasztalod a gyermekeden, nem kell megijedni, „csak” tudomásul venni a helyzetet, és ez a tudatosítás sokszor többet segít a helyzeten, mintha orvostól orvosig cipelnénk.

Intenzivitás

Már a kórházban az újszülött-osztályon felismerhető a babák közti különbség, míg némelyek csendesen fekszenek kiságyaikban, mások hangos sírással hívják fel magukra a figyelmet. A többemberes babák azonnal intenzív sírással jelzik, ha bármire szükségük van, reakcióik is fokozottabbak. Például, ha nem kapnak enni azon nyomban, rögtön eltörik a mécses – ne feledjük, ez nem hiszti.

Hiperaktivitás

Nem a neurológiai fogalomra utalunk ilyenkor, hanem arra, hogy a babák gyakrabban feszítik meg izmaikat, mintha folytonos készenlétben állnának valamire. Vannak köztük olyanok, akik szeretik, ha bebugyoláljuk őket takaróikba, mások ezzel szemben eltolnak maguktól majdnem mindenkit, aki kézben akarja őket tartani.

„Energia-szippantás”

A fáradt szülők minden energiáját képesek elszívni ezek a babák, folytonos figyelemre van szükségük, arra, hogy babusgassuk, ringassuk őket a nap huszonnégy órájában, és nem szeretnek egyedüllenni. Persze ahogy nőnek, ez a szükség halványulni fog bennük, ezért nem kell megijedni.

Gyakori evés

A szoptatás elsődleges célja a táplálás, de ugyanilyen fontos eszközévé válik a baba megnyugtatásában. Kutatások szerint azok a babák, akik a kelleténél többször esznek, kevesebbszer sírnak, így összekapcsolódik bennük az evés a stresszoldással.

Követelőzés

A többemberes csecsemők nem csupán jelzik, ha éhesek, egyenesen követelik, hogy ehessenek. Nem szeretnek várni, és nem fogadják szívesen az alternatívákat sem. Ha csörgőt nyújtunk felé, hogy kicsit kitoljuk a legközelebbi evés időpontját, azonnal tudtunkra adja majd, hogy félreértelmeztük a jeleit, és kösz, nem, inkább enni szeretnének.

Gyakori ébredés

Eltérő temperamentumuk is szerepet játszhat abban, hogy ezek a kicsik gyakrabban ébrednek fel éjjelente, és nehezebben is alszanak vissza.

Elégedetlenség

Lesznek olyan napok, amikor hiába babusgatjuk, ringatjuk, játszunk és sétálunk vele, semmi sem képes megnyugtatni gyermekünket. Fontos, hogy ne gondoljuk egyből rossz anyának magunkat ilyen esetben – holnap már jobb lesz!

baba 1
Forrás: unsplash.com

„Letehetetlen”

Fokozottan vágynak a közelségre, legyen az az anya melle, öle vagy ölelése. Nem kellenek nekik drága kiságyak és babakocsik, mert jobban szeretik, ha anya és apa hordozza őket, vagy velük alszik.

Kiszámíthatatlanság

Frusztráló érzés rájönni, hogy ami tegnap még működött, ma már fabatkát sem ér, ezért egy többemberes baba megnyugtatásához sokkal több trükknek kell lennie a tarsolyunkban. Emellett a hangulatingadozásaik is sokkal gyakoribbak.

Szuperérzékenység

Jobban szeretik a biztonságos és jól kiismert környezetet, és nehezen viselik a változásokat, legyenek azok bármilyen aprók is. Viszont ez az érzékenység a baba növekedésével könnyen pozitívummá változhat, hiszen azt is jelentheti, hogy nem lesz távolságtartó, jobban törődik majd másokkal és kíváncsibb természetű lesz.

Nem nyugtatja meg magát

Az újdonsült szülők egyik teljesíthetetlen elvárása az, hogy a síró csecsemő idővel megnyugtatja majd magát, így nem kell mindig felkelni hozzá éjjel. Nos egy többemberes babánál jobb, ha ezt elfelejtjük. Amúgy sem jó dolog hagyni, hogy álomba sírja magát, sokkal célravezetőbb, ha megtanítjuk neki azt, hogy hogyan nyugtassa le önmagát, és csak aztán jöhet az elalvás része a dolognak.

Érzékenyen érinti az elválás

Nem igazán szereti az új helyeket, és senki másnak nem lehet odaadni, hogy vigyázzon rá. Nem segít a „meg kell tanulnia függetlenedni” hozzáállás, ilyenkor gondoljunk bele a kicsi helyzetébe – egy vagy két ember körül forog az egész világa, akik hirtelen (néhány percre vagy órára) csak úgy eltűnnek?! Persze, hogy ez felkavarja őt.