Kezdj bele a korai fejlesztésbe! Ismered az okos baba módszert?

Nem feltétlenül zseniket szeretnénk nevelni, de a csiszolt elme nagyobb lehetőségeket és remélhetőleg könnyebb életet ad a gyermekeinknek.

Minden szülő vágya, hogy gyermeke egészséges legyen. Ez csak az egyik alapfeltétele annak, hogy a későbbiekben boldog és teljes felnőtt életbe tudjanak belekezdeni. A felnőtt korig sok mindent meg kell élnie a gyermekeknek, amely folyamatos fejlődést jelent.

Az első három évben őrületes tempóban fejlődnek a kicsik mind fizikailag, mind értelmileg. A csecsemők körüli tevékenység sokkal több lehet, mint a gondozásuk és táplálásuk. Akármilyen picinek tűnik egy baba és a napjai jóformán csak az evés-alvás váltogatásáról szólnak, az valójában az idegrendszer fejlődését támogató tevékenységek. Ébrenléti állapotban viszont már a néhány napos baba figyelmét is fent lehet tartani. Az anya és a közvetlen család hangjára nagyon gyorsan reagálnak a kicsik. Lehetőségként érdemes kezelni azt, hogy egy gyermek tiszta lappal indul, azaz mondhatni, bármit ki lehet hozni belőlük.

Baba, tanítás
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha azt vesszük alapul, hogy életre való, sikeres, boldog, okos és nem utolsó sorban egészséges csemetét szeretnénk kezeink közül kiereszteni, akkor bizony az értelmi fejlesztésre is érdemes hangsúlyt fektetni.

Nem lehet túl korán kezdeni

A korai fejlesztés azonban nemcsak azt jelenti, hogy pallérozzuk a gyermekek elméjét, hanem a sérüléssel született babák fejlesztését is segíteni lehet. Glenn Doman, amerikai fizikoterapeuta és Carl Delacato pszichológus dolgozták ki a Doman-módszert. Doman munkája során felismerte, hogy a stroke-on átesett betegek esetében mindaddig nem lehet áttörő sikereket elérni, amíg a kezelések csak a tünetekre koncentrálódnak. Az okok feltárásával és megszüntetésével kezdődhet meg csak az igazi fejlődés. Ennek érdekében fejlesztették ki saját módszerüket, amelyet aztán értelmileg sérült csecsemők esetében is alkalmazni kezdtek és a siker nem maradt el. A két tudós nevéhez fűződik a The Institutes for The Achievement of Human Potential nevezetű intézet létrehozása, amely az agyi sérülést elszenvedett gyermekek fejlesztésével foglalkozik. Eleinte ugyan sérült gyerekek esetében alkalmazták technikájukat, de később már egészséges gyerkőcök esetében is használni kezdték.

A Doman-módszert hazánkban csak okos baba programként emlegetik, talán így már sokkal ismertebb is. A módszer ismerete nélkül is sok szülő gondolja úgy, hogy a fejlesztést nem lehet elég korán elkezdeni egy babánál. Természetesen játékos formában, a gyermek életkorához és életkori sajátosságaihoz igazodva teszik mindezt. Az agy ugyanis folyamatosan fejleszthető, de annak térfogata a gyermekek első évében folyamatosan növekszik. Ezt az időszakot pedig kár lenne elpazarolni, nem fejleszteni, hiszen a későbbiekben csak pusztulnak az agysejtek.

Tanítás kártyákkal

A gyerekek agyára sokszor használják azt a hasonlatot, hogy olyan, mint a szivacs. Lényegében bármilyen nyelv befogadására és elsajátítására képesek attól függően, hogy a környezetük hogyan beszél hozzájuk. De nemcsak a nyelvtanulás szempontjából igaz ez, ugyanis bármit képesek megtanulni. Ennek mértéke csak attól függ, hogy a körülöttük lévők milyen ismereteket osztanak meg a kicsikkel.

A Doman-módszer alapját kártyák jelentik, vagyis a tanulás ezek segítségével történik. A szülő által legyártott kártyákat naponta tíz percen át mutatni kell a gyermeknek úgy, hogy mindegyikről elmondja azon mi látható és jöhet a következő. Nem időzik felette túl sokat, így a csemetéknek szinte le kell fotózniuk a látottakat és agyának jobb agyféltekéjét használják erre. Mindezt természetesen játékos hangulatban és körülmények között szükséges megtenni, vagyis fontos, hogy ne elvégzendő feladatként éljék meg. Amint az érdeklődés fenntartása megszűnik, abba is kell hagyni a tanulás ezen formáját.

A Doman-kártyák kiterjedhetnek a matematika, az olvasás, az intelligencia (híres személyek alakja, élővilág, történelmi személyek, idegen nyelv) területére.

Tanítás kártyákkal
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Az érem másik oldala

Ha valami jó, abban szinte biztos keresnek és találnak is hátrányokat. Az okos baba módszer esetében sokan azt hiányolják, hogy annak tudományos megalapozottsága nem ismert, mint ahogy bizonyíték sincs arra, hogy eredményes lenne, vagyis akkor mi az értelme? Arról nem is beszélve, hogy a kártyák saját kezű elkészítése macerás, időigényes.

Bármelyik elvet vallja is egy szülő, annyi biztos, hogy ha az okos baba programot alkalmazza csemetéje fejlesztésében, azzal bizonyára ad. Nemcsak tudással lehet bővíteni a csemetét, hanem értékes és hasznos közös perceket jelent baba és szülő között. A mai extrém gyorsuló világban ezek olyan kincset érnek, amelyek nemcsak a fejlesztést célozzák meg, hanem az együtt játszás és foglalkozás szélesebb spektrumát is.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Tanársegéd voltam Angliában: ezt láttam az angol iskolákban