Vedd az öledbe gyermeked és játsszatok!

2021. 09. 21.

Nem csak a játékaival foglalhatja le magát a gyermek. Azt a szülő-gyermek közös foglalkozása is jelentheti. Az ölbéli játékok is ilyenek.

Nem kétséges, hogy félve óvjuk gyerkőceinket minden bajtól, sérelemtől, ugyanakkor játékokkal is fel lehet készíteni őket az életre. Az is természetes, hogy síró babánkat igyekszünk megnyugtatni. Ilyenkor általában meg is öleljük. Az ölelésnek stresszoldó és fájdalomcsillapító hatása van. A játék a gyerekek „dolga”, de ha az öleléssel egybekötjük, közben mondókázunk és éneklünk, akkor megvalósítjuk az ölbéli játékokat. Kiváló közös elfoglaltság, amely része lehet a mindennapoknak és a fejlesztésnek is.

Egykor ezek a játékok szájról szájra terjedtek és az idősebbek átadták tudásukat a fiatalabbnak. Mára egyre inkább eltávolodnak egymástól a generációk, amely azt is jelenti, hogy a kedves gyermekdallamok, mondókák egy része ismeretlen a fiatal szülők számára. Mindent meg lehet tanulni és az internet ebben is nagy segítségünkre lehet. Az ölbéli játékok dallamainak, szövegének elsajátítása a kicsi gyermekkel való közös mókázás lehetőségét biztosítja.

Ölbéli játékok
Kép forrása: Pexels

Miért jó?

Egyrészt, mert közös tevékenység, amely erősíti és formálja kapcsolatot, ugyanakkor ezek a játékok a mindennapi történésekhez társíthatók attól függetlenül, hogy néphagyományokról mesélnek, a népi kultúrát elevenítik fel. Nem mellékesen az a célja, hogy a dallamok, a szöveg és a mozgás révén a baba testi és lelki jólétéhez hozzájáruljon. Az ölbéli játékok során nélkülözhetetlen a baba-mama közötti testi kontaktus. A szülő ölelésében lévő gyermek biztonságban érzi magát. A mondóka, vers vagy dallam során a kicsi hallja a szülő hangját, amely ugyancsak megnyugtatja és eltereli a figyelmet. Az ismétlődő hang, szöveg és ritmus is biztonságérzetet jelent. A kedves versikék és dalok elkülönülnek attól a beszédtől, amelyen kommunikálunk, ez a változatosság pedig felkelti az érdeklődést. Az ölben tartott gyerkőccel való ének, a közös mozgás fejleszti a ritmusérzéket, a zeneiséget, de még a beszédet is, mert új kifejezésekkel bővül szókincsük. Az unatkozó kicsi figyelmét hasznosan és hatékonyan lehet lekötni. Alkalmas arra is, hogy megnyugtassuk, felrázzuk hangulatából gyermekünket.

Ezekre a játékokra jellemző, hogy a kicsi figyelmét rövid időre, de nagyon intenzív formában köti le, amely koncentrálásra készteti. A figyelem felkeltése és megtartása összpontosítást igénylő feladat, amelyet a feloldódás és a nevetés követ.

Hogyan kell játszani?

Az ölbéli játékok során ültesd/állítsd magaddal szembe gyermeked, mert így a szemkontaktus, az egymásra való figyelem és a végén a közös nevetés is megvalósul. Sőt a kicsi megfigyeli az artikulációt, a tekintetet, a mimikát, a mozdulatokat a hallottak mellett és ez segíti a tanulást. Minél többet játsszátok együtt ezeket a játékokat, annál inkább tudni fogja és a játékhelyzet is ismerős lesz számára. Addig folytatódjon a közös játék, amíg a babának kedve van ahhoz. Ne foglalkozz azzal, hogy nem színpadra való a hangod. Gyermeked számára tökéletes, énekelj bátran!

Ölbéli játékok
Kép forrása: Pexels

Soha ne az motiváljon a játék során, hogy minél több mondókát ismertess meg a gyermekeddel, hanem az legyen a fő mozgatóerő, hogy a kicsi élvezze ezeket a közösen megélt pillanatokat.

Milyen dal, mondóka legyen?

Az ölbéli játékok során a közös mozgás, érintkezés, a dallamok, a ritmus és a nevetés az, ami kedvet csinál az ismétléshez. A kedves játékokhoz egy-egy ötletet is kínálunk:

Cirógató: “Én is pisze, te is pisze”,

Tenyeresdi: “Kerekeset, böködőset”,

Ujjasdi: “Ez elment vadászni”,

Tapsoltató: “Tapsi, tapsi mamának”,

Csipkedő: “Csip, csip, csóka”,

Billegtető: “Csacsi húzza kicsi kocsit”,

Lovagoltató: “Hóc, hóc, katona”,

Láblógató: “Lóg a lába, lóga”,

Hintáztató: “Zsip-Zsupp, kenderzsupp”,

Álldogáló: “Áll a baba áll”.

A gyermek születéstől egészen 3-4 éves koráig kiváló közös tevékenységet és programot ígérnek ezek a játékok. Jó szórakozást!

Borítókép forrása: Pexels