Barion Pixel Ezért olvass mesét újszülött babádnak! – Coloré

Ezért olvass mesét újszülött babádnak!

2023. 08. 08.

A meséket minden kisgyerek imádja. Ezért érdemes már csecsemő korban a napi rutin részévé tenni a színes mesekönyvek lapozgatását és a közös olvasást. Hiszen a meghitt program meghatározó lehet a baba fejlődésében és későbbi kommunikációs képességei kialakulásában is.

A meseolvasást nem lehet elég korán elkezdeni, már az újszülötteket is érdemes bevezetni a varázslatos mesék birodalmába hiszen számtalan jótékony hatással bír a picik szellemi fejlődésében.

Mese az anyaméhben

Már a magzati korban is tanácsos meséket és verseket olvasni a növekvő pocaknak. Ez egyes anyukáknak talán furán hangzik és óckodnak tőle, hogy a hasukhoz beszéljenek, ám mégis érdemes esténként időt szakítani a meseolvasásra, hiszen a babák a huszonnegyedik terhességi héten már hallják az édesanya hangját és az őket körülvevő környezet zaját is. Ezért ilyenkor már nem csak az édesanyának de az édesapának is érdemes rendszeresen beszélni a babához, hiszen így, amikor végre megérkezik a csöppség az apukája hangját is megismeri majd.

Több kutatás is igazolja, hogy az anyaméhben hallgatott meséket és dallamokat a születésük után is felismerik a csecsemők, és mivel az ismerős hangok biztonságérzetet adnak, ezért hallgatásukkor hamar megnyugszanak még a sírósabb, nyugtalanabb kisbabák is. 

Éppen ezért már pár napos korban is ajánlott a meseolvasás és a mesekönyvek közös nézegetése. Logikus lenne azt gondolni, hogy amíg nem kezd el beszélni a picikénk addig nem fejlődik a szókincse a hallgatott szövegek által, esetleg nem szórakoztatják a hallottak és a képeken látott figurák, ám ez egyáltalán nem igaz. A korai meseolvasással felkelthetjük az érdeklődését a kommunikáció iránt, fejleszthetjük az emlékező képességét és a későbbi szókincse gazdagságáért is nagyon sokat tehetünk ezzel a meghitt közös programmal. Mi több a csecsemőkori meseolvasás azt is elősegíti, hogy a kisbabánk időben elkezdjen beszélni, később pedig ő maga is örömmel nyúljon a könyvek után és egész életében olvasni szerető ember legyen.

Ha nem tudjuk, hogyan szoktassuk rá gyermekünket az olvasásra, mutassuk meg, mi mennyire szeretünk olvasni!
A korai meseolvasás azt is elősegíti, hogy a kisbabánk is örömmel nyúljon majd a könyvek után és egész életében olvasni szerető ember legyen. / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Fontos megemlíteni azt is, hogy a meseolvasás egy olyan közös program, ami nem csak a baba, de a szülők számára is örömet okoz és szórakoztat. Éppen ezért szülőként érdemes azokat a mesekönyveket elővenni, amelyek a mi gyermekkorunkban számunkra is örömet okoztak és kedves emlékek kötődnek hozzájuk. Így biztos, hogy mind a szülő mind a gyermek számára harmonikus és kedvelt időtöltés lesz a könyvek közös lapozgatása. Az pedig csak méginkább meghatóvá teszi az elalvás előtti pillanatokat, hogy valami olyasmit mutatunk meg gyermekünknek, amit mi is a szüleinktől kaptunk gyermekkorunkban.

A meseolvasás fejleszt és szórakoztat

A kedves történetek olvasása mellett fontos, hogy olyan könyveket is válasszunk, amelyek segítik a pár hónapos baba szemeinek és agyának a fejlődését. Erre a célra újszülött korban tökéletesek a kontrasztos könyvek, hiszen a fekete és a fehér, esetleg piros alakzatok és formák amellett, hogy garantáltan felkeltik a pindurka érdeklődését, nagyban hozzájárulnak a látás és az agyi aktivitás fejlődéséhez. Ez azért is kimondottan hasznos, mert a bébik látása folyamatosan fejlődik, kezdetben csak foltokat látnak, majd a homályos képek egyszer csak kitisztulnak, ahogy az apró szemeikkel megtanulnak fókuszálni. A kontrasztos képekből álló könyvecskék pedig éppen a fókuszálás megtanulásában segítik őket.

A szakemberek szerint három-négy hónapos korban már be lehet vezetni a pasztell színeket is, hiszen ezek a halvány ám számukra mégis figyelemfelkeltő új árnyalatok nem terhelik le az idegrendszert. A pasztell színek mellett ebben a korban már izgalmasak lehetnek a különböző formák és állatfigurák is. Sőt, egy negyed éves baba számára már örömet okoz, ha felismer egy-egy alakzatot vagy figurát, ezért érdemes ugyanazt a meséskönyvet rendszeresen elolvasni és közösen nézegetni a benne szereplő rajzokat. Mivel ilyenkor még maga a mese története nem köti le a bébiket, a képek viszont annál inkább, ezért akár naponta többször is érdemes elővenni az aktuális kedvencet.

Textil és pancsolókönyvek

A textil könyvek azért is hasznosak mert ebben a három hónapos korban a babák már mindent a kezükbe vesznek így a színek, alakzatok, formák, kisállatok és figurák mellett, a különböző textúrákkal és a tapintással is elkezdődik az ismerkedés. Emellett a legtöbb kisbaba és szülő kedvencei között szerepelnek a pancsolókönyvek is, amiknek a lapjain víz hatására jelennek meg a színes figurák, így a fürdés közben nem csak a habokba de a mesék birodalmába is elmerülhetnek a kicsik.

Mivel a bébik aktív figyelme viszonylag rövid ideig tart, ezért nem az a lényeg, hogy minél hosszabb meséket olvassunk el neki, sokkal inkább a rendszerességen van a hangsúly. Ha napközben több alkalommal elővesszük a kisbabánk kedvenc meséjét és az esti fürdést is egy pancsolókönyvbe zárt kedves kis történet teszi színessé, akkor biztosak lehetünk benne, hogy mindent megtettünk a csecsemőnk szellemi fejlődéséért, legalábbis, ami könyvek szeretetét és a kommunikációt illeti.

Később, amikor elindul a beszédfejlődés érdemes lehet mondókákat versikéket olvasni a babának, hogy a szókincse és a memóriája is fejlődhessen. Hiszen a rövid, frappáns és dallamos gyerekversek szinte azonnal megtanulhatók. Fontos, hogy az olvasás a mindennapi rutin részeként legyen jelen már a picik életében is. Természetesen elengedhetetlen a példamutató környezet, hiszen a kisgyermekek sokáig csak azt másolják le, amit otthon látnak a szüleiktől. Ezért kiemelten fontos, hogy mi szülők jó példát mutassunk és minket is minél gyakrabban lásson olvasni a család legkisebb tagja.

Próbáljunk meg gyermekünk korosztályában készült művek közül válogatni!
Kétéves korban már izgatottan hallgatják azokat a meséket, amikben olyan eseményeket élnek át a főhősök amik velük is nap mint nap megtörténnek. / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Egyéves korban már a babák rámutatnak kedvenc könyvecskéjükre és örömmel tölti el őket, ha a számukra kedves és ismerős figurákat láthatják, amik mellé dallamos szöveg is társul.

Kétéves korban pedig már izgatottan hallgatják azokat a meséket, amikben olyan eseményeket élnek át a főhősök amik velük is nap mint nap megtörténnek, mint például hintázás a kedvenc játszótéren, vagy hétvégi sütizés a nagymamánál.

Nyitókép: Gettyimages